13 726 läst · 99 svar
14k läst
99 svar
Vad gör vi med våra skördar från trädgård och skog.
Lite saker vi gjort:
* plommonsylt - jobbigt att få bort kärnorna men värt det. Håller bra, vi har burkar från 2009 som är helt OK.
* plommonmarmelad med vaniljstång
* plommonkompott (vätskan används som saft, eller som essens till sodastreamern)
* det påstås att man kan göra plommonbrännvin (slivovice) på lite sämre plommon. Jag har såklart aldrig provat.
* päron/ingefära marmelad på gråpäron
* jordgubb/basilikasylt för en liten vuxnare smak
* eget chilipulver/chilisalt
* egna jalapeño poppers (ostfyllda friterade jalapeñohalvor)
* rabarber/vaniljmarmelad
* salsa på egen chili och egna tomater
Vi steriliserar burkar o lock genom att diska dem, skölja dem med något i vattnet (natriumbensoat?), ställa på en plåt och in i ugnen i 10 minuter. I med sylt nästan ända upp, smält paraffin ovanpå, sen på med locket. Förbered er för en sömnlös natt då locken poppar med ojämna mellanrum. Morgonen därpå sorterar man ut de som inte poppat själv, de ska ätas först.
Önos burkar från sylt och inläggningar är rätt bra storlek. Större burkar har vi bara till lingonsylt.
* plommonsylt - jobbigt att få bort kärnorna men värt det. Håller bra, vi har burkar från 2009 som är helt OK.
* plommonmarmelad med vaniljstång
* plommonkompott (vätskan används som saft, eller som essens till sodastreamern)
* det påstås att man kan göra plommonbrännvin (slivovice) på lite sämre plommon. Jag har såklart aldrig provat.
* päron/ingefära marmelad på gråpäron
* jordgubb/basilikasylt för en liten vuxnare smak
* eget chilipulver/chilisalt
* egna jalapeño poppers (ostfyllda friterade jalapeñohalvor)
* rabarber/vaniljmarmelad
* salsa på egen chili och egna tomater
Vi steriliserar burkar o lock genom att diska dem, skölja dem med något i vattnet (natriumbensoat?), ställa på en plåt och in i ugnen i 10 minuter. I med sylt nästan ända upp, smält paraffin ovanpå, sen på med locket. Förbered er för en sömnlös natt då locken poppar med ojämna mellanrum. Morgonen därpå sorterar man ut de som inte poppat själv, de ska ätas först.
Önos burkar från sylt och inläggningar är rätt bra storlek. Större burkar har vi bara till lingonsylt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi använder oss ofta av honung istället för socker när vi bakar.
Vi har väldigt nära bekanta som vi har förmånen att få tag på fin nyslungad honung ifrån.
Nästa vända väntar Lindblomshonungen, väldigt god till efterrätter, baklava, yoghurt, pajer av olika slag, glaze till grillat....
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Med risk för att bli "tokförklarad", dilemmat med att odla är att det lätt går överstyr, vi hade några plantor kapkrusbär i fjol, de gav 200 - 400 bär/planta, det är inga problem att förbruka den mängden med en stor familj.
I år har jag drivit upp plantor som ploppar upp lite överallt i odlingarna, 43 större plantor, hrmmmm, många fler i tidigt stadie...
vad kan man göra för spännande med Physalis?
Torka?
Sylt?
Marmelad?
Någon som har några erfarenheter av bereda Kapkrusbär/Physalis, även plantor med gyllenbär.....
Gör mängder med äppelmos just för man kan styra sockermängden till en bråkdel av sockermoset man kan köpa. Men som du sa tidigare så måste det frysas då. Lägger det i påsar, fryser in i fyrkantiga lådor som"gjutform", så man får platta stapelbara paket som tar minimalt med plats.Hemmakatten skrev:
Senaste såg jag tips någonstans på att man inte behöva skala äpplena, testade och funkar fint, gav en något grynigare mos men gick tokfort att och troligen nyttigare.
Jag vidhåller att om både burkar och mos hållit 80º under 15 min och gör så när locket skruvas på så krävs inget socker för att få lång hållbarhet.engs skrev:
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi har olika erfarenheter av mos/sylt/marmelad/grönsaksbaser och andra produkter som läggs på burk.
Om vi vill ha helkonserv av äppelmos, helt utan socker, använder vi oftast den här mackapären, vet inte vad de heter, fungerar bra till storskalig användning.
Det fungerar lika bra utan den, tar lite längre tid bara om man vill konservera mycket samtidigt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi torkar väldigt mycket!
Man behöver inga maskiner för att torka för husbehov, det underlättar mycket bara.
Personligen gillar jag de ramar jag byggt, vanliga myggfönster, bra till höstkantareller och örter.
Vill man torka "blöta" bär, som jordgubbar, går det bra i ugn eller det bästa, torkollorna!
Vi torkar i princip de flesta frukter och bär vi får fram eller plockar i skogen.
Ungarnas favoriter är torkad gul kivi och jordgubbar.
Jag gör olika kryddblandningar själv, där framförallt örterna kommer från trädgården. Nu har jag gjort ett gäng olika varianter. Kycklingkrydda som passar i marinader eller direkt på kycklingen före grillning. Örtfläskkrydda används på motsvarande sätt, fast på fläskkött. Grillkryddan är lite pepprig och passar direkt på köttet. Örtagårdskryddan blandas i kalla såser baserade på exempelvis creme fraiche. Pasta- och pizzakryddan kan användas i såserna.
Örtsaltet är relativt örtigt, eftersom jag håller nere sältan i maten. Jag brukar ta ungefär lika delar havssalt och blandade torkade örter, men det är bara att dubbla saltmängden om du vill öka sältan.
Recept på örtsalt:
1 dl havssalt (flingsalt)
1 msk oregano
1 msk basilika
1 msk persilja
1 msk körvel
½ msk dragon
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 tsk salvia
Örtsaltet är relativt örtigt, eftersom jag håller nere sältan i maten. Jag brukar ta ungefär lika delar havssalt och blandade torkade örter, men det är bara att dubbla saltmängden om du vill öka sältan.
Recept på örtsalt:
1 dl havssalt (flingsalt)
1 msk oregano
1 msk basilika
1 msk persilja
1 msk körvel
½ msk dragon
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 tsk salvia
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Grön ärtsoppa!
Första gången jag åt en variant av ärtsoppa på gröna ärtor var på Näsets gröna, utanför Knivsta.
Våran variant är lika god men ett veganalternativ.
Lök
Vitlök
Gröna ärtor
Hela ärtskidor av sockerärtor
Kokosgrädde/mjölk
Hemgjort löksalt
Koka ärtor med finhackad lök i lite vätska.
Tillsätt kokosgrädde efter några minuter, mixa med stavmixer, pressa i vitlök efter smak, krydda med löksalt.
Späd med vatten till önskad konsistens.
Fungerar bra att ha muskot och några vrid med svartpeppar i om man vill.
Servera med crème fraiche smaksatt med vitlök eller en vegansk motsvarighet.
Ingen buljong behövs!
Baguette stekt i olja med vitlök är bäst till detta, tycker jag!
Då köksträdgården ligger i träda i år pga stor ryggoperation, blev jag så överraskad att jordgubbarna växer trots utebliven omsorg och gödning. Andra dagen i rad vi plockar (ekologiskt odlad) jordgubbar.
Temat är ju vad vi gör med våra skördar, men jag menar att det enda och godaste att göra med hemodlade jordgubbar är att äta upp dem.
Temat är ju vad vi gör med våra skördar, men jag menar att det enda och godaste att göra med hemodlade jordgubbar är att äta upp dem.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Kastrullerna är fyllda med årets och fjolårets skördar.
Rabarbermarmelad med vanilj är gott till kraftiga mögelostar, varm till glass.....
400 gram rabarber skalad, skivad.
300 gram syltsocker
vaniljstång
"smält" rabarber med vaniljstång 15 minuter, inget vatten,
tillsätt socker,
koka kraftigt i två - tre minuter.
Häll upp på rena burkar.
Om man vill kan vanligt socker användas, koka/sjud allt lite längre så blir det rabarber/ kolasås, väldigt gott till efterrätter och desserter...
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Den här tiden på året är det ännu förhållandevis lugnt i trädgården, det blir mest inläggning av gurkor och ört eller löksalt.
Snart brakar allt lös, alldeles för mycket som behöver tas tillvara på, tiden brukar inte räcka till riktigt.....
Kanske bra att skriva att odling är en gemensam hobby/livsstil vi valt själva, 2-4 timmar utomhuspyssel, 7 dagar i veckan är ett minimum....
Sedan skall det tas hand om också, råvarorna..
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Skördat broccoli, morötter, pak choi, sockerärtor och piplök, piplöken har jag felaktigt kallat för luftlök, ledsen för det!
Detta skall wokas med räkor och nudlar ikväll.
Vi har tidigare använt oss av en egentillverkad svampsoya, den är tyvärr kastad, dålig hållbarhet, blir en ny variant i höst!
Fisksås och sesamolja till woken är köpevaror, räkorna likaså, annars är allt närproducerat/hemodlat.
Oljan, rapsoljan är från Hedemora till woken.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Wokar först morot, broccoli och gul lök.
Fisksås, chili, sesamolja och lite soya.
Sockerärtor och pak choi.
Sist i med nudlar och räkor.
Pressa i vitlöken och smaksätt med mera fisksås, sesamolja, koriander och eventuellt citronblad..
Serveras med rostad lök och hackade jordnötter.