Mikrocement i badrum - regler, pris, teknik samt före & efter

Mikrocement är ett tunt lager cement du kan lägga på golv och väggar i badrummet, som nytt ytskikt ovanpå befintligt kakel eller plastmatta. Här går vi igenom vilka regler som gäller, hur du jobbar med det steg för steg och vad det kostar att lägga mikrocement i badrummet.

Mikrocement i badrummet hos medlemmen Peter2400.

Mikrocement i badrummet hos medlemmen Peter2400. Foto: Peter2400

Fler och fler väljer att förnya badrummet genom att lägga ett tunt lager mikocement ovanpå det befintliga kaklet eller plastmattan i badrummet. Resultatet blir en stilren, minimalistisk och industriell look.

Microcement i badrum före och efter

före efter microcement badrum
Före och efter mikrocement i badrummet - helt utan skarvar. Foto: Peter2400

En av de som valt mikrocement i badrummet är vår medlem Peter2400. Han valde Festfloor. Produkten heter Festfloor GO tio kilo, i kulör FF7033. Produkten appliceras efter att man lagt glasfibernät på golvet och två lager primer. På väggarna nöjde han sig med ett lager primer. Resultatet blev ett badrum helt utan skarvar.

före efter microcement badrum
Kaklat badrum före och efter ett lager mikrocement, pålagt av entreprenör. Foto: Anonymiserad339807

En annan - som även ger en detaljerad genomgång av arbetsprocessen - är Anonymiserad339807. Hen har inte gjort jobbet själv, utan istället anlitat en entreprenör. Även här är det fibernät som förstärkning först, och därefter primer och produkten ifråga. Badrummet är åtta kvadratmeter och det tog totalt 4-5 veckor att få klart arbetet.

Regler och teknik för mikrocement

Mikrocement utgör inte ett tätskikt, det är endast ett ytskikt. Så länge det inte påverkar tätskiktet negativt är det således godkänt att lägga mikrocement på golv och väggar.

– Viktigt att notera är att det fortfarande är tätskiktets befintliga installationsår som räknas här i och med att vi enbart förnyar ytskiktet, alltså en kosmetisk uppfräschning, skriver branschorganisationen GVK och slår även fast att produkten ska vara sådan att den inte gynnar bakteriell påväxt. Den måste vara lättstädad för att uppfylla Boverkets regler om rengörbarhet.

Du kan lägga mikrocement direkt på plastmatta, kakel eller klinkers i badrummet

Du kan lägga mikrocement direkt på plastmatta, kakel eller klinkers i badrummet, förutsatt att ytan när den är klar inte får allt för stora porer så att den blir svår att hålla ren, och förutsatt att ytan förberetts enligt tillverkarens anvisningar. Hur den ska förberedas beror lite på vilken mikrocement-tillverkare du har valt.

– I vårt fall behöver du göra ytan slät först, så att det inte finns ojämnheter såsom skarvar och liknande, det gör du med fix, säger Marcus Johansson, ägare till Designbycement som är en av tillverkarna och återförsäljarna av mikrocement.

Därefter primar du ytan, och slutligen spacklar du den med 2 millimeter mikrocement i ett lager. Det läggs på fogfritt. Du slipar sedan ytan med oscillerande träslip.

Ju mer slitet slippappret är desto mer flammig blir ytan, så vill du ha en jämnt färgad yta byter du slippapper mer ofta och vill du ha en mer ruff yta kör du med slitet slippapper från början.

Hos vissa tillverkare kan du behöva lägga armering först, såsom exempelvis Peter2400 gjorde, och sedan arbeta upp ytan i flera lager. Följ anvisningarna som finns hos den tillverkare du har valt.

microcement halvkaklat badrum
Medlemmen sunnis valde att kombinera microcement och kakel i sitt nya badrum. Foto: sunnis

Lägga microcement i helt nytt badrum

I ett nytt badrum, där det ännu inte finns något ytskikt, blir mikrocementen ytskiktet. Eftersom det är tätskiktet som avgör hur lång teknisk livslängd badrummet har är det dock viktigt att säkerställa att du inte påverkar tätskiktet negativt med mikrocementen. Den generella rekommendationen är då att du lägger ett lager fix ovanpå tätskiktet innan du primar och spacklar ut mikrocementen.

