Hyltran från Veglemyren Hyltran från Veglemyren skrev:
Alltså bara max drygt två kronor?
Fel 1 timme 3,6 kWh ,elkostnader fast pris ca 3 kr per kWh, säg 3x4= 12 kr för en pizza
 
  • Haha
  • Gilla
Hyltran från Veglemyren och 1 till
  • Laddar…
Jonatan79 Jonatan79 skrev:
Du är ett geni! Den första i världshistorien som lyckas spara pengar på att koka vatten! Du har förbigått fysikens lagar, eller…går det kanske åt mer energi på kortare tid att använda vattenkokaren och resultatet blir samma antal kW åtgång oavsett metod? Avdelningen: tänkte inte på det!
På en elspis så måste "plattan" värmas upp. Sedan botten på kastrullern/kärlet.
I en vattenkokare värms vattnet med induktans direkt på kokarens botten dvs ungefär som att man inte har en kastrull som ger en massa förluster.

En del äldre vattenkokare har sin elslinga i direktkontakt med vattnet. DET är det som gör att det går fortare och drar lite mindre el jämfört med en kastrull på en spisplatta.

En aluminium kastrull drar en massa värme i sig som avges till luften och inte enbart till vattnet inuti.

Den vattenvärmare jag har med en induktansvärmare och ett glaskärl har betydligt mindre förluster så vattnet värms fortare och med mindre elenergi.
 
  • Gilla
  • Haha
MrsBlaise och 5 till
  • Laddar…
Gösta Holmström Gösta Holmström skrev:
Fel 1 timme 3,6 kWh ,elkostnader fast pris ca 3 kr per kWh, säg 3x4= 12 kr för en pizza
Går din ugn på maxeffekt hela tiden?

Alla de ugnar jag har använt/använder går "bara" på maxeffekt när man ställer den på "snabben" och bara så länge som temperaturen inte är uppnådd, så fort temperaturen är uppnådd stängs all värme av (i en vanlig hushållsugn så tar det max tio minuter), når temperaturen har sjunkit en bot så går värmen till igen, å när temperaturen är uppnådd igen så stängs åter värmen av, osv.
 
  • Gilla
Hyltran från Veglemyren
  • Laddar…
N Nalleman64 skrev:
Det är samma sak med hysterin att byta ut varenda glödlampa till LED.
Visst kan man byta ut lampor om man vill men besparingen är inte så stor som många tycks tro.
För mig skulle det innebära 50 kWh på en månad om jag bytte ut de sju lampor jag använder mest (sju timmar per dygn).
Då hsr jag inte tagit hänsyn till den värme glödlamporna faktiskt alstrar vilket ju är positivt (på sommaren används lamporna så pass lite om än alls att värmen de alstrar är försumbar).
Vill man spara är det på uppvärmning och varmvatten de stora pengarna finns att hämta.
Konstaterade idag att min gamla 32 tums tjock-TV drar 70 watt/timme efter att ha kopplat den till en energimätare. Hur mycket drar en 65 tums platt-TV (32 tums TV finns väl knappt att köpa längre).
En annan sak är ju att de lampor som man redan äger har man ju betalat något för och skall man kasta dem så får man lägga till detta pris på led lampan, så jag använder upp det jag har köpt och sedan när jag köper nytt så köper jag led. Samma sak med kyl och frys, sen om det är rätt eller fel spelar ingen roll för mig.
 
  • Gilla
Nalleman64
  • Laddar…
Mr.Jenkins Mr.Jenkins skrev:
Man vill alltid ha så hög temp som möjligt. Men man får förgrädda pizzan bara
Nja, förgrädda har jag aldrig behövt, jag kör grillen hela tiden jag värmer upp stålet för att få mer värme underifrån.
Och socker och fett hör inte hemma i en pizza enligt mig, men det är ju en smaksak...
Hemgjord pizza med tomat, ost, skinka, pepperoni på skärbräda, välgräddad botten, svart marmorkök.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Haha
Mrjayser
  • Laddar…
P Pligg85 skrev:
Går inte få perfekt i ugnen så därför jag köpt en pizzaugn. Pizza ska ha mycket högre temperatur än vad en normal ugn kan ge.
Ja, det är därför man värmer stål/sten med grillen, som ju blir mycket varmare ;)
 
  • Gilla
CCPusher
  • Laddar…
Demmpa Demmpa skrev:
Varför låter ni ugnsluckan vara öppen efter matlagningen?



