Köpguide: Köpa laddbox till elbilen + 6 vanliga modeller

Vi har plockat ut sex laddboxar till elbil och jämfört pris på dem, både med och utan installation. Vi har även pratat med en expert som förklarar vad du ska tänka på när du köper laddbox.

Laddboxen Chargestorm från CTEK.

Laddboxen Chargestorm från CTEK. Foto: CTEK

Har du ett hus och en elbil kan en laddbox i garaget vara näst på tur på inköpslistan. Men vad ska du tänka på när du väljer laddbox till elbilen? Dels bör du såklart se till att laddboxen fungerar ihop med din elbil, dels att den uppfyller alla dina behov.

Välj rätt sorts laddbox för din elbil

Först och främst gäller det att du installerar en laddbox som passar ihop med din elbil. De ska vara kompatibla med varandra. Det absolut vanligaste på den svenska marknaden är elbilar med en kontakt som kallas typ 2/type 2. 

Jonas Enlund
Jonas Enlund, Onninen

Den andra numera ovanliga typen av kontakt för AC-laddning är typ-1, som många asiatiska tillverkare använder sig av men till Europa levereras de flesta bilarna med typ -2 kontakt som i Europa valts att vara standard. 

Vid DC-laddning är det vanligast med CCS inom EU, medan ChAdeMo är mindre vanligt och finns från asiatiska biltillverkare.

– Sedan finns det även olika effekter (hastigheter) som bilarna klarar av, men genom smarthet i bilarna (OBC) så begränsas effekten till den nivå som bilen klarar av att hantera, säger Jonas Enlund, produktchef hos Onninen.

De vanligaste installationerna för hemmabruk innebär att laddboxen antingen installeras på 1-fas och då klarar upp till 7,4 kW, eller 3-fas på 16A och då klarar upp till 11 kW. Köper du en laddare med stöd för högre effekt och installerar den så att denna effekt kan uppnås, normalt sett upp till 22 kW på 32 A, så kan du få riktigt snabb uppladdning av din elbil. Men oavsett vad du har så kommer det vara elbilen som till sist avgör hur fort det går. Om den bara kan ladda med en fas så blir det inte snabbare än den maximala hastigheten på en fas. Däremot kan det ändå vara värt att överväga en laddbox med högre hastighet eftersom du kanske byter bil framöver.

För att få upp till 22 kW installeras laddboxen vanligen på 3-fas på 32 A, men då måste du förstås ha stöd för detta hemma och det är inte lika vanligt.

Keba laddbox
Foto: Medlemmen Stripe

Vad skiljer olika laddboxar från varandra?

När du vet att du har hittat ett urval laddboxar som fungerar ihop med din elbil är det dags att jämföra dem inbördes och se vilken som passar dig bäst. Det finns ett par olika funktioner som du bör ha övervägt och resonerat kring innan du bestämmer dig:

  • Vad har laddboxen för inbyggd säkerhet? Finns det över-/underspänningskydd, DC-läckageskydd, jordfelsövervakning, strömbegränsningsskydd, övervakning av skyddsjordskontinuitet?
  • Har laddboxen inbyggd energimätare så att du kan övervaka förbrukningen? På vilket sätt kan du övervaka? Måste du läsa av på en display eller kan du komma åt via dator eller mobil? Exempel på uppkopplingsmöjligheter: Bluetooth/Wifi/4G/LAN (kabel).
  • Har den RFID-läsare som hindrar obehöriga från att använda den?
  • Har den fast kabel eller istället ett uttag för kabel?
  • Behöver du kunna ladda två elbilar samtidigt?
  • Finns det möjlighet till lastbalansering (statisk eller dynamisk)?
  • Vad har den för effekt (kW)? Detta påverkar hur snabbt den laddar upp din elbil.
  • Finns det tillgång till APP eller portal för hantering av laddare? Schemaläggning mm.
  • Vilket utseende har den? Hur stor är den till exempel, och har den inbyggt kabelhanteringssystem?

Framför allt är punkterna som rör säkerhet och övervakning viktiga. Har du exempelvis läckageskydd behöver du inte oroa dig över kravet på att ha en jordfelsbrytare av typ B i matande ände. Har den inte det är det krav på jordfelsbrytare av typ B.

Vidare kan dynamisk lastbalansering vara bra, eftersom laddboxen då anpassar sig efter hur mycket effekt som finns att tillgå utan att riskera att huvudsäkringen löser ut. Det innebär att när du förbrukar mycket el i huset, kommer laddboxen att märka av detta och anpassa hur mycket el som används till laddning av din elbil.

När det kommer till övervakning handlar det om att du ska ha koll på hur mycket energi som går åt till att ladda bilen.

– Jag tycker att det är viktigt att man på ett enkelt sätt kan få reda på hur mycket man har laddat per vecka/månad/år, för att på det viset få koll på förbrukning. Vid en eventuell försäljning av huset kan du då knyta elförbrukningen till laddad effekt, så att inte fastigheten anses som en högförbrukare, säger Jonas Enlund.

Ofta har lite dyrare produkter fler funktioner och högre säkerhet, men det är inte alltid som detta stämmer. 

