Jonatan79 Jonatan79 skrev:
Du kommer inte märka det på elräkningen…
precis som Jonatan säger, inget som kommer märkas på räkningen.
Så tyvärr blir det inte billigare att ta den lokala pizzerian, även om det kan vara trevligt att ta varsin violshot med pizzeriaalkisen som alltid finns där på ett hörn! Vad vet jag!
 
  • Gilla
Fartland och 1 till
  • Laddar…
J
Jonatan79 Jonatan79 skrev:
Haha, folk är inte så dumma som man tror, dom är dummare...
Stikkan Andersson!
 
N
E Elajomannen skrev:
Jag som elinstallatör är många gånger helt förundrad över vilka prioriteringar en del gör.
Strax före jul så satt jag på kafe och hörde hur några pratade om att det kanske var billigare att gå ut o äta än att laga mat hemma, med tanke på elpriserna !!! ???

I nästa andetag så skulle de slå av bergvärmen o köpa sig ett par elelement för att värma upp kök/ vardagsrum med och låta de andra tre rummen vara kalla ????
Det är samma sak med hysterin att byta ut varenda glödlampa till LED.
Visst kan man byta ut lampor om man vill men besparingen är inte så stor som många tycks tro.
För mig skulle det innebära 50 kWh på en månad om jag bytte ut de sju lampor jag använder mest (sju timmar per dygn).
Då hsr jag inte tagit hänsyn till den värme glödlamporna faktiskt alstrar vilket ju är positivt (på sommaren används lamporna så pass lite om än alls att värmen de alstrar är försumbar).
Vill man spara är det på uppvärmning och varmvatten de stora pengarna finns att hämta.
Konstaterade idag att min gamla 32 tums tjock-TV drar 70 watt/timme efter att ha kopplat den till en energimätare. Hur mycket drar en 65 tums platt-TV (32 tums TV finns väl knappt att köpa längre).
 
Redigerat:
  • Gilla
  • Haha
Mrjayser och 1 till
  • Laddar…
Magnus E K
Beror på om man tittar på Bingolotto eller skräckfilm. Man kan också sänka förbrukningen genom att dra ner ljusstyrkan. Min 55 tums OLED snittar på runt 80 W med mina nuvarande inställningar, gamla 46-tummaren under 40 W.
 

Bästa svaret

Hyltran från Veglemyren Hyltran från Veglemyren skrev:
Jag har fått ett pizza stål i julklapp och det blir grymma pizzor på det

Men jag har hört att det är dyrt med el ;) och är därför tveksam på om det är vettigt att värma upp pizza stålet bara för EN pizza?

Bor i södra Sverige el område två tror jag.

Det tar en timme att värma upp pizza stålet i ugnen och då kör jag grillen i ugnen på full effekt.

Givetvis beror det på vad jag har för ugn men det skiljer förmodligen inte så mycket på olika ugnar?

Vet inte vad jag har för ugn och vill inte lägga ut bilder på den därför att den är så gammal och ful.

Men Vad kostar det att köra grillen i din ugn i en timme mellan 12:00 och 13:00 på en helgdag.
[bild] [bild] [bild]
Om vi är en aning pessimistiska och antar att du bränner av 4kWh under de absolut dyraste timmarna som har förekommit senaste året då priserna ligger på 10:-/kWh vilket alltså endast inträffat vid ett fåtal tillfällen så kostar det 40:- att baka din pizza.

Idag hade det kostat någonstans mellan 80 öre och 2 kronor beroende på när under dagen du tillagade pizzan.

Ovan förutsätter att du har timdebitering för elavtalet.

Så i ett katastrofscenario kostar den 40-60:-, när det är billigt under 2:-, och "normalpris" med dagens förhöjda priser 6-10:-

Även om det svider att grädda pizzan för 50:- så är det inte pizzan som driver folk till fogden eller att ställa in semestern.
 
  • Gilla
Kronprinsen och 4 till
  • Laddar…
F
P Pligg85 skrev:
Går inte få perfekt i ugnen så därför jag köpt en pizzaugn. Pizza ska ha mycket högre temperatur än vad en normal ugn kan ge.
Sten och stål ska värmas så hett det bara går så klart, men att fortsätta köra grill och tillaga uppifrån med pizzan inne är inte min melodi.
Har provat köra grill på min med stålet på översta och sen sänkt till nedre och kört undervärme men med grillelementet nyss använt så blev det samma resultat av stålningsvärmen.

Kolla på de populära ooni-ugnarna så kör de upp de på max och hettar stenen. Sen lägger in pizzan och drar ner på sparlåga för att mest värme ska komma underifrån

Om man är amatör kan man också ta en vanlig ugnsplåt man redan har och förvärma på max värme, det blir helt okej också. Vi har en sten mem använder den aldrig. På tok för liten och blir inte bättre ändå.
 
F
N Nalleman64 skrev:
Det är samma sak med hysterin att byta ut varenda glödlampa till LED.
Visst kan man byta ut lampor om man vill men besparingen är inte så stor som många tycks tro.
För mig skulle det innebära 50 kWh på en månad om jag bytte ut de sju lampor jag använder mest (sju timmar per dygn).
Då hsr jag inte tagit hänsyn till den värme glödlamporna faktiskt alstrar vilket ju är positivt (på sommaren används lamporna så pass lite om än alls att värmen de alstrar är försumbar).
Vill man spara är det på uppvärmning och varmvatten de stora pengarna finns att hämta.
Konstaterade idag att min gamla 32 tums tjock-TV drar 70 watt/timme efter att ha kopplat den till en energimätare. Hur mycket drar en 65 tums platt-TV (32 tums TV finns väl knappt att köpa längre).

Det beror ju dock på uppvärmningen också. Har du direktel så visst, då kvittar det ju. Men stoppa in 50kwh i en vp och du kan få tillbaka 150-250kwh värme tillbaka t ex..
 
  • Gilla
Kronprinsen och 1 till
  • Laddar…
Ang. grill eller inte så i min IKEA ugn som går till max 250grader så kör jag också max temp +grill i 40-60 min innan jag börjar grädda.
Utan grill blir stenen 240-250 grader
Med grill 280-290 grader, mao så tjänar jag 40-50 rader på att köra grillelementet vilket jag tycker gör en skillnad.
Men så mycket mer än 300 vill man inte ha på ett stål då blir botten bränd innan toppingen. Kör man sten så vill man gärna ha en bra över 350 och kanske upp mot 450 beroende på sten.
Japp, har en vedeldad Oooni med...

Det finns en fin tråd om Pizza här på forumet förövrigt:
https://www.byggahus.se/forum/threads/allt-om-pizza.415298/page-30#post-5083035
 
  • Gilla
Elmuppo
  • Laddar…
Ska mäta upp hur mycket energi som går åt vid nästa pizzabak. Jag kör maxgrill 300 grader. Stålet blir då ofta runt 350 grader.
 
  • Infraröd termometer visar 364,5 °C. Förberedelse för pizza, humoristisk pizzamagnet på ugn.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
gurkan 69 och 2 till
  • Laddar…
Det kanske skiljer sig mellan olika ugnar, men min ugn drar bara 2000 watt när grillen körs. När inställd temp är uppnådd kör den inte grillelementet konstant. Det är en pyrolysugn som drar ca 3600 watt när "alla" värmeelement används. För vanligt brödbak på 200 grader drar den ca 1,5 kwh. Gissar att den drar det dubbla vid pizzabak på 300 grader.

För vanliga bakplåtar är skillnaden mellan svarta och metallblanka stor. De svarta drar till sig mer värme och gräddar bröd/kakbottnar hårdare. Gissar att ett inbränt (svart) pizzastål blir varmare än ett nytt.

Tips till ts. Deg på pizzamjöl (tipo 00) som får jäsa 1-2 dagar får en magisk krispighet. Handmosade råa San Marzano tomater ger en smak och fräschhet som en kokt sås av passerade tomater inte får.

Finns många pizzafilmer på youtube för inspiration.
 
  • Gilla
Roga1337
  • Laddar…
J Jörgen H skrev:
Ska mäta upp hur mycket energi som går åt vid nästa pizzabak. Jag kör maxgrill 300 grader. Stålet blir då ofta runt 350 grader.
Kanske inte viktigt, men ändå. När man mäter temperatur med en ir termometer på stål får man alltid ett för högt mätvärde. Någonstans runt 20 procent för högt på en mörk skiva. Och helt off på en polerad.
 
  • Gilla
Kronprinsen
  • Laddar…
N
F Fideliox skrev:
Det beror ju dock på uppvärmningen också. Har du direktel så visst, då kvittar det ju. Men stoppa in 50kwh i en vp och du kan få tillbaka 150-250kwh värme tillbaka t ex..
Helt sant! Jag använder själv LLVP och någon enstaka radiator på övervåningen.
Dock är de 50 kWh lamporna drar inte bortkastade som många vill påstå.
Värmer du på annat sätt än med el är det dock en annan sak det är jag den förste att hålla med om.
 
  • Gilla
Kronprinsen
  • Laddar…
ARJU ARJU skrev:
Om vi är en aning pessimistiska och antar att du bränner av 4kWh under de absolut dyraste timmarna som har förekommit senaste året då priserna ligger på 10:-/kWh vilket alltså endast inträffat vid ett fåtal tillfällen så kostar det 40:- att baka din pizza.

Idag hade det kostat någonstans mellan 80 öre och 2 kronor beroende på när under dagen du tillagade pizzan.

Ovan förutsätter att du har timdebitering för elavtalet.

Så i ett katastrofscenario kostar den 40-60:-, när det är billigt under 2:-, och "normalpris" med dagens förhöjda priser 6-10:-

Även om det svider att grädda pizzan för 50:- så är det inte pizzan som driver folk till fogden eller att ställa in semestern.
Precis det svaret jag var ute efter. Alltså det är vettigt att värma upp gallret enbart för en pizza även i katastrof scenariot och oftast eller snarare alltid gör jag några stycken pizzor.
 
  • Gilla
Kronprinsen och 2 till
  • Laddar…
T
Mycket intressant tråd -
Jag har ett pizzastål motsvarande TS och det är super, jag fattar att det ska värmas upp längst upp med grill-funktionen en timme och sedan kan man köra flera pizzor på rad men bra värme från stålet (massan ska ju bara persistera värmen) och som många sagt, stålet värmer sedan köket så har du inte VP kanske det är same-same.

Vad är koncensus? Hur ställer ni in ugnen för att värma stålet och baka pizzan?
 
  • Gilla
Rocky McQueen
  • Laddar…
Hyltran från Veglemyren Hyltran från Veglemyren skrev:
Vad blir det i pengar? Två till tre kronor per timme?
det beror ju på timpriset!
 
  • Gilla
Kjol
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.