995 440 läst · 8 046 svar
995k läst
8,0k svar
Vad har ni gjort med er trädgård idag?
De finns i tidigare gräsbevuxen mark och försvinner så småningom.DennisCA skrev:Mina föräldrar råkade ut för samma, dom kallar dom för "gulmaskar". Dom provade i samma fält i år igen efter dom fräst jorden upprepade ggr och plockat bort alla larver dom hittat för hand. Morsan påstår det är via hästgödsel dom köpt som det kommit till landet, dom har aldrig haft liknande förut. Jag vet inte.
Ah, fyra år! Det har jag missat. Förklarar också lite varför de lantbrukare jag pratat med inte direkt har en aning, de har inte problemet längre..Jiji skrev:Knäppare (larverna?) har en fyraårig livscykel och lever helst (bara?) i gräsbevuxen mark. De försvinner alltså efter ett tag. Den här ytan har varit potatisland men inte brukats på länge så vi räknar med att det tar ett tag innan det blir skörd.
Det är lite av en kulturgärning att den nu odlas igen. Det är våra snälla grannars mark, den odlas tillsammans med deras vuxna barn och så av oss som numera har ett av husen som härrör från den gården.
Har ni planer på växtföljd? Här är det extremt noga att inte ha potatis två år i rad på samma yta. Samtidigt är jag uppväxt med ett potatisland (eller flera) där det var på samma plats mer eller mindre år efter år.
Jag vet inte riktigt hur de som äger marken tänkt sig. Där jag kommer ifrån brukade vi odla potatis tre år i rad och det fjärde året fick marken vila (sedan var det nog kanske morötter eller ngt ett par år innan potatisen kom tillbaka men det minns jag inte så noga) och så odlades en annan del av marken med potatis i tre år. Det var dock i Jämtland så det kan vara skillnad längre söderut. Vi får se helt enkelt.tensiden skrev:Ah, fyra år! Det har jag missat. Förklarar också lite varför de lantbrukare jag pratat med inte direkt har en aning, de har inte problemet längre..
Har ni planer på växtföljd? Här är det extremt noga att inte ha potatis två år i rad på samma yta. Samtidigt är jag uppväxt med ett potatisland (eller flera) där det var på samma plats mer eller mindre år efter år.
Hela ytan odlas inte nu med potatis utan det är lite morötter och lök också så det ordnar sig nog.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Kan själv!
· Trelleborg
· 16 235 inlägg
Vad jag förstått gällande knäpparelarver så är det främst året efter man omvandlat en gräsmatta till odlingsland som larverna stökar till.
Gällande växtföljd så kör vi vart fjärde år på samma ställe, växlar mellan:
1. Bönor ärtor
2. Kål
3. Lök, vitlök andra rotfrukter
4. potatis.
Det är främst potatis och kål som behöver roteras.
Svärmor har fick sluta odla potatis i 10år eftersom hon fick en smitta i landet då potatisen odlats på samma ställe varje år.
Gällande växtföljd så kör vi vart fjärde år på samma ställe, växlar mellan:
1. Bönor ärtor
2. Kål
3. Lök, vitlök andra rotfrukter
4. potatis.
Det är främst potatis och kål som behöver roteras.
Svärmor har fick sluta odla potatis i 10år eftersom hon fick en smitta i landet då potatisen odlats på samma ställe varje år.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
4774 skrev:Fladdermöss har vi på vinden, fågelholkar mer eller mindre i vartannat träd (urskog) men även på gäststugan, garaget och sommarvistet. Jag antar att jag får skylla mig själv eftersom jag vördar allt levande och ser till att samtliga insekter, fåglar, rådjur, räv och grodor har färskt vatten att dricka i specialgjorda "skålar och fat", regntunnor och dylikt anpassade efter storlek och skänker gladeligen en bit av min grillade biff till sugna getingar. De enda djur jag inte uppskattar är fästingar och vita pyttesmå flygare för de bits så jävligt i och omkring ögonen, de vita flygarna alltså. De attackerar en på fullt allvar , kännsom svidande syra ungefär. Märkligt nog så är att tända en cigarett det enda som får dem att tagga ner, men lite svårt att behöva ha en tänd cigg i mungipan i x antal timmar det tar att rensa ogräs från gårdsplan och uppfarten
Helst ska man ha en cykel på 3-4 år, vi kör nog mer 2-3 men ju tätare ju större risk för sjukdomar.tensiden skrev:Ah, fyra år! Det har jag missat. Förklarar också lite varför de lantbrukare jag pratat med inte direkt har en aning, de har inte problemet längre..
