Ordna kontantinsats till första husköpet - 3 strategier
Sugen på hus men saknar pengar till kontantinsats? Här får du tips från ett proffs hur du bäst gör för att skrapa ihop pengarna och en varning om de tre vanligaste fällorna när det gäller kontantinsats.
Många längtar efter att få bo hus. Denna längtan dämpades inte heller av pandemi eller en varm sommar.
För att du ska få låna pengar av banken och köpa ditt allra första hus behöver du en kontantinsats – 15 procent av bostadens värde krävs. Övriga 85 procent har du möjlighet att låna genom bolån om din ekonomi tillåter.
Men det är inte alla som har pengar till en kontantinsats sparade. Så hur gör man då?
– Det viktigaste är att fundera över hur mycket du eller ni kan spara ihop till en kontantinsats varje månad och hur lång tid det skulle ta, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.
Två sätt att snabbare få ihop till kontantinsatsen
Om du tycker att det tar för lång tid att spara ihop finns två alternativ, enligt Christina:
– Spara ännu mer eller köp något billigare. Jag tycker att det är viktigt att komma in på bostadsmarknaden. Vi har sett att priserna går upp, även om det fluktuerar, så sikta inte för högt och vänta för länge, utan se om du kan köpa något mindre, längre från stan, tillsammans med någon eller ett renoveringsobjekt.
Christina Sahlberg ser det som möjligt att spara ihop till första bostaden, men det gäller också att vara realistisk kring vilket hus du kan köpa.
– Du kanske inte kan köpa en första bostad för tre miljoner, men många kan spara ihop mer än vad de tror. Det gäller att dra ned på kostnader för att kunna spara mer.
Om du har en sparhorisont på tre år tycker Christina att ett vanligt sparkonto är bästa stället att spara pengarna på, för att undvika börsnedgångar. Är du ung och bor i studentlägenhet och kanske har fem-tio år till första husköpet är det bättre att spara på börsen, i exempelvis en global indexfond.
Låna till kontantinsatsen
Ett annat alternativ är att låna till kontantinsatsen, vilket blivit vanligare sedan bolånetaket infördes i Sverige 2010, enligt Christina Sahlberg:
– Om du har tur kan du låna till kontantinsatsen av dina föräldrar och skriva papper på det och på så sätt få en lägre ränta eller räntefritt. Alternativet är att ta ett privatlån till kontantinsatsen. Men då måste du se efter så att du kan betala för lånet och fort – för det är dyrare än ett vanligt bolån.
Med en bra ekonomi kan du få runt fem procent i ränta på ett privatlån, men det kan variera. Jämför ränta hos olika aktörer och du kan också få billigare ränta om ni är två som står på privatlånet.
– Du måste vara medveten om att räntorna kan gå upp. Är det bara en mindre summa som du ska låna genom privatlån och du amorterar på det direkt, så kan det vara läge att ta det, annars ska du försöka undvika privatlån.
Prisutvecklingen för villor har gått upp det senaste året och är ett tydligt exempel på att det är helt omöjligt att förutse priserna, säger Christina Sahlberg:
– Med tanke på coronan trodde man att priserna skulle gå ned men det blev helt tvärtom – priserna stack iväg. Det enda man vet med säkerhet är att man inte vet hur det kan utveckla sig. Men vi vet också att om något går upp mycket under en period dämpas det så småningom.
Tre vanliga fällor hos husköpare – när det gäller kontantinsats
- De siktar för högt
– Man kanske vill ha det fina stora huset direkt, men var realistisk och börja mindre, säger Christina Sahlberg.
- De sparar inte
– En del tror inte att de kan spara varje månad, pengarna går åt och de kanske har en tusenlapp kvar när månaden är slut. Men prioritera sparandet först, innan konsumtion.
- De tar ett privatlån
– Gör allt du kan innan du tar ett privatlån, för det kan bli väldigt dyrt. En del orkar inte spara, utan tar privatlån istället vilket är en fälla.
Kommentarer
131