Välj rätt stänkskydd

Estetik, plånbok och önskad flexibilitet avgör vilket stänkskydd du väljer. En skiva monterad på beslag är enkel att byta ut om du tröttnar medan mer beständiga material som kakel, trä och sten passar i traditionella kök.

Kakel i gammaldags kök. Foto: Kvänum.

Kakel i gammaldags kök. Foto: Kvänum.

Ett stänkskydd bakom spis och diskho är viktigt för att skydda väggen. Det enda man egentligen behöver tänka på är att det ska vara tätat mellan stänkskyddet och diskbänken med en silikonfog och att stänkskyddet ska vara enkelt att rengöra.

Stänkskydden består oftast av kakel eller mosaik, glasskivor, rostfria plåtar eller av att man låter bänkskivematerialet följa med upp på en bit av väggen för att utgöra stänkskydd. Då är det ofta material som corian, marmor och laminat.

Rostfritt som stänkskydd

Rostfritt som stänkskydd vid spisen. Foto: Kvänum.

– Traditionell kakling har fått stryka på foten litegrann. Det är färre och färre som efterfrågar det, om de inte ska skapa traditionella köksmiljöer, säger Andrés Sigurdsson inredningsarkitekt på Kvänum.

Alla de vanliga stänkskydden är funktionella, så vad man väljer beror framförallt på vad man är ute efter estetiskt.

– Det är fantasin som sätter gränserna. Vad man vill ha för uttryck, om man vill att det ska smälta ihop med miljön eller om man vill åstadkomma en speciell effekt. Vanligast på marknaden idag är glasskivor, kakel och rostfria plåtskivor. Kompositmaterial är också på stark frammarsch, säger Andrés Sigurdsson.

stänkskydd med tapet bakom

Ruta från Burberry bakom glasskiva. Foto: Marbodal.

De som väljer kakel idag, väljer ofta större kakelplattor med mindre fogar, vilket ger en mer modern känsla. Just fogarna är en nackdel med kakelplattor. Det är viktigt att tänka på vilken färg man har på fogen, eftersom där samlas mycket smuts. En mörkare är att föredra, eftersom det inte syns lika tydligt då.

– En skiva är enkel att hålla snygg eftersom man slipper fogarna som blir smutsiga och fula med åren och är svåra att hålla efter. Rent hygieniskt tycker jag att plattor är det sämsta valet eftersom fogarna samlar smuts, säger Lisa Grape, inredningsarkitekt White.

stänkskydd glas

Frostad glasskiva som stänkskydd. Foto: Kvänum.

Glasskivor är det mest populära valet idag när det gäller stänkskydd. Det finns ett stort spektra av glaspaneler man kan välja mellan. Dels finns det traditionella glasskivor med etsat eller tonat glas, glas som är färgbelagda på baksidan och transparenta glas där man sätter en tapet bakom. Glas kan sättas antingen direkt på väggen eller med distanser.

Denny Elfström på Bromma glasmästeri menar att man behöver ha härdat glas ovan spisen på grund av värmen medan det räcker med vanligt glas ovanför diskhon.

– Glasskivan kan fästas med lister eller skruvar i väggen. Har man skiva som är målad eller lackad på baksidan så kan man limma den, men det går inte med en genomskinlig skiva eftersom då syns limmet igenom ser fult ut.

Stänkskydd av glas

Glas som stänkskydd. Foto: Ballingslöv.

En nackdel med glas är att fettfläckar och tumavtryck syns tydligt, men samtidigt är glasskivan enkel att göra ren med fönsterputs.

Fördelen med glasskivor såväl som andra hela skivor som rostfria plåtar och laminat är att de är relativt enkla att byta ut. Monterar man skivan med beslag på väggen så kan man utan någon större arbetsinsats byta ut skivan när man tröttnat på den. Om skivan limmas, blir den å andra sidan mer permanent. Hur man väljer att fästa skivan handlar om vilken flexibilitet man är ute efter.

Nackdelen med att använda hela skivor är att underlaget kräver förarbete, eftersom väggen inte får vara ojämn. Äldre fastigheter har en tendens att kunna ha väggar som lutar lite.

– Har man ett ojämnt underlag ska man ha mosaik eller små kakelplattor som kan följa väggen och göra att underlaget ser jämnare ut, säger Lisa Grape.

