Hur vi påverkas av färg och kulör - psykologi

Färger har inneboende egenskaper som påverkar oss fysiologiskt, men våra personliga upplevelser styr också hur vi reagerar på olika färger. Välj rätt färger för att öka trivseln hemma.

Turkos kyler ner och dämpar blodcirkulationen.

Turkos kyler ner och dämpar blodcirkulationen. Foto: Designers Guild

Joanna Pierre Foucard är byggnadsantikvarie och diplomerad färgsättare och har sedan 2004 arbetat med färgsättningsuppdrag för både offentliga och privata miljöer. Hon föreläser också bland annat om färgpsykologi, färglära och färgsättning. Joanna menar att människan alltid har påverkats av färger.

– Färg är en viktig informationsbärare. Människan har i alla tider läst av naturens färger för att dra slutsatser, både från färgen på himlen för att avgöra väderleken till svampars eventuella ätlighet eller oätlighet.

Röda detaljer i svart-vitt rum
Röda detaljer i ett i övrigt vitt och svart rum.

Det finns många föreställningar om hur olika färger påverkar hur vi mår och känner oss. En del är välgrundade färgpsykologiska fakta som till exempel att man blir aktiv i röda rum.

– Tester gjorda på travhästar som efter ett lopp fick vistas i spiltor målade i rött eller blått, har också visat sig att de som var i den röda spiltan tog längre tid på sig att varva ner och återhämta sig än i den blåa, berättar Joanna.

Vid Miljöpsykologiska institutionen i Lund har man mätt människors hjärn- och hjärtaktivitet medan de arbetade i testrum med olika färgsättning. Det visade sig att hjärnan aktiverades betydligt mera i ett färgrikt rum än i ett enfärgat grått, och att röda rum gav mera hjärnaktivitet än blåa. Andra påståenden kunde dock motbevisas ur en vetenskaplig synvinkel, man fryser till exempel inte mer i blå rum än i röda.

Orange soffa
Orange gör oss optimistiska och entusiastiska. Foto: Designers Guild.

Men hur vi uppfattar färg beror inte bara på mätbara fysiska reaktioner, utan är också kulturellt betingade. I västvärlden förknippas till exempel svart med sorg och nedstämdhet eller med sexighet.

Det är heller inte så enkelt som att man kan säga att en färg har vissa egenskaper, eftersom nyansen har stor betydelse.

– En ljusblå ton kan verka lugnande, medan en skarp blå kan ta väldigt mycket plats och energi och inte alls kännas lugnande.

Väldigt kulörta färger framhäver sig och tar mycket plats och det gör dem enklare att tröttna på, det är likadant med kraftiga mönster.

Lila inredningsdetaljer
Det är lättare att tröttna på skarpa färger.

– Jag tycker inte man ska vara rädd för färg och mönster, men att man kan färgsätta på detaljerna. När jag färgsätter brukar jag säga att en färg ska kännas bra och inte synas. Färgen ska bara vara som en smekning för ögat.

I sitt arbete som färgsättare har Joanna Pierre Foucard tagit fram ett färgverktyg som hon använder i sina kurser om färgsättning. Det handlar mycket om att se hur olika miljöer påverkar hur vi mår.

– Jag tycker att det är viktigare att känna efter vilka färger som får just dig att må bra än vilka som är snygga och trendiga.

Verktyget går ut på att ta fram en människas personliga pallett. För även om det finns vissa mätbara faktorer i hur färger påverkar oss finns det stora individuella skillnader, menar Joanna.

Det som framförallt påverkar hur vi uppfattar en färg är vår egen personliga historia.

– Man ska blicka inåt och bakåt. Vilka miljöer under min uppväxt har fått mig att må bra? Hur såg de ut?  Då kan man hitta färger därifrån och föra in i ens eget hem. Jag förespråkar att man ska välja ett färgspektrum som är ens eget.

När man väljer färg är det också viktigt att tänka på hur färgkombinationen blir.

– Grundläggande när man jobbar med färg är att en färg aldrig ska ses ensam. Man ska se den tillsammans med golvet och taket och om man har stora fönster ska man även se den tillsammans med det som finns utanför fönstret.