Fixet bör vara det som tätskiktsleverantören ifråga anger som testat och godkänt i sina anvisningar. Det ska bygga upp mot golvbrunnar och dylikt (dessa är vanligen anpassade för klinkers så du behöver komma upp i rätt nivå). Alternativt: om tillverkaren av mikrocementen har någon form av certifiering ihop med en tätskiktsleverantör så följer du deras specifika anvisningar på hur ytan ska förberedas.

Återigen. Vissa tillverkare av mikrocement använder armering och därefter bygger man upp ytan genom att spackla flera lager av produkten, ett i taget. Hur du ska göra med just din mikrocement framgår i anvisningarna från tillverkaren.

Behandla ytan

När du primat, spacklat och slipat ytan rekommenderas man vanligen att behandla den med något. Är det väggarna i ett vardagsrum behövs det troligen inte ytbehandlas alls (om du inte vill uppnå en mer glansig effekt), men är det väggar eller golv i ett badrum vill man ofta ha någon form av ytbehandling som skyddar mikrocementen från slitage och som fungerar som fläckskydd.

Olika mikrocement-tillverkare har då olika ytbehandling och lite olika rekommendationer. Vissa förespråkar att du ska lacka ytan med härdplast, andra förespråkar en diffusionsöppen lösning. Det är viktigt att du följer rekommendationen från tillverkaren så att garantin gäller.

– Vi har valt bort härdplast eftersom den fukt som tar sig igenom badrumsgolvet sedan även måste kunna ta sig ut, det är för att undvika sprickbildning och försämrad teknisk livslängd för mikrocementen. Vill du ha en mer glansig yta i badrummet kan du ytbehandla med vår mikrocementolja för badrum, men du bör alltså inte försegla ytan med härdplast för det måste kunna andas, säger Marcus Johansson och fortsätter:

– Det finns andra tillverkare som godkänner att deras mikrocement ytbehandlas med polyuretan men det är alltså inte en metod som vi förespråkar för vår mikrocement. Du kan göra det i andra rum än badrummet, alltså lacka med härdplast, det är upp till dig. Men vi rekommenderar i första hand att du ytbehandlar vår produkt med vår linoljesåpa i andra rum än badrummet, du gör det i samband med att du moppar golvet för det är ett och samma rengöringsmedel. Lackar du ytan blir det glansigt och snyggt men du kommer behöva göra om det vartannat år och ämnet är giftigt både för människor och djur innan det har härdat så därför har vi valt bort att rekommendera det.

Han säger att nackdelen med deras alternativ - vax (som är det som är i rengöringsmedlet som du moppar med) - är att skyddet byggs upp över tid. Så från dag ett har du inte optimalt skydd, det byggs upp över månader. Med lack har du optimalt skydd så fort ytan har härdat. Men å andra sidan slipper du omaket med att lacka om ytan och du slipper oroa dig över allergier och dylikt.

badrum microcement bastu
Mörkare mikrocement i badrummet hos Djudju. Foto: medlemmen Djudju

Pris lägga mikrocement i badrummet

Även kostnaden för de olika produkterna på marknaden varierar. Någonstans mellan 350-600 kronor per kvadratmeter får du betala för materialet, beroende på vilket rum (mer eller mindre förberedelser) och valet av tillverkare.

Ska du inte göra arbetet själv kan du även räkna med en kostnad på mellan 1 000-1 500 kronor per kvadratmeter för hantverkaren.

I fallet med den mikrocementtillverkare vi har haft kontakt med så kostar det ungefär 18 000 kronor att lägga mikrocement på väggar och golv i ett badrum på 8 kvadratmeter - om du gör arbetet själv.