Stänkskydd av valnöt

Bänkskivan följer med som stänkskydd. Foto: Kvänum.

Ett annat alternativ är att använda samma material som man har i bänkskivan som stänkskydd för att få en enhetlig effekt.

–  Att man låter bänkskivan gå upp blir allt mer aktuellt. En laminatbänkskiva som går upp är både fint och hållbart. Har man en bänkskiva av corian kan man göra fina övergångar, eftersom det går slipa på olika sätt så man kan till exempel få en rundad övergång mellan bänkskiva och stänkskydd. Man kan även låta rostfri plåt eller trä gå upp, säger Lisa Grape.

Träpanel används framförallt som stänkskydd i traditionella kök.

– Det fungerar bra, men är inte att rekommendera om man har öppen gaslåga på grund av brandrisken, säger Andrés Sigurdsson.

Något annat man ska tänka på är att trä är ett naturmaterial och att det suger åt sig fukt, vilket gör att det lättare uppstår fläckar. Samma sak gäller stenmaterial. 

– Det kan ju hända att man vill ha den patinan, men då får man leva med att de första fläckarna inte är så roliga, men det blir vackert med tiden, säger Lisa Grape.

stänkskydd av pärlspont

Panel passar i traditionellt kök. Foto: Kvänum.

Man kan komma runt problemet delvis om man behandlar materialet väl.
Sten har man ofta som stänkskydd när man har en bänkskiva i samma material. Granit har en blankpolerad yta medan kalksten har en finslipad yta som gör den slät.

– Kalkstenen behandlas ofta med impregnering som till exempel paraffinolja för att tåla fettstänk. Det behöver man underhålla ett par gånger om året, men då tar man det samtidigt som man oljar in bänkskivan, säger Annette Thor på Thorsbergs Stenhuggeri.

Tjockleken på stenskivan beror på hur stor bit man ska ha, större skivor som till exempel stänkskydd som går upp till överskåpen behöver vara två centimeter tjocka. Har man en mindre bit så räcker det att den är 12 millimeter tjock. Stenskivan fästs med fästmassa och har man en stor tung skiva kan man även behöva hålla upp den med en klammer.

När det gäller priser på stänkskydd så varierar det kraftigt. Det är svårt att sätta ett ungefärligt pris på exempelvis kakelplattor eftersom det finns oerhörda skillnader beroende på vilken platta man väljer. En enklare kakelplatta som du hittar på byggvaruhusen kan vara relativt billig, medan handgjorda och handlaserade kakelplattor kostar mångdubbelt mer.

– Så fort det är hantverk inblandat blir det dyrare. Jag skulle säga att rostfri plåt, traditionellt kakel och glas är billigast, säger Andrés Sigurdsson.

Danny Elfström berättar att det kostar mellan fyra- och tiotusen kronor att sätta glas i ett normalkök beroende på storlekar på skivorna och vad man väljer för glas.

stänkskydd av marmor

Bänkskiva av vit marmor följer med upp. Foto: Kvänum.

Enligt Annette Thor skiljer sig sten väldigt mycket mellan vad man väljer för typ av sten, men ett ungefärligt kvadratmeterpris är 3 500 kronor för kalksten och mellan 4 000 och 5 000 kronor för granit när det gäller skivor med en tjocklek på två centimeter.

Det billigaste stänkskyddet man kan få är om man målar väggen med en blank våtrumsfärg.

– Färgen ska penselstrykas, det ger en speciell karaktär. En målad vägg är ett bra alternativ eftersom det är billigt, enkelt att göra själv och lätt att förbättra. Det är dessutom jättefint i hemmiljö. Det ska räcka som stänkskydd, men det beror väl lite på hur mycket man tror man slabbar, menar Lisa Grape.

När man väljer stänkskydd ska man också tänka på livslängden. Laminat är praktiskt för det är både hållbart, men enkelt att byta utan någon jättestor insats. Väljer man kakel, mosaik eller sten som är mer beständigt och som kan kosta lite mer, så ska man fundera lite extra. Det är framförallt vad man tycker om och vad som passar i ens kök som bör styra valet av stänkskydd.

– Det finns inga fallgropar, man ska följa sitt hjärta, säger Andrés.