Naturfärgad inredning
Naturfärger kan skapa värme och trygghet.

Vilka färgkombinationer man tycker passar, varierar från person till person, så det gäller att välja dem man själv tycker harmonierar.

– De flesta i västvärlden vill vi ha lugna och ljusa rum. Jag tycker att man kan jobba mer med färgsättning på till exempel snickerier. Traditionellt sett i Sverige har man målat och smyckat möbler, dörrar och dörromfattningar och det kan man jobba mycket med.

Joanna menar att färger på inredning är ett sätt att få in färg i hemmet och också kan anpassas efter vad man använder dem till. Till exempel kan man ha en matta som man brukar ligga och spela spel på, då kan den vara röd.

Det finns också vissa generella idéer om vilka färger som passar i vissa rum. Till exempel kan en varm färg i hallen kännas välkomnande.

– Rött kan fungera på väggarna i hallen, eftersom man bara vistas där en kort tid. Men det symboliserar också kärlek, du bjuds in i en familjs varma famn.
Motsatsen gäller i sovrummet där en ljus blå eller en grön verkar lugnande och rofyllt. I kök och badrum passar rena och friska kulörer som blå, vita och turkos nyanser.

– I vardagsrummet passar lite olika kulörer beroende på vad du använder rummet till. Är du väldigt aktiv, umgås med vänner, pratar, ser på tv och spelar spel där kan det fungera med starkare kulörer på till exempel möbler och mattor.

Det viktigaste är att du mår bra av dina färgval och trivs med dem.

Det här står de olika färgerna för:

Rött är en kraftfull och energifylld färg som väcker uppmärksamhet och sänder ut varningssignaler. Röda rum gör oss mer aktiva, hjärtat slår snabbare och du blinkar oftare.

Blått har en rogivande effekt. Det är en färg som får oss att andas lugnare och blinka mer sällan. Blåa rum upplevs ofta som rymliga. Färgen sägs också främja kreativitet.

Orange är en varm och energifylld färg som gör oss optimistiska och entusiastiska. Färgen sägs stimulera aptiten, vilket gör den lämplig för kök och matplatser. Orange är också en kommunikationsfärg vilket gör att den passar i rum där man umgås.

Grått symboliserar traditionellt sett visdom, men förknippas idag ofta med tristess. Grått är en neutral färg som framförallt kommer till sin rätt tillsammans med andra färger. Kreativa människor sägs trivas i grå rum, eftersom det inte utstrålar mer än balansen mellan ljus och mörker.

Rosa är en lugnande färg som skapar trygghet. Den står för glädje och optimism och är en bra färg för barn och i rehabiliterande sammanhang. Den milda färgen är bra för rum som man vill ha stillhet i.

Lime är en intensiv, frisk och vårig färg som kanske bäst lämpar sig på mindre ytor.

Turkos kyler ner och dämpar blodcirkulationen. Färgen upplevs som ren och fräsch och passar därför bra i badrummet.

Brunt är en jordig färg som skapar värme och trygghet, men det sägs att för mycket brunt kan verka nedtyngande.

Lila är en längtansfull och andlig färg som sägs ge bättre sömn. Den lämpar sig i utrymmen för meditation, tänkande och återhämtning. Ljusa nyanser är fridfulla, men mörka kan trötta ut ögonen om de används på stora ytor.

Gult är en intensiv färg som en del färgpsykologer tror kan ge upphov till illamående och sjösjuka. Man tror också att gult är den första färgen som spädbarn uppfattar.

Grönt har en lugnande inverkan på oss människor. Den symboliserar natur, växande och kretslopp. Ljusgrönt anses ge ökad livsglädje och välmående.
Det sägs också att sinnena skärps mer och att man lättare kan utföra precisionsarbeten.

Svart är en dominant färg som i västvärlden förknippas med olycka, död, sjukdom, hat och sorg. Men svart anses också klassisk och trendig.

Vitt är tomhet och vila. Men att ha kritvita väggar hemma kan kännas ödsligt. Därför brukar man blanda den vita färgen med en annan färg, man bryter färgen.

Läs mer

Nio frågor om färg