Så väljer du rätt stenbänkskiva
Funderar du på att ha en bänkskiva av sten i köket? Vi tog reda på vad som är viktigt att tänka på när man väljer stensort och utformning av bänkskivan.
Bänkskivor av natursten är både snygga och lätta att hålla rena. Dessutom har de lång livslängd, så trots att de kostar en del håller de i gengäld längre än många andra material i bänkskivor. Eftersom den ska sitta där ett bra tag och kostar en del, är det viktigt att inte bara gå efter form och mönster när du väljer stenbänkskiva. Du måste framför allt tänka på vilken miljö du tänkt ha den i och vad den då behöver tåla för slags slitage.
– Vad gäller stensorter så är graniterna väldigt tåliga, så även när det gäller kemisk påverkan. Om du väljer en skiva i marmor eller kalksten så bör du vara medveten om vad den tål och inte tål, säger Kai Marklin som är ordförande för Sveriges Stenindustriförbund.
Både marmor och kalksten är känsliga för syror och kolsyra och kan därför kräva vissa arbetsinsatser för att hållas snygga. Skivan kan få kosmetiska skador om du exempelvis spiller ut ett glas juice eller en flaska rengöringsmedel på bänken och inte torkar upp det omedelbart. Många fläckar kan dock tas bort med slippapper, därefter oljar man in området med paraffinolja. Bänskivan av marmor och kalksten blir också mindre känslig om du impregnerar den med stenimpregnering. Du kan också välja kalksten eller marmor med finslipad yta istället för polerad. Då syns eventuella fläckar mindre.
Har du däremot tänkt ha dem på platser där de inte riskerar utsättas för den här typen av påverkan, exempelvis på en tv-bänk, så passar både kalksten och marmor bra. Då kan du även välja polerad yta om du hellre vill det, bänkskivan blir då mer speglande och vissa upplever det som lite lyxigare.
De stenbänkskivor som är riktigt tåliga är graniterna. Dessa passar utmärkt i utrymmen där det spills vätskor och på ytor som utsätts för annat hårt slitage, detta trots att du väljer en polerad variant. Förutom granit hör även diabas, gnejs, gabbro, kvartsit och syenit till dessa silikatstenar. Du kan även använda dig av kvartsit- eller glimmerskiffer.
Följande stensorter bör du undvika att ha som bänkskivor:
Sandsten - för porös för att passa som bänkskiva
Lerskiffer - den repas lätt eftersom den är mjuk, och fläckar syns tydligt
Utseende
När du identifierat vilka stensorter som passar i det utrymme där du tänkt ha bänkskivan kan du börja tänka färg, mönster och form.
– Tänk på att kommunicera med prover, en bild ger inte tillräcklig information, säger Kai Marklin.
En viktig anledning till detta är för att en bild inte gör stensorten rättvisa sett till förhållandena i ditt hus. Stensorten kan se olika ut beroende på hur ljuset faller på den, ha olika mönstring, färg och liknande från olika stenbrott. Du bör således beställa hem prover och placera dessa där du tänkt ha bänkskivan. Då har du även möjlighet att klämma och känna på materialet.
Vad gäller storleken så rekommenderar Sveriges Stenindustriförbund 30 millimeters tjocklek på skiva till kök, mellan 20-30 millimeters tjocklek på skiva till badrum, samt 20 millimeters tjocklek på skiva tänkt till fönster eller bord.
Du kommer även att ställas inför valet om vilken kantprofil du vill ha och kan då välja mellan rak, fasad eller rund kant. Dessa kan självklart kombineras till en rad olika möjligheter.
Läs mer
Kommentarer
8