Bästa svaret

Det är så stor öppning och eödstad att du inte fpr tillräcköig temperstur när det börjar binna ut.
Försök att lägga veden på ett galler så det kommer luft underifrån.
Optimal flrbränning är svårt att få till under hela förbränningen i en sådan spis.
 
  • Gilla
Tombrittberg och 2 till
  • Laddar…
Jocke Gårdman Jocke Gårdman skrev:
Det är så stor öppning och eödstad att du inte fpr tillräcköig temperstur när det börjar binna ut.
Försök att lägga veden på ett galler så det kommer luft underifrån.
Optimal flrbränning är svårt att få till under hela förbränningen i en sådan spis.
Kan man strypa galleröppningen även på sidorna med plåtar?
 
Mats-S
Jocke Gårdman Jocke Gårdman skrev:
Det är så stor öppning och eöldstad att du inte får tillräcklig temperatur när det börjar brinna ut.
Försök att lägga veden på ett galler så det kommer luft underifrån.
Optimal förbränning är svårt att få till under hela förbränningen i en sådan spis.
Instämmer helt med dig, inga syreproblem där inte, men tokstor eldplats utan luft under eldstaden.
Vi har en gammal Contura från 80-talet, samma problem där om man inte använder gallerstativ att lägga veden på.

Kanske TS ska investera i en ny kamin, vi är på G att byta ut vår Contura i villan till en liten Morsö, samma som vi har på vårat sommarstället. Supersnål på ved, producerar tokmycket värme :)
 
  • Gilla
tompaah7503 och 2 till
  • Laddar…
L lbbs skrev:
Kan man strypa galleröppningen även på sidorna med plåtar?
Jag skulle nog ställa lösa regelstenar hellre än plåt. De håller kvar värmen, plåt leder bort den.
Men det blir ju som att bygga en lite mindre kamin inuti den gamla.
 
  • Gilla
Metafor och 1 till
  • Laddar…
Är det stängt då när som de lilla röret, nere till höger?
Tror också på att gå upp veden från botten på eldstaden och om de smala röret är tilluft kolla så det inte är stopp i röret (insekter skräp eller dylikt)
 
  • Gilla
lbbs
  • Laddar…
Som jag förstår det måste det också vara tillräckligt hög skorstenskanal och eller tillräckligt stor diameter på skorstenen/röret för att det skall bli ”drag” i kaminen och elden brinna bra så att det sugs in nytt syre till elden och röken dras upp ur röret. Jag har varit med om skorstensfejarmästare som inte velat sätta in för stora kaminer då skorstenen varit för kort/ smal diameter för att den skall orka dra ut röken från kaminen.
 
  • Gilla
lbbs
  • Laddar…
Tack för bilder. Har inte sett en sådan så jag googlade. Hittade ingen likadan, men en annan Handöl som hade en väldigt bra insats som jag tror du kan ha nytta av. Så veden kommer upp och får luft under.

Svart utomhuskamin med öppna dörrar och ved staplad inuti, placerad på en gräsmatta med ett träd och cykel i bakgrunden.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Sen tror jag också som någon skrev att du ska kolla om det verkligen kommer nog med luft i röret. Det var ju inte stort redan till att börja med. Om något djur byggt bo i röret försämras kapaciteten snabbt. Men bra annars att ta in luften utifrån. Om flödet räcker.
 
  • Gilla
Tombrittberg och 1 till
  • Laddar…
M Metafor skrev:
Tack för bilder. Har inte sett en sådan så jag googlade. Hittade ingen likadan, men en annan Handöl som hade en väldigt bra insats som jag tror du kan ha nytta av. Så veden kommer upp och får luft under.

[bild]

Sen tror jag också som någon skrev att du ska kolla om det verkligen kommer nog med luft i röret. Det var ju inte stort redan till att börja med. Om något djur byggt bo i röret försämras kapaciteten snabbt. Men bra annars att ta in luften utifrån. Om flödet räcker.
Är det glas eller galler på hela fronten?
Om det är galler är det ju inte ont om luft. Då blir utomhusluften i röret bara ett tillägg för att inte suga ut husluften.
 
