Jämförelse: Trä vs sten på uteplatsen

Vi jämför trädäck med uteplats belagd med betongplattor, hur de skiljer sig åt i pris, arbete, underhåll och hållbarhet på sikt.

Uteplats med golv av trall respektive betong.

Uteplats med golv av trall respektive betong. Foto: Fastighetsbyrån/Bjurfors

Den som går i tankar att anlägga en uteplats hamnar snabbt i valet mellan plattor eller trädäck. I vissa fall avgör förutsättningarna vilken typ av material du kommer att använda. I andra fall kan båda fungera och då behöver du få en bättre förståelse för hur de två olika materialen skiljer sig åt, deras för- och nackdelar.

Hur länge håller ett trädäck? Vad kostar det att bygga en trall? Vad kostar det att anlägga en stenlagd uteplats? Och hur skiljer sig underhållet åt?

I den här artikeln ska vi titta närmare på betongplattor jämfört med trädäck. Men vi börjar med ett resonemang kring förutsättningarna på platsen.

Trädäck och trappor
Foto: Skandiamäklarna

Platsen påverkar ofta valet

Ska du bygga en uteplats som av någon anledning behöver vara upphöjd en bit ovan mark, exempelvis på grund av slänt eller för att den ska ansluta snyggt till huset, är trädäck förstås ett givet val framför plattsättning. Vanligen gräver man och gjuter plintar, men även om du har berg i dagen kan du borra och gjuta.

Trädäck behöver dock komma upp en bit ovan mark för att hålla så bra som möjligt på sikt, vidare bygger det ytterligare på höjden på grund av regelverket som ska dit innan du kan montera trallen.

Om uteplatsen av någon anledning inte kan ligga på lite högre höjd blir istället plattsättning ett givet alternativ. Då ska du också gräva bort organiskt material och på med markduk, men istället för att gjuta plintar eller gjuta fast stolpskor ska du sedan fylla upp med bärlager och stenmjöl samt slutligen lägga plattor. Det bygger betydligt mindre på höjden och tål markfukt bättre.

Finns det inga förutsättningar på platsen som gör att valet lutar åt det ena eller andra hållet kan du istället välja fritt mellan sten eller trä på uteplatsen. Då handlar det om faktorer såsom ekonomi, underhåll och teknisk livslängd.

Trädäck runt pool
Foto: Malmöhusmäklarna

Jämförelse av kostnad

Vi kan börja med att konstatera att det faktiskt går att anlägga en stenlagd uteplats för ungefär samma pris som att bygga ett trädäck. Det händer att man får höra att en stenlagd uteplats är dyrare, men det behöver den inte vara.

Läs mer: Billigaste altanen 2024 – prisjämförelse 6 stora byggvaruhandlare

Virkespriserna har gått upp, och redan innan de gjorde det kostade det ungefär 1 000 kronor per kvadratmeter att bygga trädäck, och priset är ungefär detsamma för stenlagd uteplats. Sedan beror det såklart på vilken typ av betongplatta eller vilket trallvirke du väljer.

Virkespriserna ligger i dagsläget på de dubbla mot vad de gjorde före pandemin. Trall kostar exempelvis i snitt 19 kronor per meter. En regel på 45x170 ligger på drygt 185 kronor per meter, medan 45x195 kostar nästan 100 kronor per meter. Makadam, markduk och plattor ligger också högre i pris, men har snarare stuckit iväg med inflationen, inte på grund av brist på samma vis.

Stenlagd uteplats
Foto: Wrede Fastighetsmäkleri

Betong- eller stenplattor

Den som vill ha en stenlagd uteplats kan antingen välja natursten (marksten) eller betongplattor. Betongplattor är det billigare alternativet, som både kan köpas i butik och som kan göras på egen hand om du har en gjutform, tid och tålamod. Plattorna finns att köpa i olika storlek, färg och form.

Läs mer: Stilguide - grus och sten som matchar huset

Betongplattor har lång livslängd. Din uteplats kommer att hålla en livstid om du tar hand om den för betongplattor bryts inte ner lika fort som trall gör. Vatten kan förstås ta sig in i håligheter och spräcka stenen om det blir minusgrader (frostskador), men är betongplattorna av bra kvalitet - har en slät yta, hög densitet och relativt god tjocklek - så brukar det sällan uppstå skador.

Det är dock viktigt att du håller rent dem. Ogräs kan lätt få fäste i fogarna och du kan även få problem med algbildning på stenarna vilket i sin tur binder fukt. Så kasta ett extra öga på uteplatsen under våren för att se över vad som behöver göras.

Uteplats av gjuten betong
Uteplats av gjuten betong på Villa Remshagen. Foto: Bjurfors

Underhållet består av årlig rengöring av plattorna, rensa ogräs mellan plattorna och att man vid behov håller rent från organiskt material. Löv som samlas i fogarna kommer exempelvis att förmultna och bli till jord som i sin tur ger en livskraftig miljö för ogräs.

Vissa väljer att gjuta fogarna istället för att lägga dit fogsand. Tänk på att om underlaget rör sig finns det risk för sprickbildning i fogarna och då kan du ändå få problem med ogräs. Permanenta fogar gör också att det blir svårare att byta ut plattor. Dock minskar du förstås på underhållet.

För- och nackdelar med betong/stenplattor

+ Lång teknisk livslängd
+ Ganska smidigt underhåll om du gjuter fogarna
+ Enkelt att anlägga själv (dock lite tungt)
+ Varma och sköna att gå på i kvällssolen
+ Bygger väldigt lite på höjden

 – Kan med tiden bli en del ogräsrensning
– Hård oförlåtande yta om du tappar saker
– Mörka plattor kan bli väldigt varma att gå på i sommarsolen

Grå trall
Foto: Fastighetsbyrån

Trädäck och trall

Ett trädäck byggs antingen av kärnvirke - eller det mer vanliga och billigare alternativet: tryckt virke. Det finns både grön och brun tryckimpregnerad trall att välja mellan och det finns även rillad sådan vilket innebär att den har en struktur på ovansidan.

Läs mer: Test - bästa träslagen till altan och trädäck

Ett trädäck har betydligt kortare livslängd än en stenlagd uteplats, men är å andra sidan inte superkostsam att ersätta. Har du en fullgod konstruktion har ofta regelverket undertill klarat sig och då kan du vid behov byta ut utsatta partier på trallen pö om pö. En tryckt trall håller vanligen drygt 15 år innan det börjar bli dags att se över den igen.

Det årliga underhållet består av att olja altanen. Vissa väljer dock bort det och låter den åldras naturligt, oljan innebär att trallen får något fuktavvisande egenskaper men är den tryckimpregnerad handlar inoljningen ofta snarare om att man vill bevara eller förbättra kulören.

För- och nackdelar med trall på uteplatsen

+ Enkelt att bygga själv
+ Ganska mjuk och förlåtande yta om du tappar saker
+ Ofta väldigt ren yta vilket gör att man inte drar in lika mycket smuts
+ Enkelt att hålla helt ren

– Inte så lång teknisk livslängd
– Mer fuktkänslig än betongplattor
– Väldigt hal vintertid

Läs mer: Behandla altan och trädäck - välj rätt metod för önskat resultat