Uteplatsen vid poolen - så blir den lyckad

Planera en uteplats vid poolen där du kommer att trivas under lång tid framöver. Trädgårdsdesignern ger sina bästa tips och råd.

Pergola och sittplatser vid uteplatsen runt poolen.

Pergola och sittplatser vid uteplatsen runt poolen. Foto: Lowén Widman Arkitekter

Den som bygger pool bygger ofta även en ny uteplats i anslutning till denna - eller renoverar den befintliga uteplatsen. För att få till en härlig, avkopplande och funktionell yta är det viktigt att planera. Viktigast är att tänka igenom vilka behov som finns, men även vad det får kosta. 

Ofta finns en föreställning om hur det ska kännas och se ut. Samla idébilder eller försök visualisera, så att det verkligen blir så drömmigt poolhäng som just ni vill ha det.

Cajsa Lundin
Cajsa Lundin

Trädgårdsdesignern Cajsa Lundin ger pooltaket som ett exempel.

– Pooltak med badhöjd är inte så snygga. Här kan det vara bra att dölja dess parkeringsplats. Låt blicken landa på något annat framför, till exempel höga växter, och gärna att det går att skjuta undan lite extra.

Färgen på poolens insida

En annan sak du kan fundera lite extra kring är nyansen på poolens insida. Många vill ha blått vatten och väljer därför en turkos liner. Här menar Cajsa att det kan bli på tok för blått. Vattnet i sig ger en nyans mot blågrönt, väljer du en turkos liner kan det därför lätt bli för stickigt i ögonen.

Infinity pool
Kulören är mjukt blå i Andreas Martin Lööfs pool. Foto: Åke E:son Lindman

–  Det passar inte så bra i svensk miljö. Sandbeige, grått eller en dovare blå blir naturligare, säger hon.

Att pool och pooltak kommer på plats är förstås viktigt, men allt runtom är minst lika viktig för att få ett härligt poolområde.

Gröna ytor vid pool
Stenläggning vid sidan av poolen där du kliver i. Foto: Beth Lindsey

Ytan runt poolen

Gräsmatta runtom drar exempelvis lätt ner smuts i poolen när du ska bada. Många bygger därför ett trädäck eller en stenlagd uteplats runt poolkanterna.

Trädäck är mjukt under fötterna och lagom varmt i alla väder. Det kommer också upp från marken så att du slipper att rensa ogräs. Stenlagd uteplats har längre beständighet, men ofta en högre kostnad, särskilt om man ska anlägga så man slipper ogräs i fogarna. 

Utomlands är det ofta stenlagt (kalk- och sandsten) runt pooldäck, vilket bidrar med en viss karaktär. Mörk skiffer kan bli varm i gassande sol. 

Trädäck runt pool
Trädäcket behöver inte gå runt hela poolen. Foto: Pinterest

Planera uteplatsens utformning

Vanligaste är ändå trädäck runt poolen här i Sverige. Storlek och form påverkar hur den upplevs. Har du en enda stor trall i en och samma nivå blir det lätt tråkigt, och även svårmöblerat.

– Undvik att ta i med ytan för att rymma allt. Ett stort all inclusive-däck blir sällan bra. Anpassa storlek och form efter behov och önskat innehåll. Ta med solens vandring över dygnet, vindriktning, insyn, utsikt och rörelsestråk i designekvationen. Tänk i rum, även om man inte behöver föra in regelrätta väggar, säger Cajsa Lundin och fortsätter:

– Genom att byta läggningsriktning kan du förstärka olika delar. Eller bryt in med ett stenlagt rum.

Andra saker du kan göra är att göra ett område avskärmat för mer privat karaktär, bygga pergola för halvskugga, eller ett tak för att få nederbördstätt över en del. Vidare kan det vara skönt med lä nära poolen så att du slipper frysa när du kommer upp ur vattnet en molnig dag.

Stenbelagt poolområde
En nivå för sittplatserna och poolen en trappa ner. Foto: Bjurfors

Finns det nivåskillnader på tomten kan dessa nyttjas i designen för olika funktioner: En nivå för stora matbordet när ni har gäster, en annan för soldäck och poolhus. Kanske även en tredje för loungehäng i kvällssol eller hängmatta i halvskugga. 

– Poolområden är i sig själv platta och stora, därför är det bra att även tänka in höjd i form av höga växter, plank, spaljéer, stolpverk med överliggare eller pergolor, som ger struktur och mysigare känsla, säger Cajsa.

Addera sedan krukor, möbler, lyktor, belysning och textilier för att piffa och mejsla ut karaktär. 

Var inte rädd för växter, ta hellre några riktigt stora som ger rätt proportion och effekt. Träd och klätterväxter ger direkt mysig känsla. Använd växtlighet som avdelare mellan olika funktioner i designen, eller komplettera med levande grönt till fast struktur. Exempelvis ett enkelt plank runt uteduschen kan förses med klätterväxt för liv och grönska. 

Pool i betongplatta
Här finns uteplatsen under tak, ett par steg från poolen som har en yta av gjuten betong runt. Foto: Bjurfors

Olika funktioner vid en pool

Utöver själva badandet vill de flesta ha solsängar, sittplats och förvaring av dynor. Ganska ofta ska ett utekök integreras i designen. Matbordet vill många ha nära köket. Fundera på vad just ni behöver för att kunna forma och dela av ytan ändamålsenligt. Integrera växter och belysning. Glöm inte skuggigare platser. Det är ett grundrecept för en härlig poolmiljö. 

Sedan finns mer specifika funktioner att fundera igenom. Exempelvis att de som badar har tillgång till en utedusch i anslutning till poolen för att skölja av sig i färskvatten före och efter bad. På så vis minskas trycket på reningsanläggningen, men gör även att de som badat snabbt och enkelt kan skölja av sig klor. Det kan man göra i ett badrum, men med barn som vill i och ur flera gånger under dagen är en utomhusdusch praktisk. Duschen måste ha ett underlag med bra avrinning - rundad sten eller grus är bra alternativ. 

Poolområde
Poolen ligger nära huset och sittplatserna under taket som är utdraget. Foto: Bjurfors 

Förse gärna poolområdet med mer än solsängar och matbord. En skön sittmöbel nära poolen för att de som inte badar ska kunna delta i umgänget, och för vara nära barn som badar.

Belysning är också viktigt. Du kan ha dekorationsbelysning i poolvattnet och mot växter. Stora stenbumlingar ger en ombonad känsla kvällstid. Ljusslingor i pergolatak eller längs väggar är också bra belysningsalternativ.

Sedan behövs kanske funktionsbelysning vid uteköket, taklampa ovan matbord eller för att ge ljus över trappsteg.

Det är en god idé att även planera uttag när du ändå planerar el. Då kan du koppla in infravärmare, musikanläggning, telefonladdare, poolrobot och annat.

Cajsa Lundins 6 bästa tips

  1. Undvik turkos liner i poolen. Den ger ett artificiellt intryck och den sticker i ögonen. Vattnet i sig gör att nyansen ändå går åt turkost. Välj därför toner som går i beige, sand eller grått - dessa passar bättre i svensk miljö.
  2. Integrera rätt proportion grönska. Du kan använda växtlighet som avdelare mellan rum och funktioner. Allt från klätterväxter och träd till buskträd och höga prydnadsgräs. Några små krukor med lavendel ger däremot ingen effekt, det ser bara ödsligt ut.
  3. Fastna inte i tanken att ju större trädäck desto bättre, det måste inte vara all inclusive. Som sagt: Tänk igenom önskade funktioner, solens vandring, blåst osv, och anpassa form och storlek på poolmiljön.
  4. Tänk in skugga, halvskugga, lä, nederbördstät sittplats.
  5. Om det är nivåskillnader använd dem i designen, sträva inte efter så plant som möjligt. Följ med markens nivåer.
  6. Om du har pooltak som syns bör du planera in en parkeringsplats för det där det är lite mer gömt, så att du slipper blicka ut över pooltaket från uteplatsen.