Husdrömmar: Monopolhuset med granitkeramik i Hjärup

I avsnitt tre av Husdrömmar 2020 får vi följa när inredaren och Byggahus-kändisen Sofie Börjesson och hennes make Martin gör en total om- och tillbyggnad av ett gammalt hus i den lilla orten Hjärup utanför Lund.

Vi får följa när Martin och Sofie bygger om och till ett gammalt hus i Hjärup.

Vi får följa när Martin och Sofie bygger om och till ett gammalt hus i Hjärup. Foto: Alla bilder är skärmdumpar från programmet

Martin Börjesson är 46 år och jobbar inom IT. Hans fru Sofie Börjesson är 39 år och inredare. Henne känner vi igen sedan hon visade oss hur man stylar ett 70-talshus inför en försäljning. Nu får vi följa dem i Husdrömmar när de bygger om och till ett gammalt hus.

Läs mer: Homestyling inför försäljning

Gamla huset
De har köpt ett gammalt hus som de tänker bygga om och till.

Det är december 2017 när programledarna Anne Lundberg och Gert Wingårdh besöker paret i Hjärup första gången och får projektet presenterat för sig. Martin och Sofie har köpt en tomt med ett hus samt ett uthus på. Sedan tio år tillbaka har de bott i en villa i Lund med sina två döttrar. När de köpte en liten sommarstuga i Blekinge upptäckte de hur skönt det är att leva närmare varandra på ett plan istället för tre. Det är därför de nu har köpt den här fastigheten. De tänker bygga om det gamla huset helt och dessutom göra en rejäl tillbyggnad. De har tagit med sig sina skisser och önskemål och vänt sig till arkitekt Marco Pusterla för att ta fram en ritning.

Modell av huset
Så här är det tänkt att huset ska se ut när de är klara med det.

Översikt av projektet

Inköp av tomt med hus: 3,5 miljoner
Budget om- och tillbyggnad: 3,2 miljoner
Boyta: 200 kvm
Beräknad inflytt: Sommaren 2018
Arkitekt: Marco Pusterla
Entreprenadform: Totalentreprenad med Martin som projektledare

Planritning
Planlösning i nya huset.

Ta fram ritningen till nya huset

När de diskuterade hur deras hus skulle byggas om och till med arkitekt Marco Pusterla så förslog han att det gamla huset skulle rivas. Sofie och Martin höll inte med och gav sig inte, de ville behålla det gamla huset och bygga om det istället. De hade också ritat en planlösning själva som de stod fast vid och som Marco inte lyckades få dem att ändra. Däremot nappade de på hans förslag att klä fasad och tak med granitkeramik-plattor. Den plattan är vattentät och framtagen för att likna riktig granit.

Läs mer: Danskinspirerad tegelvilla i Lerberget 

Marco föreslog alltså att de skulle göra något coolt och roligt. Det förslaget gillade Sofie och Martin. Det här skulle göra deras hus till ett annorlunda och spännande hus.

Marcos arkitektritning
Maco föreslår en cool design på huset och de gillar den.

Gert Wingårdh säger i programmet att det är mode nu att klä in både tak och fasad i samma material och utan takfot på det här sättet. De brukar kalla det ”monopolhus”, för det ser ut som som de små husen i sällskapsspelet Monopol.

Gert tycker också att deras val att låta det gamla korsvirkeshuset stå kvar på tomten är väldigt lyckat. Bredvid varandra ger de både huskropparna varandra energi, de lyfter varandra när de står tillsammans. Det gamla känns ännu äldre bredvid det nya och vice versa.

innergården
Korsvirkeshuset får stå kvar som kontrast mot det nya.

Riva eller behålla ett gammalt hus?

I programmet kommenterar Gert Wingårdh frågan om det är bäst att renovera ett gammalt hus eller om det är bättre att bara riva det och bygga helt nytt. Han tycker liksom Marco att det gamla huset bara är ett hinder för att komma framåt i bygget. Det är inte billigare att renovera upp det än att bygga nytt. Det går inte fortare göra om det gamla än att riva och bygga nytt. Det är dock ingen tvekan om att det är mer miljövänligt att återvinna det gamla än att riva och bygga nytt.

Flytt av äppelträd
Det går hur bra som helst att flytta ett gammalt träd.

