Ladhus - fakta, att bygga och bo i ett
Den klassiska svenska ladan ligger många varmt om hjärtat och allt fler vill bygga sitt hus i formen av en lada. Här berättar arkitekt Calle Posse vad som kännetecknar ladhus. Vi pratade också med en familj som just håller på att bygga ett.
Ett ladhus är ett hus som i mångt och mycket påminner om en lada, men som samtidigt uppfyller kraven för ett bostads- eller fritidshus enligt plan- och bygglagen (PBL). Huset ska smälta in i miljön, vara hållbart och förstås dra tankarna till en lada.
Hustypen är väldigt funktionell med sin stående träpanel och enkla form. Det var framför allt detta som lockade Johanna Andersson och hennes sambo när de skulle bygga hus (deras husbygge kan du följa på Instagramkontot Ladhusetlyckan).
– Tanken var från början att bygga ett hus i järnvitriol, då jag älskar den typ av enkelhet och känslan av ett obehandlat hus på en klippa i skärgården. Jag gillar känslan av ett minimalistiskt utseende utåt, som kan mjukna upp och ha ytterligare känsla av ombonad invändigt. Det blir liksom lite överraskande. Men vi är inte direkt minimalistiska av oss, så det kommer bli en spännande resa att inreda huset framöver, säger Johanna.
Flera hustillverkare som bygger modulhus har lanserat ladhus, men företaget Arvesund är de som man framför allt stöter på när det kommer till ämnet. Sedan finns det förstås även de som bygger ladhus i egen regi såsom Johanna och hennes sambo, med en arkitekt som ritar byggnaden.
Vad kännetecknar ett ladhus
Funktionalism, avskalad exteriör med stram känsla, skandinavisk ton - allt detta är ord som dyker upp när man tänker på ladhus.
– Det är så smart och enkelt som det kan bli. En långsmal boendeform med en enda riktning i huset. En annan sak som karaktäriserar ladhus är det branta sadeltaket och den korta takfoten. Ibland har de ingen takfot alls, säger Calle Posse, arkitekt vid Posse Arkitektur.
Ladhuset är vanligen i 1 eller 1 ½ plan. Johanna och hennes sambo valde det senare eftersom de ville placera sovrummen mer privat.
– Vi var tydliga med arkitekten att optimera varenda kvadratmeter och verkligen få ut mesta möjliga av den 100 kvadratmeter stora byggytan. Övervåningen rymmer 3 sovrum, badrum och ett litet allrum. Vi ville få till ett lagom litet allrum där våra barn så småningom kan husera. Nedervåningen har idag ett extra sovrum på 9 kvadratmeter som vi framöver planerar att riva och på så sätt få till ett större vardagsrum, säger Johanna.
De hade även önskemål om att trappan skulle vara dold, de ville inte att den skulle ta upp fokus i huset. Arkitekten ritade den med vinkel och lät den smälta in i väggen på ett naturligt sätt. Takfönstret ovanför släpper in ljus och skapar rymd.
Ett annat önskemål familjen hade var att grovingången inte skulle leda rakt in i tvättstugan. Istället kommer du in i en mindre hall med en dörr mot tvättstugan, och en som leder in i huset.
Ladhusens planlösning och fönstersättning
Calle förklarar att just planlösningen är det som är klurigt när man bygger ladhus. Ladhuset är väldigt långsmalt och det gör att du lätt får en massa korridorer. Detta måste man som byggherre ställa mot behovet av rum och funktioner i huset.
– Det finns ladhus som är 30 meter långa, då pratar vi mycket försörjningspassage för att komma till rummen längre bort. Så det handlar till stor del om att arbeta bort dessa, säger Calle Posse.
Samtidigt får du ett fantastiskt ljusinsläpp i ett ladhus eftersom ljuset spänner över hela bredden. Ett ladhus är dessutom ofta öppet till nock vilket ger en fin rymd.
– Det kan glasas upp ganska kraftigt i främre gaveln där det är öppet till nock. Sedan har du fördel i att det är fribärande tack vare konstruktionen, så det blir väldigt flexibelt med innerväggar och därför lätt att glasa upp. Man vill ofta ha en hel del av den skandinaviska ljusheten, och samtidigt robust men gracil interiör. Robusta och rena material, säger Calle.
I och med att det är bärande långsidor ska man inte bryta av för många reglar med en högt liggande fönsterslits. Enligt Calle bygger man med fördel fönster som är stående rektangulära, som dörrar. Då får man in väldigt mycket ljus. Eftersom det är en grund huskropp, når ljuset in.
Vidare kan man välja att förse fönstren med rullport så att man kan dra för och skapa den där typiska ladugårdslooken. Man kan även ha mörkläggning i form av träluckor.
– Du kan stänga för så att det ser ut som en svensk lada på landet med diskret ljusinsläpp. men du kan även öppna upp och få en nära naturen-upplevelse, säger Calle.
Takmaterialet är antingen plåt eller papp - ytterst sällan tegel. Det ska vara lätt och funktionellt och väljer man då tegel så försvinner en del av ladugårdskänslan.
Johanna och hennes sambo valde plåttak. Färgvalet föll på svart. Panelen har de sedan målat mattsvart med Falu Rödfärg. Även detta är väldigt karaktäristiskt för just ladhus. Calle förklarar att valet oftast faller på klassisk röd färg, svart/mörkbrun/tjära eller naturfärgat.
Varför har ladhus blivit så populära
Lador är klassiska i den svenska landskapsbilden, de för tankarna till barndom, sommar och lugn. Konstruktionen är enkel, designen likaså. Detsamma gäller förstås även ladhus.
– De fungerar lika bra på landet som de gör i skärgården, egentligen alla ställen där det finns lador och ängsliden. Designen ligger varmt om hjärtat för oss som vuxit upp med lador runtomkring oss. Det är trevligt och vackert när man kan göra det ihop med ett modernt uttryck, säger Calle.
Han säger att det är lite oklart var originalet kommer ifrån, men att det är en modern variant av hallandslängan eller gotlandshuset, och att den troligen kommer nerifrån Tyskland och Danmark och därefter har klättrat uppåt.
Att Johanna och hennes sambo föll för ladhuset går hand i hand med den beskrivning som Calle ger. Det är kombinationen av enkel skandinavisk stramhet som möter ombonat, hemtrevligt och ljust.
Johannas tips till andra som går i tankar på att bygga ett ladhus är att det är viktigt att tänka funktion, och att man ibland måste kompromissa. Vidare tycker hon att det har känts betryggande att ha en arkitekt med under resan.
– Försök tänka utanför boxen för att kanske få till något unikt och eget med just ditt hus. Vi valde arkitektritat för vi ville inte ha ett hus ”som alla andra”, även om vårt på intet sätt kommer bli ett helgalet hus. Men det finns ju faktiskt bara ett som är som vårt och det är häftigt.
Prisexempel ladhus
-
Arvesund, prefabhus, 1,5 plan, 152 kvm. Kostnad byggsats: 1 710 000 kr.
-
Vårgårdahus Villa Enhagen, 1,5 plan, 175,8 kvm. Kostnad byggsats: 1 577 000 kr. Totalpris delad entreprenad Göteborg: 3 056 000 kr. Totalentreprenad Stockholm: 3 500 433 kr.
Kommentarer
7