Har ni planer på växtföljd? Här är det extremt noga att inte ha potatis två år i rad på samma yta. Samtidigt är jag uppväxt med ett potatisland (eller flera) där det var på samma plats mer eller mindre år efter år.
Ja, älgar är för mig ett urtidsdjur som har mer vetskap än vad vi människor någonsin kommer ha. Mest beroende på att människan är för trög rent evolutionärt. De är kungar och drottningar personifierade. De och krokodilerna samt ett gäng bakterier och virus. Det är så fascinerande hur snabbt virus kan förädla sig, göra sig immuna mot all medicin på nolltid. De fanns innan oss och lär fortsätta göra så långt efter männskligheten tagit kål på sig självatensiden skrev:
Jo, den större potatisodlingen har vi minst fyra år på av sjukdoms- och bakteriehänsyn. Men att knäpparlarver har en livscykel på fyra år var nytt för mig. Trodde också som nämnts att de var värst år ett (vilket de säkert är, men så länge jag ser dom i jorden tänker jag inte sätta potatis just där).mexitegel skrev:
Potatisen vi har på åkermark som sätts maskinellt osv trots att det bara är för husbehov är i huvudsak för lagring över större delen av året. Men "snabbpotatis" för att täcka midsommar och fram i juli kör jag separat. Eller försöker. Känner väl lite att det blir för dyrt med sättpotatis i sådana små mängder att jag lika gärna kan skita i det.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
GRÄSMATTEFRÅGA:
Har aldrig gjort något med gräsmattan (jaja klippt den har jag ju.. o rensat bort maskrosor/revsmörblomma).. och undrar lite hur man eg bör gödsla den för att få fart på den igen .. så att säga.
Tanken har alltid varit att när vi nu anser att vi är nöjda med "planeringen" (rabatter, kanter, träd osv) så köper vi ny på rulle o lägger ut helt enkelt..
Men nu är jag nyfiken på vad man gör för att pigga upp den..
Observera att på bilden är den väldigt torr.. och väldigt mycket torr mossa!
Hur bör man på bästa sätt börja.. om man vill iaf få till lite grönt (i form av gräs och inte hm revsmörblomma o mossa).
Tack på förhand
Vi plockade maskrosknoppar förra veckan. Det blev nog över en kilo totalt. Hälften hamnade i frysen och hälften hamnade smörstekt med mycket vitlök och salt som tillbehör över hemlagat tagliatelle. Det smakar lite som brysselkål, fast sötare och ses vara bra för levern.SC Aero skrev:
Nu hoppas jag bara att vi inte plockade för mycket och att vi får nya maskrosor nästa år med.
MASKROSOR:
Innehåller naturligt vitaminerna A, B, C och mineralerna kalium, järn och zink. Sägs vara bra för typ det mesta Alltifrån att ta bort vårtor.. till att hjälpa matsmältningen och få ut extra vätska inkl slaggprodukter genom lever och njurar..
Har några bekanta som säger att det har varit bra forskning kring cancer och maskrosor.. (men har inte fördjupat mig i saken, eller letat info.. så om nu fallet är så - lär det visa sig i framtiden.. tills dess tar jag infon med en klackspark så att säga)
Recept länk till lite skoj: https://alltomtradgard.expressen.se/tradgard/ogras/maskrosrecept/
Info o lite recept: https://www.immun.se/maskrosor/
Själv skulle jag ha gjort sirap.. men efter inrådan från faster (något hon gör varje år) blev det marmelad istället! (med tanke på mängden maskrosor här.. kan det nog bli sirap också)
Innehåller naturligt vitaminerna A, B, C och mineralerna kalium, järn och zink. Sägs vara bra för typ det mesta Alltifrån att ta bort vårtor.. till att hjälpa matsmältningen och få ut extra vätska inkl slaggprodukter genom lever och njurar..
Har några bekanta som säger att det har varit bra forskning kring cancer och maskrosor.. (men har inte fördjupat mig i saken, eller letat info.. så om nu fallet är så - lär det visa sig i framtiden.. tills dess tar jag infon med en klackspark så att säga)
Recept länk till lite skoj: https://alltomtradgard.expressen.se/tradgard/ogras/maskrosrecept/
Info o lite recept: https://www.immun.se/maskrosor/
Själv skulle jag ha gjort sirap.. men efter inrådan från faster (något hon gör varje år) blev det marmelad istället! (med tanke på mängden maskrosor här.. kan det nog bli sirap också)
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder