12 307 läst · 103 svar
12k läst
103 svar
Sveriges första 3D-printade hus - så fungerar tekniken
Alla atomer på vår jord finns i begränsade mängder. Skulle alla världens människor bo som vi gör i Sverige och i trähus lär det råda brist på trä. Vi måste ha olika byggmaterial. Betong är också en naturprodukt. Ingen skulle riva stenhusen på Östermalm. Vi måste bygga smart.Huddingebo skrev:
Redaktionen skrev:
Hej alla,K kortis skrev:
Tack för alla kommentarer. Ja det finns armering i.
Johannes Carlsson skrev:Tillsammans med lite scanning kan det bli väldigt smidigt att ta upp nivåskillnader om man printar grunden. Fast lite ny materialutveckling skulle nog inte skada, typ printa nån leca mix eller liknande. En lång arm på en lastbil skulle också kunna göra anläggningsjobbet ännu mindre.
Det här är på en rätt primitiv nivå i nuläget och det finns otroligt mycket att utveckla
Hej,
Du har helt rätt. Utvecklingen pågår. Det kommer bli helt jämna väggar
Hej Tobias här,N NightRider skrev:När jag först hörde om 3D-printade hus för några år sedan var första tanken "Wow! Det här låter ju som framtiden!". Tyvärr har jag med tiden insett att det finns en anledning till varför 3D-printing inte har slagit igenom, trots att det är en ganska gammal teknik vi d det här laget.
Även om kostnaderna gått ner såpass att små plastprinters nu kan köpas av vem som helst,, så är fortfarande tidsåtgången och kvalitén problem. Artikeln nämner inte hur lång tid det tog för 3D-skrivaren att skriva ut huset, eller hur det står sig jämfört med t.ex. Ytong eller andra typer av block. Man nämner inte heller något om hur lång tid det tar att fixa till ytfinishen i efterhand, något som är ett problem för många plastsaker som 3D-printas också, eftersom det inte blir helt slätt och jämnt (man kan fixa till det med t.ex. acetonångor, men hur gör man på ett helt hus?).
Sen undrar man ju över hållfastheten - även här hade det varit intressant med en jämförelse med mer traditionella metoder. Förutom att väggarna på bilden ser klena ut, så kan man ju fundera över hur väl utskriftslagren egentligen sitter ihop. Återigen ett problem som även finns hos vissa plast-3D-printade saker som tenderar att delaminera om förutsättningarna inte är optimala (t.ex. fel temperatur vid utskriften).
Så länge man ska bygga ett hus med raka väggar känns det lite "overkill" med 3D-printing. Bara för att man KAN göra en sak betyder det inte att man bör göra det. Men visst, ska man bygga ett hobbithus med böjda väggar så kanske det finns fördelar.
Angående utvecklingstiden: Nyutveckling tar tid. Det är egentligen inte printen som har varit det största problemet. Det är betongen.
Angående ytfinnishen: Målet är att få helt släta väggar. Det tar några år. Men sen är vi där. Bara måla och flytta in.
Angående byggtiden: Om det är en tomt som inte behöver sprängas så är visionen. Från inget till inflyttningsklart på 30 dagar. En vecka för markarbeten och platta: En vecka för utskrift och justering. Två veckor för installation. Dax att flytta in.
Angående hållfastheten: Det är betong. Extrem tryckhållfasthet, armering för drag. Utskriftslagren sitter ihop. Eller brinner ihop när man printar blött i blött.
Raka väggar eller inte, när tekniken fungerar hinner traditionellt byggande inte med.
Redigerat:
Du har ingen naturvetenskaplig utbildning förstår jag, baserat på din kommentar.ConcretePrint skrev: