Niclas installerade solceller på marken
Niclas Wahlgren installerade solceller på markstativ – och är mer än nöjd. Hustaket har många vinklar så firman sa nej till att installera där.
Under julhelgen 2021 la Niclas Wahlgren ut några kontaktförfrågningar för solceller.
– Branschen var inte superhet då så jag fick svar ganska snabbt.
Så mycket kostade solcellerna
Han valde mellan två offerter och bestämde sig på en vecka.
– Jag fick ett bra pris, 142 000 kr totalt. Samma längd av solceller kostar säkert 15-20 procent mer nu.
Han tog den leverantör vars paneler kändes bra. Panelerna är europeiska och Niclas fick en bra känsla för leverantören.
– Jättesmidiga och snabba. De fick lite förseningar på markställningarna, men sedan rullade det på bra.
Solcellerna är kiselsolceller, monokristallina, och de 26 solcellspanelerna à 485W är placerade på marken – taket var aldrig ett alternativ.
Därför placerade han solcellerna på marken
Niklas Wahlgrens hus var inte lämpligt att placera solceller på och dessutom fanns det plats på tomten.
– Hustaket är helt kass och det hade blivit för många riktningar så firman sa nej. Dessutom finns det plats på tomten.
För att undvika skuggor krävs det att han har det öppet mot solcellerna.
– Jag har till exempel några träd som jag tyckte stod långt ifrån, men under vinterhalvåret skuggar de. Det är en avvägning om jag ska ta ned dem eller inte. Nu efter vårdagjämningen går solen över träden ändå. Jag får köra några år och känna efter.
Markstativ solceller dyrare än takfästen
Han ser inga nackdelar med att ha dem på marken. Ställningarna var lite dyrare, de kostade 20 000 kronor mer än fästen för taket.
Niclas gjorde ingen specifik lönsamhetskalkyl vid inköpet, men håller ändå koll på statistiken för att jämföra med utfallet.
Under förra årets sex månader med solceller drog han in ungefär 10 000 kronor på att sälja överskottet av el.
– Det var ett exceptionellt bra pris på den sålda elen i höstas. Allt beror ju på vilket pris man får sälja för. Blir det så här bra avkastning är anläggningen betald på mindre än fyra år.
Niclas tar dagen före intervjun som ett annat exempel – då fick han inget betalt alls.
– Spotpriset var i princip noll. Då tar det såklart längre tid. Oerhört svårt säga hur lång tid det tar att få tillbaka investeringen. Jag behöver ju inte heller köpa någon el vilket är ett plus.
På vintern när solen inte skiner eldar han med ved.
Säljer överskottet
Inför satsningen kollade han upp så att han kunde sälja överskottet.
– Min elektriker sa till och med att det är bra att de ligger här ute med en massa enfasade sommarstugor runt omkring. I stugområden kan det annars vara en skev belastning i elnätet, men att dessa stabiliserar nätet bra. Det hade jag ingen aning om. Kritiker säger annars att nätet blir ojämnt med solceller.
Nu har han en liten fil där han samlar all data och med påskhelgen i ryggen har han sett toppar i anläggningen som producerat mellan 75 och 80 kilowattimmar per dygn.
– Här ute i Karlskrona skärgård är det solsäkrast också. Det bidrog när jag bestämde mig för solceller. När jag vet att solen skiner så mycket är det en säker och pålitlig källa, säger han.
Niclas tips till dig som funderar på solceller
1. Välj mellan tak och mark
– När man ska sätta paneler på backen är en fördel att elen dras smidigt. När jag pratade med elektrikern som gjorde en sista inspektion sa han att han gillar markanläggningar bättre. Om det är något problem eller om någon panel behöver bytas ut ser man det direkt och det är mycket lättare att hantera.
2. Satsa så stort det går
– Gör gärna dimensionen på anläggningen så stor som du bara kan så att du får in så mycket som möjligt av din årsförbrukning. Du som har möjlighet kan också sälja mer. Tänk på att det inte är panelerna som kostar utan allt runt omkring – montage, kablar etcetera. Därför är tio extra paneler en liten kostnadsskillnad
3. Stirra dig inte blind på "rätt" leverantör
– Många säger att man ska leta rätt på en leverantör som har bra tillägg på spotpriset, men det har ändrats mycket under året.
4. Förstå vad du investerar i
– Solceller har ingen konstig teknik och är nästintill underhållsfria. Ändå viktigt att veta vad du investerar i. Sätter man en anläggning på marken ska man exempelvis se till att snön inte lägger sig som drivor när den åker av. Mina paneler är jättenära backen, men det samlas ändå ingen snö. Vi har bara haft tre centimeter här i vinter.
Vanliga frågor
Behövs bygglov för solceller på marken?
Normalt behöver du inte bygglov för solceller på marken, men det finns undantag i vissa områden. Därför ska du alltid kontakta ditt stadsbyggnadskontor och fråga vad som gäller.
Får man grönt avdrag för solceller på marken?
Du får skattereduktion med 20% av kostnaden för arbete och material när du installerar nätanslutet solcellssystem, dock högst 50 000 kr per person och år.
Är det billigare med solceller på marken?
Solceller på marken kan bli dyrare än takmontage om du behöver gräva i marken och om kablarna behöver dras långa sträckor. Markställning i metall är också dyrare än takfästena.
Kommentarer
26