Husdrömmar: Bygger lada för compact living
I del 5 av Husdrömmar 2021 får vi följa Daniel och Jeanette som bygger en arkitektritad minimalistisk lada som smälter in i den stora naturtomten utanför Göteborg. Huset är utformat med så få kvadratmeter som möjligt, med compact living i åtanke. Det är härligt att se ett så välprojekterat husbygge där det mesta går som på räls.
Daniel och Jeanette Orrö från Göteborg är båda 33 år och tillsammans har de sonen Bill 4 år och lillasyster Charlie som är 1 år snart. Daniel jobbar som advokat och Jeanette inom HR.
De har köpt en stor tomt på ca 7 000 kvm i Vallda, en ort som ligger 35 km söder om Göteborg, i Kungsbacka kommun. Jeanette är uppvuxen på landet och vill nu tillbaka dit för att kunna odla och vara ute med barnen.
Det är i december 2019 som Anne Lundberg och Gert Wingårdh besöker tomten i Vallda första gången. Jeanette och Daniel har bott i en lägenhet i Göteborg på 68 kvm och ska nu flytta ut på landet. Huset de ska bygga är 120 kvm stort.
De föll för tomten bland annat för att den är så stor. Redan första resan dit kändes bra, när civilisationen skalades av i etapper, och när man kom fram var det nästan bara natur, det de har letat efter.
Fakta om huset
Tomtstorlek: Ca 7 000 kvm
Arkitekt: Sofie Campanello
Boyta: 120 kvm
Stomme: Korslimmat trä
Kostnad: Tomt 2,3 miljoner + hus 4,7 miljoner
Byggstart: Januari 2019
Klart: Klart december 2020
De anlitade arkitekt Sofie Campanello för att rita huset, som är en enkel länga med sadeltak, ett ladhus. Det finns en vinkel på husets entrésida där barnens rum på 5 kvm vardera inryms.
De flesta kvadratmeter har de lagt på köket tillsammans med vardagsrummet. En lång vägg med garderober ska klara all förvaring. var, något som
Jeanette har haft en vision om compact living och att leva minimalistiskt. Huset är utformat så, vilket kommer att innebära både lägre byggkostnad, mindre underhåll och mindre att städa. Hon har haft en övertalningskampanj i ett år för att få igenom detta med Daniel.
Det blir inget vräkigt bygge, utan litet, trevligt och genuint. Huset byggs med en stomme av korslimmat trä. Tomten vill man behålla så orörd som möjligt.
Tomten sluttar och måste höjas
Den stora naturtomten är sank och det krävs en hel del markarbeten för att få upp marknivån där plattan ska byggas. Huset kan ju inte stå i vatten. Nackdelen med detta är att den naturliga formen på tomten förändras. De blir besvikna när de ser höjden som är uppbyggd för plattan. De känner att de måste göra något så att huset smälter in i naturtomten som det var tänkt. Som det är nu ser tomten för ”ordnad” ut.
En fördel med att medverka i Husdrömmar är att man kan få tips från Gert Wingårdh när man behöver. Therese och Daniel konsulterar nu Gert Wingårdh för att få hans synpunkter på tomtens form.
Gert menar att det är den konvexa formen som gör att det känns onaturligt. Ser man sig runt så är det konkava former i naturen på resten av tomten. De får ta dit den dyra grävskopan en gång till för att justera formen på marken runt huset.
Ovälkomna växter på tomten: Jättebalsamin
På den stora tomten växer en invasiv växt som heter jättebalsamin. Enligt Naturvårdsverket är jättebalsamin listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter. Det betyder att den är förbjuden att importera, sälja, odla, transportera, använda, byta och sätta ut i naturen. Naturvardsverket.se
I programmet får vi se när Jeanette och Daniel drar upp växten med rötterna och eldar upp den. Anne Lundberg hjälper till.
Välprojekterat hus i korslimmat trä går snabbt att bygga upp
När väggelementen i korslimmat trä levereras till tomten är redan hål utskurna där fönstren ska sitta, något som är väldigt smidigt och ger en snabb byggprocess.
Snickaren Andreas Gustavsson berättar att man lägger mycket tid på projekteringen. De skickar färdiga tillverkningsritningar till fabriken. Där sågar man ut hål för fönster, dörrar och diverse vinklar. Även hål för rör, el och ventilation. Mycket är alltså förberett när de får ut väggelementen till tomten.
– Det är lite som att bygga ett pepparkakshus faktiskt, säger Andreas.
Det går snabbt att bygga upp huset. Redan på den tredje dagen kommer huset att ha ett tak.
Målar huset själva med tjära
Daniel och Jeanette ska måla huset själva med tjära. Det är en naturlig produkt som tillverkas av kåda från tall eller gran. De besöker en tillverkare av tjära, Per Udesen. Han berättar att om tillverkningen. När man kapar en tall eller gran känner man att det luktar terpentin. Både tjära och terpentin tillverkas genom att man hettar upp stockar av gran eller tall i ugnen. Först kommer terpentinet ut, sedan tjäran och till sist har man bara kol kvar. Tjäran kommer i burkar som man späder ut med terpentin för att få den konsistens man vill ha.
Det man ska tänka på när man målar med tjära är att den är tunnare än konventionell färg. Man ska ha handskar på sig och man måste skydda marken med papper, för det droppar mer.
De målar en gång nu och andra strykningen ska ske nästa år. Därefter kommer de att få måla var femte, vart tionde år. Men det är väderberoende att måla med tjära. De målar taket på semestern, sedan sätter regnet käppar i hjulen.
Bygget går snabbare än tänkt
I juli när byggarna tar semester har huset redan börjat inredas. Och Jeanette och Daniel har upptäckt att de kan göra saker själva. De både slipar och isolerar och målar huset.
Lånar grisar för att ta bort oönskade växter
På tomten finns en växt med mycket rötter som de vill bli av med. De har läst i en tråd att man kan använda grisar för att rensa ut, så Daniel bygger en liten svinstia, de sätter upp ett stängsel och lånar tre grisar som får göra jobbet. Det verkar funka hur bra som helst.
Bygger köket och garderoberna själva
De har fått en offert på 120 000 kr för att bygga upp kök och garderober. Daniel har växt med projektet och har insett att han kan både skruva och tjära tak. Han bygger upp köket och garderoberna själv med sin pappa istället och tjänar in de 120 000 kronorna. Det kan behövas när markarbetet blir dyrare.
Huset klart
I januari 2021 kommer Gert och Anne till Vallda för att se hur huset blev, för nu är det klart. Det Gert ser direkt är att grunden lyser och han tipsar om att de kan måla även den i tjära. Bra tips, tycker Jeanette och Daniel.
Gert besiktigar tomtens lutning, som han tycker blev mycket bättre efter korrigeringen mot en mer konkav form.
De höll budget och hamnade på 7 miljoner kronor totalt. Även tidplanen höll de.
Gert gillar huset skarpt. Det enda han skulle ändra på är vinkeln med barnrummen. Han hade hellre gjort ett längre hus utan vinkel.
Insidan är fantastisk. Den långa korridoren känns som en del av köket. Det är en snygg blandning av trä med furu på väggarna och ek på dörrar och köksluckor. Bänkskivan ser ut att vara kalksten.
Även i badrummet ser det ut att sitta kalksten på golv och väggar.
Föräldrasovrummet.
Bills sovrum.
Bill tycker att det bästa med nya huset är att det är träväggar på nästan allt. Det är fint. Det sämsta är att det finns lite sten också. Han gillar verkligen trä.
Fönsterpartierna är som en tavla.
De går att öppna upp helt så att naturen utanför blir en del av rummet. Jeanette och Daniel har lyckats locka ut fantastiska kvaliteter ur tomten.
– Det är briljant att se möjligheterna i den mest banala tomt världen, det tycker jag är stort säger Gert.
Kommentarer
201