Flyttar äppelträdet

Trädgården är ganska vildvuxen med flera äppelträd när de köper det gamla huset. Ett av dem, det äldsta, ska de försöka behålla. De rådgör med en arborist och bestämmer sig för att flytta trädet det till den mest optimala platsen. Om det hade stått kvar skulle det ha varit i vägen under byggtiden. De tar dit en stor grävskopa som gräver upp och rullar det stora trädet på plats. De behöver vattna mycket så att det tar sig. Fantastiskt nog så verkar trädet ta sig direkt. Det ger frukt första året på sin nya plats.

gjuter platta
Här gjuter de plattan till tillbyggnaden.

Hur arbetet förlöper

I programmet får vi inte se eller höra så mycket om själva husbygget. Vi får dock reda på att Martin jobbar som projektledare om dagarna, och det blir naturligt att han projektleder bygget. Han har turen att ha en pappa som är byggnadsingenjör och andra vänner och bekanta i branschen. Han känner sig därför trygg med att projektleda sitt husbygge.

Tillbyggnaden i Hjärup byggs med lättbetongblock från Ytong
Tillbyggnaden byggs upp med lättbetongblock.

De gjuter en ny platta i gamla huset, liksom till det nya.

Bygget drar ut på tiden och de blir inte klara på ett halvår som det först var tänkt. De tycker det är viktigare att de blir nöjda och hittar bra lösningar, än att bli klara en viss tid.

Det diskuteras inte, men vi ser att tillbyggnaden byggs med lättbetongplock av märket Ytong. På taket lägger man sedum. Det gamla huset får granitkeramik och solceller på taket.

Solceller på taket
Martin berättar om varför de valt solceller och om det kommer att löna sig eller ej.

Solceller på taket

Solcellerna som de monterar på taket kostar ”ett sexsiffrigt belopp” och de kommer förmodligen inte att löna sig.

– Jag tror att elpriserna får gå upp jättemycket för att det ska bli en lönsam affär, skrattar Martin.

Den 13-åriga dottern tycker dock att solcellerna är det bästa med hela huset.

Sofie homestylar en lägenhet
Sofie homestylar en lägenhet i Lund som ska säljas.

Sofie tipsar om inredning

Vi får följa med Sofie på ett uppdrag där hon ger inredningstips.

- Många har idag en öppen planlösning och då placerar man vanligtvis soffor och andra möbler utmed väggarna. Prova att sätta soffor eller bokhyllor inne i rummet och dela av det istället.

- Prova att möblera om med befintliga möbler. Töm rummet och börja om från början. Sätt bara in de saker du verkligen gillar, kanske på en ny plats.

- Ska du inreda ett barnrum? Istället för att låta barnen bestämma precis allt i sitt rum från början, plocka fram ett antal alternativ till dem att välja ifrån. På så sätt kan du få en helhet i husets inredning.

Huset är klart
Huset är klart och programledarna gör ett sista besök för att utvärdera och se hur det blev.

Gert synar och ger väl godkänt

Gert Wingårdh kommer dit för att syna hur det nya gifter med det gamla. Och han tycker att det är fantastiskt. Det känns helt naturligt att gå från det gamla huset in i den nya delen.

Insyn
Det kommer att bli insyn från gatan och ända till innergården.

Däremot är han lätt skeptisk mot fönstret som ger total insyn i vardagsrummet och ut mot innergården. Vill man dela sitt privatliv på det här sättet, är frågan. Det blir i vilket fall fantastiskt för förbipasserande som får en inblick i ett hem på det här sättet. Det är en rik bild som möter betraktaren, ett modernt hus, en innergård med ett äppelträd och en gammal korsvirkeslänga.

Huset är klart
Takavvattningen är infälld i fasaden, en riskkonstruktion som Gert är tveksam till.

Gert ställer sig också frågande till lösningen med att ha vattenavrinning infälld i fasaden, som är en riskkonstruktion. Här gäller det att hantverkarna är noggranna för att det inte ska uppstå vattenskador och det är Martin och Sofie väl medvetna om.

Entréfasaden
Den stora takkkupan ger god utblick.
Vardagsrum i takkupan
Från insidan ser det ut så här vid takkupan.

Gert tycker att huset ser ut att bli helt magiskt, jättebra. Det är ett drömhus. De har vågat göra något annorlunda i gråskala som passar väldigt bra i den skånska dimman, säger Gert.

Kök
På golvet  ligger parkett. Köket går i svart med vita bänkskivor av komposit.

 

Stort sovrum
Här är föräldrasovrummet. Samtliga sovrum har egen utgång till innergården.

De höll dock inte budget. Slutsumman för om- och tillbyggnaden slutade på strax över 9 miljoner kronor.