Gör ett rum till - sätt upp en mellanvägg
Familjen växer och det behövs ett rum till. Arbete hemifrån ökar behovet av ett litet hemmakontor. Att dela ett större rum till två mindre är en möjlighet att skapa fler rum utan att utöka boytan. Det kan också göra huset mer attraktivt inför en försäljning.
Det finns många skäl att dela ett rum i två med en ny mellanvägg. Det är inte så komplicerat. Det går till och med att göra utan att skada tak och golv om man senare har behov av att kunna återställa utan för mycket renoveringsarbete.
Ge båda rummen en dörr
Det stora bekymret när man delar av ett rum mitt på är hur man ger båda rummen varsin entrédörr. Det går att lösa genom att innanför den ursprungliga dörren skapa en pytteliten hall och därifrån ha två dörrar som öppnas inåt rummen. Allra minst utrymme går åt om man gör en triangelformad hall och fortsätter den nya mellanväggen från triangelns spets.
Ett fönster i rummet
Ett annat bekymmer kan vara om rummet som ska delas bara har ett fönster. En lösning är att bestämma sig för att det ena rummet inte har något fönster. Det är inte optimalt, men beroende på vad det ska användas till kan det kanske vara acceptabelt. Ska rummet fungera som minikontor som kanske inte används så ofta är det måhända en acceptabel lösning.
Ett alternativ är att låta väggen gå till mitten av fönstret. Det kan kräva lite specialanpassning. Om fönstret har två lufter så delar man förstås in så att varje rum har en fönsterluft. Öppnas fönstret utåt är det enklare eftersom man då inte behöver ta hänsyn till det. Att dra fram innerväggen mot ett fönster med bara en luft som öppnas utåt är också tänkbart, men man får då en öppning mellan väggens avslutning och fönstret. Det ger förstås mindre avskildhet mellan rummen. Ett par syskon kanske kan acceptera det mot fördelen att de ändå får varsitt krypin. Om fönstret öppnas inåt får man ta en funderare och se om det går att dela rummet ”mitt i” fönstret. En möjlighet är annars att sätta väggen bredvid fönstret och göra ett fönster i mellanväggen mellan rummen för att släppa in dagsljus i det inre rummet med nackdelen att avskildheten blir lidande.
Bygg en mellanvägg
Själva väggkonstruktionen är ganska enkel. Principen är en regel i botten, en regel mot taket och stående reglar emellan. Om man inte har som avsikt att återställa rummet så småningom så är det allra enklast.
Markera var väggen ska stå. Skruva fast en golvregel. Tänk på att med väggskivor utanpå så blir den slutliga väggen tjockare än regeln. En mellanvägg kan mycket väl byggas av 70 mm reglar, men har man utrymme och vill ha lite stadigare och lite bättre ljudisolering så är 95 mm-reglar bättre.
Såga till motsvarande takregel. Nu gäller det att fästa takregeln exakt ovanför golvregeln. Det går att göra på flera sätt. Antingen lodar man med en tyngd i ett snöre för att hitta exakt rätt ställe i taket som motsvarar golvregelns läge. Eller så sågar man till en regel som är aningen lägre än rummets höjd och häller den mot golvregeln och lodar med ett långvattenpass för att kunna göra en markering i taket.
När takregelns läge är markerat skruvas den fast.
Därefter sågas de stående reglarna till i exakt mått. Markera på både tak och golvregel var de stående reglarna ska sitta med cc-mått (centrum till centrum) 60 cm mellan reglarna. Sätt reglarna på plats och skruva fast dem. Enklast är att skråskruva in i tak- och golvregel.
När regelstommen är på plats skruvas osb-skiva upp på väggens ena sida. Se till att skarvar kommer över en regel. Osb-skivan kan mycket väl målas och användas som färdig yta, men vill man ha tapet eller en jämnare vägg är det enklaste att klä osb-skivan med gips. Osb-skivan är inte absolut nödvändig, men gör det enklare att sätta upp tavlor och till och med hyllor på väggen.
När väggens ena sida är klar fylls utrymmet mellan reglarna på andra sidan med isolering för att minska lyhördheten och slippa effekten att väggen blir som en resonanslåda. Mineralull är vanligast, men isoleringsskivor av cellulosa har blivit allt vanligare och är trevliga att arbeta med. De är också ett bättre val för klimatet.
Klä väggens andra sida med osb-skiva och gips. Sätt foder runt dörren och därefter golvlist så är väggen klar att tapetseras eller målas.
Vägg som inte skadar tak och golv
Om man tror att väggen bara ska sitta uppe några år för att sedan tas bort kan det kännas onödigt att göra hål i tak och golv. Det går att lösa. Sätt självhäftande tätningslist av gummi längs kanterna på golv- och takregel. Placera ut golvregeln med tätningslisten mot golvet. Håll takregeln på plats med tätningslisten uppåt. Tvinga in de stående reglarna på plats mellan golv och takregel. Det här kräver att de stående reglarna är precis så långa att de går att tvinga in och spänner mellan tak och golv. Man behöver vara minst två personer för att få reglarna på plats. Glöm inte att loda med vattenpasset och justera så att väggen blir rak.
När väggen är på plats kan man skruva fast den regel som sitter mot väggen med några skruvar in i väggen. Klä därefter väggstommen på samma sätt som beskrivits ovan.
Den här väggen kommer inte att kunna ramla om den är ordentligt i spänn mellan golv och tak, men var noga att väggen är riktigt stabil om det ska sitta en dörr i den. Bäst är om dörrkarmen kan fästas med gångjärnssidan mot en regel som är skruvad i husets befintliga vägg.
Läs mer
Höja värdet på huset inför försäljning
Göra om 3a till 4a genom att dela av matplatsen
Kan jag öppna upp mellan kök och vardagsrum i mitt hus?
Kommentarer
19