986 894 läst · 13 394 svar
987k läst
13,4k svar
Vad blir det för mat?
Maria T
Släktforskare
· Stockholm
· 3 302 inlägg
Maria T
Släktforskare
- Stockholm
- 3 302 inlägg
Apropå vildsvinskött. Jag har ätit det på restaurang för många år sen, helstekt vildsvinsfilé, och minns att det var mört och mycket gott. På senare år har jag en gång köpt i butik, en gång fått via en bekant till en jägare, vildsvinskotletter och -filé. Båda gångerna har köttet varit näst intill oätligt - smakat surt, nästan med bismak av galla (?) och efter googling då kom jag fram till att köttet måste ha kommit från grisar som blivit stressade under jakten, de är tydligen mycket känsliga.
Sen tänkte jag att ska nog inte köpa det igen men vet ju att det ska finnas nåt trix? Istället för att söka svar nu tänker jag det finns många kloka matlagare här som vet vad som krävs för att vildsvinskött ska bli gott och man ska slippa den där eventuella sura stressmaken.
Sen tänkte jag att ska nog inte köpa det igen men vet ju att det ska finnas nåt trix? Istället för att söka svar nu tänker jag det finns många kloka matlagare här som vet vad som krävs för att vildsvinskött ska bli gott och man ska slippa den där eventuella sura stressmaken.
Ska nog vara en ung randig gris för att dom ska smaka gott, en galt på 150kg är nog inte vidareMaria T skrev:Apropå vildsvinskött. Jag har ätit det på restaurang för många år sen, helstekt vildsvinsfilé, och minns att det var mört och mycket gott. På senare år har jag en gång köpt i butik, en gång fått via en bekant till en jägare, vildsvinskotletter och -filé. Båda gångerna har köttet varit näst intill oätligt - smakat surt, nästan med bismak av galla (?) och efter googling då kom jag fram till att köttet måste ha kommit från grisar som blivit stressade under jakten, de är tydligen mycket känsliga.
Sen tänkte jag att ska nog inte köpa det igen men vet ju att det ska finnas nåt trix? Istället för att söka svar nu tänker jag det finns många kloka matlagare här som vet vad som krävs för att vildsvinskött ska bli gott och man ska slippa den där eventuella sura stressmaken.
Maria T
Släktforskare
· Stockholm
· 3 302 inlägg
Maria T
Släktforskare
- Stockholm
- 3 302 inlägg
Barnen pratar ibland om vildsvinskebaben de åt för en del år sedan på jaktmässan på Bosjökloster. Den var väldigt god.
Ikväll blir det lite lamm, grillad tills det rosa försvinner. Bönor, timjan, vitlök och potatis med mera från vår lilla odling.
Ikväll blir det lite lamm, grillad tills det rosa försvinner. Bönor, timjan, vitlök och potatis med mera från vår lilla odling.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Maria T
Släktforskare
· Stockholm
· 3 302 inlägg
Maria T
Släktforskare
- Stockholm
- 3 302 inlägg
Det handlar inte om grisens stress genom livet som jag tolkar det, i såna fall så skulle alla våra kotletter och filéer smaka kass eftersom alla tamgrisar i fångenskap som ska slaktas vid något tillfälle har varit stressade.raveper skrev:
Det handlar om "stress" precis innan de blir skjutna av jägaren.
Läser mina egna ord och tänker nästan bli vegan. Känner mig ändå nöjd med att 4 av 7 måltider/middagar är vegetariska. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, och fanatiker oavsett vilken åsikt har jag inget för.
Redigerat:
Testa att lägga köttet i mjölk ca 12h innan. Ta sedan ut och låt torka utan plast i kylskåpet på papper i 2-3h. Det drar ut en del äggviteämnen som gör köttet mindre gott.
Sedan är det bra att steka det i hög temperatur och sedan vila till sig till rätt temperatur istället som med kött. Steka varsamt.
Sedan är det bra att steka det i hög temperatur och sedan vila till sig till rätt temperatur istället som med kött. Steka varsamt.
Maria T
Släktforskare
· Stockholm
· 3 302 inlägg
Maria T
Släktforskare
- Stockholm
- 3 302 inlägg
Gissar att du svarar på vildsvinsköttsproblemet? Har också läst om mjölk och minns att när min mamma skulle göra gryta på "kött och njure", detta 70-tal, så la hon njuren i mjölk några timmar innan hon gjorde grytan. Om jag vågar mig på att köpa vildsvinskött igen så tar jag till mig infon, stort tack!A atomlab skrev:Testa att lägga köttet i mjölk ca 12h innan. Ta sedan ut och låt torka utan plast i kylskåpet på papper i 2-3h. Det drar ut en del äggviteämnen som gör köttet mindre gott.
Sedan är det bra att steka det i hög temperatur och sedan vila till sig till rätt temperatur istället som med kött. Steka varsamt.
Oups glömde att quota! Men tur du var snabbtänkt.Maria T skrev:Gissar att du svarar på vildsvinsköttsproblemet? Har också läst om mjölk och minns att när min mamma skulle göra gryta på "kött och njure", detta 70-tal, så la hon njuren i mjölk några timmar innan hon gjorde grytan. Om jag vågar mig på att köpa vildsvinskött igen så tar jag till mig infon, stort tack!