Välja kakel till badrummet - en guide

Kakel i badrummet är inte bara snyggt utan också väldigt hållbart. Det gäller dock att hålla tungan rätt i mun när du väljer. Här guidar vi dig till plattorna som är enklast att lägga och ger badrummet längst livslängd, men också hur du kan ge badrummet en stil och karaktär med olika kakelplattor.

Valet av kakelplatta styr bland annat hur lång tid det tar att lägga.

Valet av kakelplatta styr bland annat hur lång tid det tar att lägga. Foto: Fired Earth

Keramiska plattor är hållbara, lätta att hantera och underhålla. Inte minst finns de i tusentals varianter för olika tycken, smak och storlekar på plånboken. Kaklet kan kosta alltifrån under hundralappen upp till flera tusen per kvadratmeter.

Rosa 10x10 plattor
Rosa plattor 10x10 i badrum i Paris. Foto: Yellowtrace

Valet av kakel en prisfråga på flera sätt

Börja med att sätta en budget. Vad får kaklet kosta? Kakelplattor köper du per kvadratmeter. Räkna med ett svinn på 10 %.

– Det blir mer svinn om du har mer fönster, dörrar, hörn, kanter och andra detaljer där kaklet måste beskäras, säger plattsättare Jon Hedelin.

Arbetskostnaden för att kakla badrummet styrs delvis av vilka plattor du väljer, men också hur stor yta de ska läggas på och i vilka mönster.

– Här är det skillnad på vägg och golv. På golvet är det lättare att få ett bra resultat med mindre plattor. Större än 20x20 cm går inte i duschhörnan där fallet är som brantast, säger Jon Hedelin.

– Det kan diffa en dag i arbetstid om man jämför att sätta en lätt platta med att sätta en svår platta, säger Jon.

Annars är lösa 10x10 plattor det mest tidsödande kaklet att sätta enligt Jon. Mosaik kan också ta mycket tid om mosaikplattorna är ojämnt satta på arken. Det är lätt att sätta större plattor på väggarna där man inte har problematiken med fall.

– Det kan diffa en dag i arbetstid om man jämför att sätta en lätt platta med att sätta en svår platta, säger Jon.

Kaklets form, färg och läggning styr hur badrummet upplevs

Estetiskt bör du tänka på formen och karaktären på rummet när du väljer kakel. Ett litet badrum känns mer rymligt om du väljer stora ljusa plattor. Avstå helst från mönster och små plattor i det lilla badrummet.

Om badrummet är väldigt stort kan du få det att kännas mindre och mer ombonat med hjälp av kaklet. Rummet känns t ex mindre om du lägger en bård en bit in från väggen som får rama in golvet.

Är badrummet mörkt och utan dagsljus gör glansigt kakel att rummet känns ljusare eftersom det reflekterar ljus.  En matt yta gör tvärtom att en stor yta med mycket solljus neutraliseras och ger ett lugn.

Du kan hämta inspiration till det kaklade badrummet från internet, magasin och utställningar. Både leverantörer av badrumsinredningar och återförsäljare av porslin och kakel brukar ha uppsatta miljöer du kan inspireras av. Även om du inte tänkt dig att badrummet ska kosta skjortan så är det ofta hos de lyxigare varumärkena där du kan hämta den bästa inspirationen.  Att låna idéer kostar inget.

Kakel som ser ut som marmor
Kakel 30x60 cm som ser ut som marmor. Foto: Tilesrus

Vill du ha SPA-känsla i badrummet kan du använda riktigt stora plattor av sten från golv till tak. Tänk på att sten är ett poröst material om du väljer det. Här är det större risk för fläckar. Ett visst underhåll krävs. Idag finns det också riktigt bra kopior på olika stenmaterial i kakel – du får nästan utseendet av sten, men slipper nackdelarna med högt pris och ömtåligt material.

Om du vill ha gammaldags stil i badrummet väljer du gammal stil på kaklet. Kanske ett schackmönster i diagonalt ställda plattor på golvet? Vitt kakel med fasade kanter på väggen är en annan gammal modell. Här är det bra att hämta inspiration från butikerna för byggnadsvård, som även säljer gammaldags kakelplattor.

Mosaik med mörk kakelfog
Mosaik satt med mörk fog. Foto: Fasad- och murteknik

Kakelfogen kortare livslängd än kaklet

Kakel har obegränsad livstid, men fogarna är en svag punkt. Fogen kan behöva bättras på efter sådär 10 år.  Därför är det också bra att tänka på att mindre plattor ger mer fog än större plattor.

Kakelfog finns i olika färger. Ju ljusare fog, desto lättare blir den smutsig. Ofta är det snyggare att ha en ljusare fog, men med en mörk platta kan det bli minst lika tilltalande att välja en mörkare fog. Den är inte lika benägen till färgförändringar.

En smal fog kräver mindre underhåll än en bred fog.

– Det finns särskild fogrengöring man kan köpa och även en särskild penna som man färgar in fogen med, säger Jon Hedelin.

Att försöka fylla på med fog över gammal dålig fog rekommenderar inte Jon.

– Det kommer aldrig att få fäste och hålla, säger Jon.

Då är det istället att kratsa ur fogen som gäller och det är ett tidsödande jobb. Det finns särskilda verktyg avsedda för ändamålet.