bonnier bonnier skrev:
Hur många tomatplantor har du? Skulle gärna variera med lite sånt där men med bara 5-6 plantor så känns det som om man vill passa på att ta dem färska.
Tomatplantor med omogna tomater i gröna krukor inne i ett växthus.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Vi har lite fler än 40 plantor utomhus, sorter som är anpassade för lite hårdare väderlek.

Mogna och omogna tomater på en planta i ett växthus med flera växter och växthuskonstruktioner i bakgrunden.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Det ena växthuset har för många plantor, 23 stycken, alla klarar sig inte, för trångt, vi råkar knäcka dem ibland.

Tomatplantor med blandad mognad i grön kruka, utomhusmiljö med ytterligare odling i bakgrunden.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


De skadade plantorna hamnar på operationsbordet, tar bort de friska kvistarna och stoppar ner dem i odlingslådorna eller där vi plockat upp potatis, där det finns plats, de rotar sig, fortsätter växa och ger fler tomater... samma med alla tidiga tjuvskott, drygt ett 30-tal som blivit 50-70 cm de bär frukt nu.

Så, någonstans, 70 kanske....
 
  • Gilla
Marlen Eskilsson och 2 till
  • Laddar…
Nytt mogna blåbär på gröna buskar i skogsmiljö, redo att plockas och frysas in för vinterns förbrukning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Inläggningar, saft, sylt, marmelad mm. Ibland är det godaste det enklaste!

Färskplockade blåbär redo att frysas in, närbild som visar bärens naturliga textur.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Plockade blåbär igår, fryses in till vintern.
Mogna skogshallon i närbild med gröna blad i bakgrunden.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Skogshallon, gott till filen eller yoghurt som de är..
 
  • Gilla
Marlen Eskilsson och 2 till
  • Laddar…
P Pagno skrev:
[bild]

Semitorkade tomater, troligtvis ett annat ord för soltorkade, ugnstorkade låter tråkigt!

[bild]

Först delar vi på tomater, mest Romello, de är bra i storleken.
Skivar vitlök, repar rosmarin, lite olivolja, flingsalt, lite (1/2 tsk) socker, blanda allt.

[bild]

Bakplåtspapper på plåtarna, in i ugnen, 80-90 grader, 4-5 timmar i vanlig ugn, ca 3 i varmluft, tiden beror på hur mycket vätska som skall ur tomaterna.

Vi äter dem till småplock, går utmärkt att lägga in dem i olja smaksatt med örter.

Mvh P-A
Burk med ugnstorkade tomater i olivolja, vitlök och rosmarin, förpackat hemma.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Slutresultatet på "ugnstorkade", soltorkade tomater i olivolja med vitlök och rosmarin, det blir en liten burk av varje plåt, men gott!
 
  • Gilla
Naturliv och 1 till
  • Laddar…
Idag kokade jag en tomatsås/ketchup på tomater, olja, vinäger, soltorkade tomater, honung, svartpeppar, salt och oregano. Bara oreganon är egenodlad, men det blev gott ändå. Förr när jag hade växthus och odlade tomater själv smakade tomaterna så kraftigt, som parfymerat. Det hoppas jag kunna göra någon gång i framtiden igen, men tills dess får jag nöja mig med köpetomater.

Hemgjord tomatsås kokas i stor järngryta utomhus.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Pagno
  • Laddar…
Hemlagad grön spenatsoppa med två halvor av kokt ägg och en klick crème fraiche i en vit skål.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Pak Choi, vitlök, lök, chili, löksalt i soppan av eget framodlat.

Vatten, buljong och crème fraiche inte eget.

Provade en variant av spenatsoppa, blev okej till slut, ätbar iaf, som kall blev den riktigt god men varm, bara okej.

Fräste lite lök och vitlök, kokade vatten med buljong, i med Pak Choi, lökfräset, kryddade lite, mixade allt med stavmixer.... Inte gott.... kryddade mera med vitlök,chili och crème fraiche, gott!

Kokade ägg, lade i halvor, åt med ostsmörgås och en vitlökscreme till soppan.

12-åringen tyckte också att den blev riktigt bra som kall, inte varm....

Mvh P-A
 
  • Gilla
Naturliv
  • Laddar…
Vill slå ett slag för en nyfunnen vän i köksträdgården, "Nyzeeländsk spenat":
(inunder skymtas kruspersilja)
Nyzeeländsk spenat och kruspersilja i durkslag efter sköljning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Lättodlad, men man bör förkultivera den då den växer långsamt i början. Väldigt god mild smak, köttiga blad med krispig karaktär. Detta årets oväntade nykomling i min trädgård.

Läs gärna vidare om detta låter intressant:
http://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/odla-nyzeelandsk-spenat/

Jag ska definitivt odla fler spenatplantor nästa år och pröva dem på olika platser! :)
 
  • Gilla
Hemmakatten och 2 till
  • Laddar…
Ett kluster av mogna och omogna busktomater 'Wilma' som hänger på en frodig planta inne i ett växthus.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Busktomaten "Wilma" har vi utomhus, de ger otroligt rik skörd. Vi kommer att försöka hinna torka så många omgångar som möjligt, resten blir krossade tomater, passerade, inlagda, rekommenderar denna sort, lättskött och framförallt god i smaken.

Tomatplanta med klase av röda och gröna tomater i olika mognadsstadier, odlade i en grön kruka.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


"Heartbreaker", rolig form, hjärtformad, ger riklig skörd, frisk smak, passar till det mesta.
Den här tomaten har vi i växthus, de större sorterna gillar inte växthuset, de mindre som denna och Romello, en liten men trevlig sort, den har vi mest till torkade tomater.

Just nu fattas tid, mycket blir klart samtidigt, sylt, mos, saft, marmelader, bärplockning hemma och i skogen, svampen har redan kommit, hektisk period. Kommer snart med lite recept, hinner inte just nu.

Mvh P-A
 
  • Gilla
fremax och 1 till
  • Laddar…
När det byggts upp ett överskott på gurka...
Flertalet färska gurkor och några zucchini samlade i köksmiljö, redo för Pagnos recept.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Är det dags att prova Pagnos recept från andra inlägget.
Skivad gurka i vatten i en vit skål, förberedelse inför Pagnos recept.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Pagno
  • Laddar…
Tomatplantor i ett växthus med omogna gröna tomater, krukor och en dammig glasflaska.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Vi har många tomater, alla mår inte bra, sjuka plantor tas av och de gröna, omogna tomaterna blir marmelad.

Hand håller gröna omogna tomater på planta i växthus, för tillverkning av grön tomatmarmelad.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Stora tomatsorter.... Marmelad!

Olika mognadsgrader av tomater på planta, från gröna till röda, för att bli marmelad.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Små sorter skördas efter mognad, senare på hösten blir alla omogna, marmelad.

Grön tomatmarmelad:

1 kg gröna tomater
500 g socker
lite citronsaft 2-3 msk,
smaksättning som ingefära eller vanilj
1dl vatten

Skär tomater i mindre bitar, koka med vattnet, citronsaft, svag värme 20 minuter.

Tillsätt socker, smaksättning, koka på svag värme i ytterligare 30 minuter.

Gör marmeladprov, vid för lös konsistens, koka längre.....

Burk med hemlagad grön tomatmarmelad på ett köksbord, ingefära synlig.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Färsk ingefära i denna tomatmarmelad.

Mvh P-A
 
  • Gilla
Naturliv
  • Laddar…
A Avemo skrev:
När det byggts upp ett överskott på gurka...
[bild]

Är det dags att prova Pagnos recept från andra inlägget.
[bild]
Gurkorna behöver stå helst ett par veckor för att smakerna skall bli bäst, vi har redan ätit några burkar, hoppas du gillar dem.

Mvh P-A
 
Hur länge håller sig de inlagda gurkorna?

Gröna tomater brukar jag lägga mörkt och svalt så att de eftermognar. Man får hålla ett öga på dem och ta bort dem som blir dåliga. Alla mognar inte samtidigt heller. Jag har ätit egna tomater i januari som eftermognat på det viset.
 
A Avemo skrev:
Hur länge håller sig de inlagda gurkorna?

Gröna tomater brukar jag lägga mörkt och svalt så att de eftermognar. Man får hålla ett öga på dem och ta bort dem som blir dåliga. Alla mognar inte samtidigt heller. Jag har ätit egna tomater i januari som eftermognat på det viset.
Gurkorna håller minst ett år, vi har kvar en burk eller två från i fjol, smakar lika bra fortfarande....
 
Det blev ättikslag över. Så jag skivade upp lite squash och en gul lök att lägga in i den. Tre burkar gurka och två burkar squash. Jag vet av tidigare erfarenhet att man lagen måste vara varm nog när man häller på den. Annars kan man få kolsyrad inlagd squash.
 
  • Fem burkar med hemmagjord inlagd gurka och squash på köksbänk.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Pagno och 1 till
  • Laddar…
Skål med röda och gula tomater, gurkor och vitlök, redo för inläggningar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Det blir en liten skål varje dag, ketchup till helgen och gurkinläggningar står på agendan.
 
Jordgubbsmyntablommor med ljusgröna blad och rosa blomklasar redo att torkas för te.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Idag plockas jordgubbsmyntablommor, de skall torkas till the.

Jordgubbsmyntaplantor i trädgården, redo att skördas och torkas för te.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Marockansk mynta, blir the av de blommorna också.

Färsk morotsblast redo att mixas till pesto på ett vitt underlag.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Morotsblasten mixas med rostade solroskärnor, gran padano, vitlök, salt, peppar och olivolja.
En god variant på pesto.

Hemgjord pesto i en keramikskål med tomater och en tom korg i bakgrunden.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Hemmakatten och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.