Det åtgår exakt lika mycket energi att koka potatis på spisen oberoende om man värmer upp vattnet i en vattenkokare först eller bara på spisen.
En vattenkokare har väldigt bra överföring av energi nära 100% , betydligt bättre än många spisar. Så lite energi sparar man generellt om man värmer vattnet i vattenkokare istället.
 
  • Gilla
  • Haha
Mrjayser och 2 till
  • Laddar…
Pizza i vedeldad ugn, glödande kol, flammor, skinka, ost, matlagning, traditionell italiensk.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

’tar en timme o elda upp ca 1säck från macken a130kr
 
  • Gilla
  • Älska
fusion och 3 till
  • Laddar…
M Muhrman skrev:
En vattenkokare har väldigt bra överföring av energi nära 100% , betydligt bättre än många spisar. Så lite energi sparar man generellt om man värmer vattnet i vattenkokare istället.
Skillnaden i energiförbrukning mellan att värma en liter vatten i vattenkokare mot i kastrull är den strålningsvärme & ledningsvärme som överförs till omgivningen.

Ska man bara värma vatten till tex kopp te så är det bättre med vattenkokare än i kastrull.

Ska man värma vatten för att sedan koka postatis/pasta/etc i kastrull på spisen så är skillnaden i energiförbrukning minimal.
 
  • Gilla
Dilato och 1 till
  • Laddar…
Har aldrig använt pizzaplåt, utan jag kör med vanlig bakplåt för mina pizzor (storlek = plåten). Men - funderar lite på uppvärmning och avkylning av en tjock pizzzaplåt. Grejen är väl att ovanytan är varm, och att det finns hygglig värmekapacitet i plåten, så att den inte kyls av degen + topping. Järn/stål leder värme rätt bra (inte i klass med silver och koppar) men en del värme lär ju ledas till undersidan, där undersidan blir kallare än överytan, eftersom lufttempen i ugnen under plåten är lägre än hos plåten. Hur skulle det fungera med lite isolering på undersidan? Jag kan spontant inte komma på något lämpligt material. Glasull och mineralull lär ju lämna bôs efter sig i ugnen.
Pizzaplåt + glasull + långpanna som glasfnasfångare?
Med isolering blir uppvärmningsfasen kortare för pizzaplåten.
 
K Kontoristen7 skrev:
Och socker och fett hör inte hemma i en pizza enligt mig, men det är ju en smaksak...
[bild]
Du menar i degen? Det måste väll vara ok att på olja eller ost?
 
  • Haha
Mrjayser
  • Laddar…
Det blir svårt att göra pizza om man inte får ha ost? Eller skinka med för den delen.
 
  • Haha
Mrjayser
  • Laddar…
J Jörgen H skrev:
Ska mäta upp hur mycket energi som går åt vid nästa pizzabak. Jag kör maxgrill 300 grader. Stålet blir då ofta runt 350 grader.
körde 6 pizzor (nästan napolitanska) på pizza stopp för någon månad sedan. Det drog om jag minns rätt 5-6 kWh
(2 timmar på 300 grader grill)
 
  • Gilla
Jörgen H
  • Laddar…
useless useless skrev:
Det blir svårt att göra pizza om man inte får ha ost? Eller skinka med för den delen.
En klassisk marinara saknar ost och skinka men är super god ändå
(Om korrekt gjord)
 
  • Haha
Mrjayser
  • Laddar…
M Masoder skrev:
körde 6 pizzor (nästan napolitanska) på pizza stopp för någon månad sedan. Det drog om jag minns rätt 5-6 kWh
(2 timmar på 300 grader grill)
Lyxlirare! Inte många som har råd att ha ugnen på så länge..
 
  • Gilla
useless
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.