Farfars, farmors, far murade denna runt 1790. Inbyggd ugn men grytor, pannor, etc, placerades på trefot. Gammaldags öppen spis, järnredskap, korgar, rustik, tegel, trähem, historisk, enkel, traditionell, husgeråd.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Älska
  • Gilla
Mony och 5 till
  • Laddar…
Norrtull Norrtull skrev:
Den vi har idag finns med i annonsen där det står en hel trave uppställda. Längst upp till höger på bilden. Lilla modellen med 2 plattor endast. Tar bara kortved
I dom jag haft har ca 30 cm ved varit ganska lagom går väl bra att få in upp till 35cm 39 är max men tycker inte det brinner lika bra då.
Men den ska vara ganska klent huggen då brinner det bäst.
Hur lång är kortved❓
 
M Mikko58 skrev:
Vad är fördelen med vedspis?
Litet vedrum så man får mata in ved ofta och spisveden är kort och får inte vara för grov. Nä jag kan inte se fördelen med vedspis.
Den är mycket bra att laga mat på samtidigt som man får värme i huset. Går åt mindre el också till matlagningen och värmer man diskvattnet också så sparar man lite mera el. Man kan också koka kaffe eller tevatten samt värma glöggen
 
  • Gilla
OramaC och 2 till
  • Laddar…
N Niq skrev:
Den är mycket bra att laga mat på samtidigt som man får värme i huset. Går åt mindre el också till matlagningen och värmer man diskvattnet också så sparar man lite mera el. Man kan också koka kaffe eller tevatten samt värma glöggen
Staten får inte så mycket skatteintäkter om man gör på ditt vis @Niq;) Känner du dej tillfreds med din eldstad, eller är det nått du skulle vilja ha annorlunda?
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit
  • Laddar…
M Mikko58 skrev:
Vad är fördelen med vedspis?
Litet vedrum så man får mata in ved ofta och spisveden är kort och får inte vara för grov. Nä jag kan inte se fördelen med vedspis.
Beklagar om du inte kan se några fördelar med trivseleldning.

Dock tycker jag att du gör en god poäng om små vedrum. Vet man med sig att man gärna klyver veden grovt och helst eldar med stora klabbar så bör man tänka på det om man köper en vedspis. För sådana, såväl nya som gamla, kommer med olika mått på såväl vedrum som annat.

De minsta tvåplattorsvarianterna kommer exempelvis helt utan ugn, medan andra kan vara breda men utan större djup.

Min moderna vedspis är den av mina fyra eldstäder som tar störst och längst ved, men när jag kapar kör jag allt på 30–35 cm för att det är enkelt. Den grövst kluvna veden hamnar dock alltid i köket.

Har man en vedpanna man eldar långved i är det förstås en sak, men jämfört med kakelugnar och kaminer behöver inte vedspisars vedrum vara mindre.
 
N Niq skrev:
Den är mycket bra att laga mat på samtidigt som man får värme i huset. Går åt mindre el också till matlagningen och värmer man diskvattnet också så sparar man lite mera el. Man kan också koka kaffe eller tevatten samt värma glöggen
Jag vid strömavbrott kan den vara bra att laga mat på vedspisen men här där jag bor i norra Ångermanland kommer jag inte ihåg när det var något längre strömavbrott senast.
Men elda för värmen i en vedspis då har man fullt upp med att lägga in ved i spisen. Jag håller en braskamin bättre där har du större eldrum och det finns ju plattor på en del braskaminer också.
 
Nötegårdsgubben Nötegårdsgubben skrev:
Beklagar om du inte kan se några fördelar med trivseleldning.

Dock tycker jag att du gör en god poäng om små vedrum. Vet man med sig att man gärna klyver veden grovt och helst eldar med stora klabbar så bör man tänka på det om man köper en vedspis. För sådana, såväl nya som gamla, kommer med olika mått på såväl vedrum som annat.

De minsta tvåplattorsvarianterna kommer exempelvis helt utan ugn, medan andra kan vara breda men utan större djup.

Min moderna vedspis är den av mina fyra eldstäder som tar störst och längst ved, men när jag kapar kör jag allt på 30–35 cm för att det är enkelt. Den grövst kluvna veden hamnar dock alltid i köket.

Har man en vedpanna man eldar långved i är det förstås en sak, men jämfört med kakelugnar och kaminer behöver inte vedspisars vedrum vara mindre.
Ja det är möjligt nya vedspisar börjar bli stora eldrum i men lite äldre vedspisar är aldeles för litet eldrum.
 
Krasst så eldar man i det som finns tillgängligt och anpassar veden efter det.
 
  • Gilla
BengtH och 2 till
  • Laddar…
M Mikko58 skrev:
Jag vid strömavbrott kan den vara bra att laga mat på vedspisen men här där jag bor i norra Ångermanland kommer jag inte ihåg när det var något längre strömavbrott senast.
Men elda för värmen i en vedspis då har man fullt upp med att lägga in ved i spisen. Jag håller en braskamin bättre där har du större eldrum och det finns ju plattor på en del braskaminer också.
Vi tycker den är mycket bättre att laga mat på än någon elspis vi hittills haft.
Om man ska elda för värme i en vedspis så får man ju göra det på rätt sätt. Man håller den brinnande hela tiden och lägger in ny ved beroende på vilken sorts ved man har så allt ifrån 15min till en timmas mellanrum.

Sen är ju en kamin eller kakelugn eller liknande bättre för värme.

Men i vårat gamla hus som var ett gammalt hus med en ordentlig murstock så var det väldigt stor skillnad på värmen i hela huset om man inte eldade i vedspisen. För det var den som i huvudsak värmde murstocken. Dom 2 plåtungnarna värmde inte upp den.
 
F fribygg skrev:
Staten får inte så mycket skatteintäkter om man gör på ditt vis @Niq;) Känner du dej tillfreds med din eldstad, eller är det nått du skulle vilja ha annorlunda?
Dom får ju skatt på vedhanteringen istället.

Det som jag kommer på direkt är att ugnen skulle kunna vara lite större och ha en termometer.
 
N Niq skrev:
I dom jag haft har ca 30 cm ved varit ganska lagom går väl bra att få in upp till 35cm 39 är max men tycker inte det brinner lika bra då.
Men den ska vara ganska klent huggen då brinner det bäst.
Hur lång är kortved❓
20-25cm i vår och klent huggen som sagt.
 
galento
N Niq skrev:
Dom får ju skatt på vedhanteringen istället.

Det som jag kommer på direkt är att ugnen skulle kunna vara lite större och ha en termometer.
Max 37 cm är det här , vi har tempmätare på ugnen men det har blivit svarta bullar
ändå 😎. Föregående generation var nog bättre på detta 🙄
 
  • Haha
Norrtull
  • Laddar…
Vedeldning i panna och acktank är bäst. 🙂🙂 men det sämsta med det är kallstarten av pannan 😈
 
  • Gilla
Mach77777 och 1 till
  • Laddar…
galento galento skrev:
vi har tempmätare på ugnen men det har blivit svarta bullar
ändå 😎. Föregående generation var nog bättre på detta 🙄
Du måste ju vända plåten 180 grader (gissa åt vilket håll) efter halva tiden, så blir bullarna jämnt gräddade.
 
  • Haha
Norrtull och 2 till
  • Laddar…
Bakade potatisbröd här i sistens. En hund sover fridfullt på trägolvet framför en igång eldstad i en mysig inredning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
En mysig eldstad, juldekorationer, ett tänd brasa, trägolvet och sikten mot ett julgran genom fönstret.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
  • Gilla
Mony och 8 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.