– Man bör jämföra boxarna och vad de innehåller, inte bara kolla på priset. En 11 kW laddare med fast kabel är exempelvis dyrare än en 22 kW laddare med endast uttag. Priset blir helt enkelt högre när kabel ingår, säger Jonas.

Många laddare kvalar in i prisspannet 7 000-13 000 kronor. Det som ofta skiljer dem åt är huruvida de har stöd för dynamisk lastbalansering out of the box, samt stöd för RFID. 

Köpa laddbox med eller utan installation samt avdrag för grön teknik

Du kan köpa elbilsladdare med eller utan installation. Det vanliga förfarandet är att man köper med installation och nyttjar det gröna avdraget för att få ner kostnaden. Sedan 1 januari i år finns det nämligen ett avdrag som kallas för grön teknik som ger 50 procent avdrag på hela kostnaden, inte enbart arbetskostnaden såsom det är vid vanligt ROT-avdrag. Avdraget fungerar i övrigt på samma sätt som ROT-avdraget. 

Tänk på att om du redan har nyttjat ROT-avdraget kan detta påverka möjligheten att få grönt avdrag eftersom de går på samma totalsumma om 50 000 kronor. Vidare måste du ha köpt laddbox och installation från samma företag för att vara berättigad grönt avdrag.

6 exempel på laddboxar

Defa Erange IQ

Laddbox Defa Erange
Foto: Defa

Om: Laddbox typ 2 med dynamisk lastbalansering, RFID, inbyggd typ B jordfelsfunktion samt övervakning av energiförbrukning via app. Kabelns längd är 6 meter. Finns att köpa som 1-fas med 7,4 kW eller 3-fas med 11 kW.

Prisexempel: 22 000 kr (11 kW inklusive installation men exklusive grönt avdrag)

Garo GLB

Laddbox Garo
Foto: Garo

Om: Laddbox typ 2 med dynamisk lastbalansering, WiFi, DC-skydd samt övervakning av energiförbrukning via molnet och där kan du även ställa in laddningsschema. Anpassad för nordiskt klimat. 3-fas. Kabelns längd är 5 meter. Effekt upp till 22 kW.

Prisexempel: 9 000 kr exklusive installation etc. Cirka 21 000 kr inklusive installation (3-fas 16 A och stöd för lastbalansering men exklusive grönt avdrag och RFID)

Wallbox Pulsar Plus Smart

Laddbox Wallbox Pulsar
Foto: Wallbox

Om: En mycket kompakt liten laddbox som bara väger drygt ett kilo. Laddbox är av typ 2 med 5 meter lång kabel, DC-skydd, bluetooth, wifi och lastbalansering (kompatibel med dynamisk sådan via powerboost som köps separat). Effekt 1-fas från 3,7 kW eller 3-fas upp till 22 kW. Kan skicka sms när bilen är fulladdad.

Prisexempel: 9 000 kr för enbart laddboxen eller runt 18 000 kronor inklusive installation men exklusive grönt avdrag

Chargestorm Connected (dubbla uttag)

Laddbox Chargestorm
Foto: Laddboxbolaget

Om: Laddbox typ 2 med stöd för 2 bilar via uttag, dynamisk lastbalansering, RFID, DC-skydd och 4 meter kabel om du köper den med sådan. Även stöd för att styra laddning och läsa av energiförbrukning i molnet om du kopplar in en ethernetkabel (kabel till routern). Effekt upp till 22 kW. Finns även att köpa med enkelt uttag och är då ungefär hälften så dyr.

Prisexempel: 24 000 kr exklusive installation etc. Drygt 38 000 kr inklusive installation (3-fas 16 A och lastbalansering men exklusive grönt avdrag)

Easee Home 22kW

Laddbox Easee Home
Foto: Evify

Om: Laddbox av typ 2 med inbyggd typ B jordfelsfunktion, RFID, temperatursensor, WiFi och kompatibilitet för lastbalansering. Upptäcker felströmmar, och har stöd för egen app med övervakning av energiförbrukning. Effekt upp till 22 kW.

Prisexempel: 10 000 kr exklusive installation men inklusive kabel, runt 8 000 kr exklusive kabel. Cirka 19 000 kronor inklusive installation (3-fas 16 A men exklusive grönt avdrag)

ABB Terra AC

Laddbox ABB Terra
Foto: ABB

Om: En liten men robust laddbox med ställbar laddeffekt från 3,7 kW till 22 kW med valmöjlighet gällande fast kabel eller uttag, Wifi, Bluetooth, fast anslutning med internetkabel. Kompatibel med dynamisk lastbalansering och OCPP1.6. Utrustad med all form av säkerhet såsom över- och underspänningsskydd och inbyggd DC läckströmsövervakning <6 mA och därför krävs ingen extra Typ B jordfelsbrytare för att skydda din bil och fastighet. Autentisering via app eller RFID (tillval). Konfigurering app eller ABB:s webportal. 

Prisexempel: 12 995 kr exklusive installation, 19 600 kr inklusive installation men exklusive grönt avdrag.