46 041 läst · 216 svar
46k läst
216 svar
Varför kan jag inte ha en murad eldstad?
Medlem
· Lotorp
· 109 inlägg
Vi får gå tillbaka ganska långt för mindre boareor. Vi glömmer lätt att mn för byggde hus med källare, inte heller sällan 1½ planshus. Den otala ytan blev ganska stor.M magnushasselqvist skrev:
Bränns deffinitivt mer ved i öppen spis jämfört med eldstad som har lucka. I vart fall om man vill ha det gott o varmt.
Tro mig, jag har testat.
Numer eldar jag upp 15 m3 björkved om året.
Inte ens om jag skulle mata in 50 m3, skulle jag få samma vämekomfort i kåken, med öppen eldstad.
Men givetvis mycket mer arbete med vedhanteringen, som också värmer.
Ett klart alternativ till att ränna på t ex gym o fitness i olika former.
I dag kostar min värme, typ 7500 kr för ett år i bränsle.
Med öppen spis, eller bara genom att köra med öppen ekdstadslucka, så hamnar kostnaden på 25 000 kr.
Så valet är rätt lätt.
Och det var detta, som bl a låg till grund för den svenska kakelugnen i början på 19:00-talet. Det fanns inte tillräckligt med ved för att t ex värma boende i städer.
Men visst kan det vara chickt att stoltsera ned en helt traditionell öppen spis, med dock inte för uppvärmning.
Huga, för att hantera 50 m3 ved varje år.
Om man inte har klöver i mängd och handlar ett tradarlass med säckad ved från t ex OK.
Eller är en helt frisk pensionär.
Tro mig, jag har testat.
Numer eldar jag upp 15 m3 björkved om året.
Inte ens om jag skulle mata in 50 m3, skulle jag få samma vämekomfort i kåken, med öppen eldstad.
Men givetvis mycket mer arbete med vedhanteringen, som också värmer.
Ett klart alternativ till att ränna på t ex gym o fitness i olika former.
I dag kostar min värme, typ 7500 kr för ett år i bränsle.
Med öppen spis, eller bara genom att köra med öppen ekdstadslucka, så hamnar kostnaden på 25 000 kr.
Så valet är rätt lätt.
Och det var detta, som bl a låg till grund för den svenska kakelugnen i början på 19:00-talet. Det fanns inte tillräckligt med ved för att t ex värma boende i städer.
Men visst kan det vara chickt att stoltsera ned en helt traditionell öppen spis, med dock inte för uppvärmning.
Huga, för att hantera 50 m3 ved varje år.
Om man inte har klöver i mängd och handlar ett tradarlass med säckad ved från t ex OK.
Eller är en helt frisk pensionär.
Redigerat:
.
Ögnat igenom tråden igen..
Kakelugn verkar fortfarande vara TS vision fortfarande.
Royal Viking är troligen till producerande av värme i klass med den öppna spis med insats, som jag byggde i förra huset.
Visst hade jag byggt med täljsten, så hade det blivit ett bra värmemagasin.
Dock inte i samma klass som min nuvara.nde klump Tulikivi. Skorstenen blir knappt lummen. Så effektivt lagrar täljstenen värme.
En basa på kvällen. Varmt på morgonen.
Förslag till TS.
Kolla på nån mindre kamin, med mycket täljsten. Då kommer du förmodligen bli nöjd.
Kanske en Tulikivi.
Om den sen har bakugn, då blir det extraplus garanterat.
Steker bröd, pizza och fixar många rätter i denna. Detta ska bli en älgpepparstek, stekt i högre temperatur, än vad som är brukligt till tjälknöl. Väljer ca 140 grader.
Med en ren plåt eller gjutjärnsksmin, tror jag det är svårt att hålla temperaturen någotsånär jämn.
Det är helt o hållet kaminens vikt, som är avglörande när det gäller att avge värme under längre tid, efter att elden slocknat. Och då ska det finnas möjlighet att stänga draget genom kaminen. Med ett minidrag kvar, för säkerhets skull.
