3 818 läst · 62 svar
4k läst
62 svar
Vem ska laga vägen ?
Då verkar det som att det tyvärr inte finns något servitut, utöver din rätt att nyttja en 4 meter bred befintlig väg för utfart mot allmän väg (landsvägen mot Våxtorp), Det innebär att du måste underhålla vägen. En teoretisk diskussion kan föras om markägaren är skyldig att inte låta vägen förfalla så till den milda grad att vägen inte längre existerar, men det är inte aktuellt för din frågeställning.Lofis skrev:
Hum, vad menar du med "www"? Vad händer om du klickar på länken?Lofis skrev:
Äger du en fastighet finns den registrerad och kan se den hos Lantmäteriet.
Det kan omögligt vara rimligt att jag ska springa ut fixa grusvägen var gång dom åkt här , att jag fixar det som uppkommit pga mej är ju självklart . Jag har ju ett ansvar när jag lånar något av någon . Men att laga något som dom uppenbart ställt till med , nej . Men nu när jag läst vad ni har försökt att hjälpa mej med så låter det mest rimliga att det som gäller är att det är upp till mej hurvida jag ska ha sopbilen att åka på denna vägen eller inte . Snöröjńing är inga problem för jag har hästar som gillar att jobba å många gånger har dom åxå hjälpt tilled grusvägen . Ibland snöar det här men inte ofta . Men sopbilen kan ändå inte åka in här även om vägen lagas å hästarna plöjt snö , här finns ingenstans att vända . Men den nya markägaren kan knappast ha någon rätt att tvinga mej att laga ders gropar . Som jag skrivit innan så har jag aldrig haft bil eller körkort . Att han kommer att.köra vägen ännu sämre än den redan är har jag förstått men tycker är helt sjukt . I min värld så tar man hand om det man äger å sköter på bästa sätt . Slutsatsen enligt mej blir att han är ute efter att djävlas , annars hade han fört en bättre kommunikation . Men å andra sidan kan jag ju hjälpa han lite med det som han ändå redan bestämt sej för . Så känner jag .F Falckman skrev:Då verkar det som att det tyvärr inte finns något servitut, utöver din rätt att nyttja en 4 meter bred befintlig väg för utfart mot allmän väg (landsvägen mot Våxtorp), Det innebär att du måste underhålla vägen. En teoretisk diskussion kan föras om markägaren är skyldig att inte låta vägen förfalla så till den milda grad att vägen inte längre existerar, men det är inte aktuellt för din frågeställning.
Tror inte du förstår riktigt. Om du kan skriva här i forumet så kan du nå Lantmäteriet på länken jag lade in tidigare!! Och du har Internetaccess.Lofis skrev:
Här är den igen
https://www.lantmateriet.se/sv/om-lantmateriet/Sjalvservice/mina-sidor/
Rimligt och givet av lag är inte nödvändigtvis samma sak, vill du lösa situationen till en mer fördelaktig lösning för din fastighet är som sagt en gemensamhetsanläggning ett alternativ. Det som är viktigt att förstå med servitut är att det rör sig om ett intrång på någons annans fasta egendom, därför är skyldigheterna för tjänande fastighet att underhålla härskande fastighets servitut ytterst begränsade och kräver ett stort mått av frivillighet, jämför med 14:1 2st JB och 7:1 2 st FBL. Den som "lånar" något här är alltså du, då det är du som nyttjar din grannes mark för att ha som utfart. Du behöver dock inte underhålla vägen p.g.a. markägarens vilja, ditt problem är snarare kommunen som kommer ha åsikter om sophämtningen inte fungerar.Lofis skrev:Det kan omögligt vara rimligt att jag ska springa ut fixa grusvägen var gång dom åkt här , att jag fixar det som uppkommit pga mej är ju självklart . Jag har ju ett ansvar när jag lånar något av någon . Men att laga något som dom uppenbart ställt till med , nej . Men nu när jag läst vad ni har försökt att hjälpa mej med så låter det mest rimliga att det som gäller är att det är upp till mej hurvida jag ska ha sopbilen att åka på denna vägen eller inte . Snöröjńing är inga problem för jag har hästar som gillar att jobba å många gånger har dom åxå hjälpt tilled grusvägen . Ibland snöar det här men inte ofta . Men sopbilen kan ändå inte åka in här även om vägen lagas å hästarna plöjt snö , här finns ingenstans att vända . Men den nya markägaren kan knappast ha någon rätt att tvinga mej att laga ders gropar . Som jag skrivit innan så har jag aldrig haft bil eller körkort . Att han kommer att.köra vägen ännu sämre än den redan är har jag förstått men tycker är helt sjukt . I min värld så tar man hand om det man äger å sköter på bästa sätt . Slutsatsen enligt mej blir att han är ute efter att djävlas , annars hade han fört en bättre kommunikation . Men å andra sidan kan jag ju hjälpa han lite med det som han ändå redan bestämt sej för . Så känner jag .
Visst kan man tycka att markägaren borde ta bättre hand om sin väg, men det är trots allt dennes val och inte ditt, tyvärr. Om du ansöker om att bilda en gemensamhetsanläggning ändras även det förhållandet och din åsikt får ett betydligt mycekt större utrymme (då är du nämligen delägare i vägen, eller ja, din fastighet är det).
Ja , det är ju det här med kommunen å soptunnorna . . . men dom skriver ju åxå att även om vägen blir farbar så finns ingenstans att vända sopbilen å därför har dom beslutat att jag ska hitta någon annan stans att ställa soptunnorna . Jag förklarade för gubben att tidigare så har sopbilen kommit från vindrarp hållet , alltså från södra delen av grusvägen å då behöver man inte vända , bara att fortsätta norr ut 300 m .F Falckman skrev:Rimligt och givet av lag är inte nödvändigtvis samma sak, vill du lösa situationen till en mer fördelaktig lösning för din fastighet är som sagt en gemensamhetsanläggning ett alternativ. Det som är viktigt att förstå med servitut är att det rör sig om ett intrång på någons annans fasta egendom, därför är skyldigheterna för tjänande fastighet att underhålla härskande fastighets servitut ytterst begränsade och kräver ett stort mått av frivillighet, jämför med 14:1 2st JB och 7:1 2 st FBL. Den som "lånar" något här är alltså du, då det är du som nyttjar din grannes mark för att ha som utfart. Du behöver dock inte underhålla vägen p.g.a. markägarens vilja, ditt problem är snarare kommunen som kommer ha åsikter om sophämtningen inte fungerar.
Visst kan man tycka att markägaren borde ta bättre hand om sin väg, men det är trots allt dennes val och inte ditt, tyvärr. Om du ansöker om att bilda en gemensamhetsanläggning ändras även det förhållandet och din åsikt får ett betydligt mycekt större utrymme (då är du nämligen delägare i vägen, eller ja, din fastighet är det).
Jag har inga pengar att ansöka om någonting . Det finns lite olika alternativ , jag vet , men inget är vidare billigt . När jag köpte min gård fanns inte dessa problem .