Ha - nu hittade jag en typ likadan. Från 60-talet. Men utan täljsten.
Svart öppen spis från 1960-talet utan täljsten, med brinnande eld, i ett rum med trägolv och tapetserade väggar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Alltså - när man eldar i en sådan eldstad måste man luta veden mot den bakre väggen eller trava luftigt. Som på bilden ovan. Jag har samma problem i vår gamla öppna spis, inser jag nu, fast jag har aldrig tänkt på det som ett problem, utan bara så det är. Det blir lite ved kvar ibland. I min Vermont Casting Intrepid gjutjärnskamin däremot, där brinner veden bort helt och hållet tills det bara är aska kvar.
 
  • Arg
  • Gilla
Dalastuga och 1 till
  • Laddar…
  • Gilla
lbbs
  • Laddar…
M Metafor skrev:
Är det glas eller galler på hela fronten?
Om det är galler är det ju inte ont om luft. Då blir utomhusluften i röret bara ett tillägg för att inte suga ut husluften.
Jo är öppet typ nätgaller i hela frånten
 
  • Gilla
Metafor
  • Laddar…
H Hammarenmittitummen skrev:
Som jag förstår det måste det också vara tillräckligt hög skorstenskanal och eller tillräckligt stor diameter på skorstenen/röret för att det skall bli ”drag” i kaminen och elden brinna bra så att det sugs in nytt syre till elden och röken dras upp ur röret. Jag har varit med om skorstensfejarmästare som inte velat sätta in för stora kaminer då skorstenen varit för kort/ smal diameter för att den skall orka dra ut röken från kaminen.
Hej, beträffande skorsten, längd ca 4meter diameter ca 150mm spjäll ovanför kamin
 
Jocke Gårdman Jocke Gårdman skrev:
Det är så stor öppning och eödstad att du inte fpr tillräcköig temperstur när det börjar binna ut.
Försök att lägga veden på ett galler så det kommer luft underifrån.
Optimal flrbränning är svårt att få till under hela förbränningen i en sådan spis.
Ja jag har varit inne på samma idé att ha typ galler att lägga veden på, har ju ingen rutin på att elda öppen spis, denna stod i ny-köpt sommarstuga har provat elda 4ggr fullt öppet spjäll dia ca 150mm å ca 4meter skorsten rest upp veden mot eldhunden i eldstaden brinner på bra för att sedan avta å lämna obränd ved utom i mitten, ska jag strypa spjället lite eller?
 
  • Gilla
Hammarenmittitummen
  • Laddar…
Tombrittberg
L lbbs skrev:
Har en gammal Handöl braskamin plåt /tunn täljsten bra drag vid upptändning som sedan avtar å lämnar obränd ved kvar, finns tilluft ca 20mm rör, ett spjäll, på rökröret ca 3,5m galleröppningen 40x70 är detta för stort
Förslag på vad går att göra.
L lbbs skrev:
Har en gammal Handöl braskamin plåt /tunn täljsten bra drag vid upptändning som sedan avtar å lämnar obränd ved kvar, finns tilluft ca 20mm rör, ett spjäll, på rökröret ca 3,5m galleröppningen 40x70 är detta för stort
Förslag på vad går att göra.
L lbbs skrev:
Har en gammal Handöl braskamin plåt /tunn täljsten bra drag vid upptändning som sedan avtar å lämnar obränd ved kvar, finns tilluft ca 20mm rör, ett spjäll, på rökröret ca 3,5m galleröppningen 40x70 är detta för stort
Förslag på vad går att göra.
L lbbs skrev:
Har en gammal Handöl braskamin plåt /tunn täljsten bra drag vid upptändning som sedan avtar å lämnar obränd ved kvar, finns tilluft ca 20mm rör, ett spjäll, på rökröret ca 3,5m galleröppningen 40x70 är detta för stort
Förslag på vad går att göra.
En enorm eldstad. Som jag förstår och ser så är det en stor eldstadsöppning utan luckor. Sedan verkar den bruna plåten vara något som kommit till i efterhand, troligen för att det velat ryka in.
Ganska vanligt problem i eldstäder med stor eldstadsöppning, luften tar lättaste vägen ut mot skorstenen och deltar inte i själva förbränningen av veden.
Sätt in luckor, som tvingar primärluften mot eldhärden, och sparar på rumsluften, tror också att ett roster skulle kunna förbättra förbränningen.

Ingen bra eldstad, det som är bra är väl täljstenen.
Lycka till med ombyggnaden.
 
  • Gilla
lbbs och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.