Ögnat igenom tråden igen..
Kakelugn verkar fortfarande vara TS vision fortfarande.
Royal Viking är troligen till producerande av värme i klass med den öppna spis med insats, som jag byggde i förra huset.
Visst hade jag byggt med täljsten, så hade det blivit ett bra värmemagasin.
Dock inte i samma klass som min nuvara.nde klump Tulikivi. Skorstenen blir knappt lummen. Så effektivt lagrar täljstenen värme.
En basa på kvällen. Varmt på morgonen.
Förslag till TS.
Kolla på nån mindre kamin, med mycket täljsten. Då kommer du förmodligen bli nöjd.
Kanske en Tulikivi.
Om den sen har bakugn, då blir det extraplus garanterat.
Steker bröd, pizza och fixar många rätter i denna. Detta ska bli en älgpepparstek, stekt i högre temperatur, än vad som är brukligt till tjälknöl. Väljer ca 140 grader.
Med en ren plåt eller gjutjärnsksmin, tror jag det är svårt att hålla temperaturen någotsånär jämn.
Det är helt o hållet kaminens vikt, som är avglörande när det gäller att avge värme under längre tid, efter att elden slocknat. Och då ska det finnas möjlighet att stänga draget genom kaminen. Med ett minidrag kvar, för säkerhets skull.
Redigerat:
Försök till sammanfattning då för TS (och andra intresserade):
Öppenspis är bara till för mysfaktor för de som älskar öppna spisar
Murspis/insats = om man vill ha mysfaktor, lämpligt för alla andra då de har betydligt fler fördelar än öppnaspisar.
och vill man slå på stort så kör man en Tullikivi täljstenskamin som @Hybro
??
Öppenspis är bara till för mysfaktor för de som älskar öppna spisar
Murspis/insats = om man vill ha mysfaktor, lämpligt för alla andra då de har betydligt fler fördelar än öppnaspisar.
och vill man slå på stort så kör man en Tullikivi täljstenskamin som @Hybro
??
Ja... Nåt har väl blivit fel i allt mitt skrivande..
Du får ta det igen.
Mätte just i dag mitt tidigare injusterade undertryck i huset jämfört med luften utanför kåken.
- 2 Pa.
Eldat mer eller mindre varje dag sen oktober 2022.
Har inte rökt in någon gång under tiden.
Stänger alltid spjället mellan kamin och skorsten när elden falnat
Håller utmärkt värmen i kåken dygnet runt, med viss fluktation.
Huset har öppen planlösning.
Inget kallras vid t ex fönstren.
Kaminens uppbyggnad påminner om en kakelugn.
Går utmärkt att elda upp bakugnen till 350 grader. Värmen finns kvar långt efter det att elden falnat, om man bara stänger draget i luckan till bakugnen.
Duger fint till att grädda pizza.
- Ja nåt mer, kunde jag inte komma på att skriva om innehållet i tråden.
Jo, mera ved p g...
Du får ta det igen.
Mätte just i dag mitt tidigare injusterade undertryck i huset jämfört med luften utanför kåken.
- 2 Pa.
Eldat mer eller mindre varje dag sen oktober 2022.
Har inte rökt in någon gång under tiden.
Stänger alltid spjället mellan kamin och skorsten när elden falnat
Håller utmärkt värmen i kåken dygnet runt, med viss fluktation.
Huset har öppen planlösning.
Inget kallras vid t ex fönstren.
Kaminens uppbyggnad påminner om en kakelugn.
Går utmärkt att elda upp bakugnen till 350 grader. Värmen finns kvar långt efter det att elden falnat, om man bara stänger draget i luckan till bakugnen.
Duger fint till att grädda pizza.
- Ja nåt mer, kunde jag inte komma på att skriva om innehållet i tråden.
Jo, mera ved p g...
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat: