Fruktträd – goda sorter, inköpspris, näringsinnehåll – bli självförsörjande på ekologisk frukt och bär
Hösten är här och rätt tid för att plantera ett fruktträd. Den som har egna fruktträd i trädgården har tillgång till gratis goda vitaminer, fria från diverse bekämpningsmedel. Pomolog Christer Sandberg hjälper oss i urvalet med vilka fruktträd man ska välja. Han har tagit fram konkreta förslag och förklarar hur du kan tänka när du väljer bland äppelträd, päronträd, plommonträd, vinbärsbuskar och rabarber.
Fördelarna med att odla egen frukt är flera. De är fria från bekämpningsmedel och samtidigt blir man självförsörjande på frukt, som man sedan kan göra marmelad, sylt, pajer och annat gott av. Vitaminerna finns där ute i trädgården och väntar på att bli plockade. Men vilka sorters träd ska man satsa på?
Det finns många olika fruktträd och det kan vara svårt att veta vilka som passar just din trädgård. Lokala förhållanden är högst kritiska för att ditt fruktträd ska trivas och må bra. Allt från vilken zon du befinner dig i till markförhållandena där trädet ska stå.
Även individuella aspekter spelar in, allt från smakpreferenser till hur du tänkt använda dem. Valet av äppelsort är till exempel ofta generationsbundet.
Fruktsorterna vi tipsar om nedan bygger på att de ska passa så många som möjligt i respektive zon. När du väl är i farten att välja träd, tänk då på att gärna testsmaka de olika frukterna och läsa på mer på djupet om vilka lokala förhållanden som krävs på tomten.
Viktigt för att sedan få bra skörd och hålla trädet friskt är att man lär sig att beskära träden på rätt sätt.
– Det kan löna sig att gå en kurs, innan man kör igång. Jag ser många exempel på fel beskärningsteknik, säger pomolog Christer Sandberg.
Vill du få ner kostnaden ytterligare kan du köpa grundstammar (=rot) och ympa in de sorter du vill ha genom att hämta ympris hos grannar och släktingar. Du kan även göra egna rötter genom att sätta äppelkärnor och sedan ympa på dem.
Sida 1 av 5
Äppelträd: Välja sort - och pomolog Christer Sandbergs val av äppelträd
Äpplen är - förutom att vara goda - rika på vitamin C, kalium och flavonoider. Flavonoider fungerar som antioxidanter. Äpplen är med andra ord nyttiga, och ett bra fruktträd att odla själv eftersom du då slipper oroa dig för bekämpningsmedel. Enligt ett par år gammalt test som Naturskyddsföreningen genomfört innehöll 89 procent av de testade oekologiska äpplena rester av bekämpningsmedel. De ekologiska gjorde däremot inte det.
En familj på fyra personer behöver cirka tre träd (10 år eller äldre) för att täcka tillgång till äpplen året runt. Äppelträd med höstfrukter är de som vanligen används till mustning och äppelmos. Dessa kan också ätas under en längre period.
Men det är förstås minst lika gott att kunna plocka och äta ett äpple mitt i sommaren.
– Vad det gäller de tidiga sorterna kan man ha ett träd där man kan ympa in flera tidiga sorter eller så ympar man in några tidiga sorter i ett höstfruktträd. Då räcker det med två träd för en familj, säger Christer.
Vill du även kunna äta frukt mitt i vintern eller tidig vår är det vinterfrukter du ska kolla på. Tänk på att du måste ha ett passande förvaringsutrymme om du väljer vinterfrukter. Detta bör hålla 1 - 4 plusgrader.
Äppelträd inköpskostnad: Ett äppelträd kostar vanligen mellan 400-700 kronor och kan när de växt till sig ge omkring 30-100 kilo frukt. Äpplen i butik kostar cirka 4-8 kronor styck, eller omkring 30-40 kronor kilot beroende på sort och tid på året. Att odla sina egna äpplen betalar sig med andra ord ganska fort - men du får ha tålamod tills trädet vuxit till sig och det kan förstås förekomma år då du får mer eller mindre frukt.
Syd- och mellansverige: Höstfrukterna Filippa (zon I -III) och Eva-Lotta (zon I - II). Alternativt Aroma (zon I - IV)
– Båda sorterna ger frukt i stort sett varje år och ofta stora skördar, säger Christer Sandberg och fortsätter:
– I södra Sverige kan man också odla Cox Orange som räknas som ett av de godaste äpplena.
Bland de lite tidigare sorterna i södra och mellersta Sverige rekommenderar han Gyllenkroks Astrakan (zon II - IV) som man brukar kunna skörda i mitten av augusti.
Vill du ha ett sent äpple är juläpplet Ingrid Marie (zon I - III) eller Kim (zon I -III) bra val. Kim håller sig till april medan Ingrid Marie kan hålla sig fram till februari.
Norra Sverige: Passande höstäpplen är Transparente Blanche ( zon II- VI) och Silva ( zon II - VI).
Som tidig sort kan man välja Rescue (zon I - VI).
Mellantinget är Mantet (zon I - V) som man brukar säga mognar runt augusti men kan hålla sig in i oktober.
– Ett bra äpple för allsidig användning i norr är annars Risäter (zon IV - VI), liksom Rödluvan (zon III - VI), säger Christer.
Både Risäter och Rödluvan mognar tidig höst. Risäter passar bra om du ska göra cider eller musta dina äpplen.
Sida 2 av 5
Päronträd: Välja sort - och pomolog Niklas Medins val av päronträd
Päron är en god frukt som innehåller ganska mycket vitamin C, vitamin K och vitamin E samt en del kalium och andra viktiga ämnen. De finns i olika färger, vanligen gröna eller gula, och färgen beror på vilken sort du odlar. De har ganska högt fiberinnehåll vilket är bra för tarmarna.
Päronträd inköpskostnad: Ett päronträd kostar i snitt 300-600 kronor och ger vanligen mellan 20-60 kilo frukt när det vuxit till sig. Köper du päron i butik kostar de cirka 30-50 kronor kilot beroende på var de kommer ifrån och vilken sort det är. Det betalar sig med andra ord redan första året du kan skörda en ordentlig skörd, även om den skörden inte blir särskilt stor.
Men vilken sort ska du välja? I det här fallet inhämtar vi istället råden från Niklas Medin som sitter i päronkommittéen i Sveriges Pomologiska Sällskap. Han har valt bort de tidiga sorterna eftersom dessa inte kan lagras.
Södra-mellersta Sverige: En klassiker är Clapps Favourite (zon I-III) som brukar skördas i september och kan lagras upp till en månad. Den anses ge riklig skörd och päron med god och lite kryddig smak.
Ingeborg (zon I-III) är en annan intressant sort. Den ger frukt redan i relativt ung ålder, Frukterna mognar i oktober och kan förvaras i flera månader.
Andra förslag på lite härdigare sorter är: Hovsta (zon I-IV) och Göteborgs Diamant (zon I-IV).
– Esperens Herre är också ett tips men den är skorvkänslig, så odla ej på västkusten eller nära fruktodlingsdistrikt, skriver Niklas.
Norra Sverige: Päron är inte lika härdiga som äpplen så det finns färre sorter som klarar zon V och uppåt. Gränsen går ofta runt zon IV och även där kan det vara tufft att odla päron.
Niklas tips för norra Sverige är sorten Pepi (zon I-V). Den är självfertil, och placeras den i skyddat läge rapporterar flera norrlänningar att den klarar vintern - till och med så långt upp som Luleå har den setts ståta.
Sida 3 av 5
Plommonträd: Välja sort - och pomolog Christer Sandbergs val av plommon
Plommon är kalorisnåla, men innehåller mycket antioxidanter, vitamin B, vitamin C och kalium.
Den självförsörjare som odlar plommon har också goda förutsättningar att berika sina smakupplevelser vid middagsbordet. För att utöver att kunna äta plommonet som det är direkt från trädet passar plommon även utmärkt som marmelad, kompott eller varför inte lagra dem i rom och socker och plocka fram dessa som Romtopf under julfirandet?
Plommonträd inköpskostnad: Ett plommonträd kostar mellan 400-600 kronor. Det måste förstås växa till sig ett par år innan det ger frukt, men ett enda träd brukar sedan räcka för att familjen ska vara självförsörjande. Plommon från butik kostar mellan 40-70 kronor per kilo beroende på sort och vilket land de kommer ifrån. Får du omkring 15 kilo frukt på ditt träd - vilket inte är ovanligt när det har stått i ett par år - har trädet betalat sig redan första året du kan skörda.
Syd- och mellansverige: Opal och Viktoria är bra sorter för den som vill få en rik skörd, dessa träd bär mycket frukt.
Christer tipsar även om att Reine Claude och Stor Grön Reine Claude är väldigt goda. Den gröna varianten kan under goda förutsättningar gå till zon V.
Norra Sverige: Ska du odla plommon mer norrut i landet blir det genast svårare. Christer förklarar att plommon inte är lika härdiga som äpplen och att man inte utforskat härdigheten lika väl. Därför är det lite vanskligt att uttala sig om vilka som överlever var - även mikroklimatet på platsen spelar ju in. Men det finns plommonträd som klarar upp till zon V.
– Jag har till exempel sett spaljerade plommonträd i gävletrakten, säger Christer och fortsätter:
– De mest härdiga sorterna är Tunaplommon (zon I-V), Gult Äggplommon (zon I-V) och Exprimentalfältets sviskon (zon I-IV).
Sida 4 av 5
Vinbärsbuske: Välja sort - och pomolog Christer Sandbergs val av vinbär
Vill du hitta en bra källa till vitamin C och vitamin K är röda och svarta vinbär bör du kika på vinbär. De innehåller även en del vitamin E, kalium, folat och annat nyttigt.
Röda vinbär går generellt bra att odla upp till zon V, medan svarta vinbär klarar ända upp till zon VI och ibland ännu högre. Vinbär är en klassisk buske att ha i trädgården. Bären kan ätas direkt från busken eller exempelvis användas till att göra saft, marmelad eller gelé.
– De som är uppväxta på 50- och 60-tal har säkert druckit varm svartvinbärssaft när de varit förkylda och febriga, säger Christer och tipsar om en sort som heter Hildur (zon IV-V). Den uppges vara motståndskraftig, frisk och bra.
Ska du odla svarta vinbär längre norrut finns sorterna Innat och Korpikylä. dessa klarar upp till zon VIII. De har en frisk smak.
När det kommer till röda vinbär tipsar Christer om Jonkheer van Tets (zon I-V). Den är motståndskraftig mot sjukdomar och har en sötsyrlig smak som gjort bärbusken till ett populärt val bland gemene man. Dessutom finns den gammalmodiga och vintertåliga sorten Röd Holländsk (zon I-VI) som är frisk och mognar en vecka senare än van Teets.
Inköpskostnad: De allra flesta vinbärsbuskarna som säljs i plantskolorna kostar mellan 100-200 kronor styck. Men det finns sorter som kostar mer. När de vuxit till sig ger de mellan 3-5 kilo bär per buske. Ska du köpa färska vinbär i butik kan du räkna med ett kilopris på uppemot 250 kronor. Du kan komma ner närmare 50-lappen om du köper frysta bär. Skulle din buske få 3 kilo bär ett år har den med andra ord betalat sig.
Sida 5 av 5
Rabarber: Välja sort - och pomolog Christer Sandbergs val av rabarber
Rabarber utgör en god bas för den som vill göra paj, chutney, kräm och andra goda saker. De innehåller mycket vitamin C och kalium, men de innehåller även oxalsyra. Oxalsyra är ett naturligt gift som är farligt om du äter det i allt för stora mängder. Men den mängd som du finner i rabarber (och en del grönsaker) är inte farlig om du äter måttliga mängder.
Det finns många olika sorters rabarber och de har olika mängd oxalsyra. Vill du undvika oxalsyra helt finns det till och med oxalsyrefria rabarber.
Inköpskostnad: Cirka 100-150 kronor per planta. Stjälkarna blir omkring 50-150 centimeter höga. Skulle du köpa rabarber i butik kostar de cirka 5-10 kronor per stjälk. En planta betalar sig således redan första året du kan skörda.
SLU Balsgård rekommenderar sorterna Elmsblitz och Rosenhagen. De har en lite mindre mängd oxalsyra. Elmblitz blir inte trådig.
– De rekommenderar även Elmsfeuer eller Marshalls Early Red vars stjälkar är genomfärgade röda, goda sorter, säger Christer.
Allra godast sägs sorten Spangsbjerg (zon I-VII) vara. Den har en relativt låg halt oxalsyra och är därför lite mindre syrlig än många andra sorter.
Kommentarer
13