Mikael_L
S Styrman_jansson skrev:
Varför installerar någon solceller då anser du?

(Läs mitt inlägg igen och fundera på om man kan tolka in något mer i "stabil elförsörjning" än just lampan lyser när jag sätter i stickproppen)
Det lär vara av affärsmässiga skäl i absolut de flesta fallen, och de kvarvarande är för godhetssignalering (faktum är nog att det ofta är bägge, men det affärsmässiga är grunden)

Detta oavsett om det är på ett villatak, på taket på ett köpcentrum eller en halv hektar solceller på en åker.
 
Mikael_L
S Styrman_jansson skrev:
Huvudet på spiken. I stabil elförsörjning så tolkar jag även in ett pris där man inte behöver investera hundratals tusen som privatperson för alternativ källa.
Om du tänker så kan du väl fortsätta tankebanan och ifrågasätta varför en del hugger egen ved, odlar egna grönsaker och potatis, har egen häst, bränner egen sprit, lagar mat själv, snickrar själv, köper bil när det finns både taxi, buss och hyrbilar.

Inget av det där behöver man ju investera pengar och tid på, för det finns ju i överflöd att köpa istället.
 
  • Gilla
djac
  • Laddar…
Mikael_L
S Styrman_jansson skrev:
Men varför importerar vi om vår el inte är slut som du säger? (ja jag retas lite)
En mer intressant fråga än varför vi importerar 100 timmar om året är väl varför Europa importerar av oss 8500 timmar om året?
Är deras el slut?
 
  • Gilla
djac och 2 till
  • Laddar…
Mikael_L
Nissens Nissens skrev:
I det skenet undrar man ju hur behov av solpaneler och vindkraft ens diskuteras . 😂😂
Vår fordonsflottas energibehov ryms inom vår överproduktion (dock inte försumbart som djac skrev, utan mer typ nätt och jämnt)

Elefanten i rummet är vår stål, pappers och kemindustri, de kommer framöver behöva mycket mer än dagens överproduktion i Sverige.
Och sen vill vi säkert fortsätta att exportera el också, Sverige tjänar flera tiotals miljarder årligen på denna export.

Vi lägger ju inte ner pappersbruk bara för att vi producerar mer än behovet i landet, utan då går det på export istället.

Tänk att man måste sitta här och förklara sådana här enkla saker...
 
  • Gilla
djac och 3 till
  • Laddar…
Mikael_L
S Styrman_jansson skrev:
Men för att exporten till Sverige ska vara möjlig så behöver det ju finnas ett behov, eller vad säger du? Alternativt så är våran el så dyr att den utländska var billigare...

Det sistnämnda är väl inget bra betyg på Sveriges elförsörjning eller vad säger du?
Tråden heter "Sveriges elproduktion är bättre än någonsin"
Och flera ggr i tråden har det visats grafer på hur vi importerar allt mindre och mer sällan.
Det är sant att vi nettoimporterar ett hundratal timmar om året, men exporterar 8500 timmar om året.
För 15-20 år sedan importerade vi lika mycket och ofta som vi exporterade.

Det finns inget egentligt självändamål att aldrig importera om det går lika bra att lösa ändå.
I vår rationella och kapitalistiska och globaliserade värld så funkar det så.

Tänk att jag ska vara tvungen och sitta här och förklara såna här enkla saker.
 
  • Gilla
djac och 1 till
  • Laddar…
Mikael_L
D djac skrev:
Det gör vi nog också men eftersom vi producerar för mycket och det är bättre betalt på annat håll så säljer vi den. Det är ju ganske ofta som vi både säljer och köper samtidigt, det är vanlig handel helt enkelt.
Det intressanta är ju dock att det är ofta priserna i Frankrike, Nederländerna, Tyskland, Danmark osv som trycker ner våra priser till noll eller minus.

Så det stämmer ju inte att Sverige alltid har billigaste el.

Sen kan man ju gärna filosofera lite över om ett elpris nära noll eller negativt betyder att man producerar billigt.
Man säljer billigt, ja... men ...
 
Mikael_L Mikael_L skrev:
Tråden heter "Sveriges elproduktion är bättre än någonsin"
Och flera ggr i tråden har det visats grafer på hur vi importerar allt mindre och mer sällan.
Det har också konstaterats ett flertal gånger att vi nödgas ha flera elområden då vi har stora obalanser i systemet mellan var efterfrågan och utbud geografiskt finns. Så att ha en binär syn på utbud och efterfrågan är en fördummande förenkling, på liknande sätt som en tidsmässig obalans skulle vara.

Vår nationella elproduktion kanske är bättre än någonsin trots det – frågan är dock bättre analyserad på lite mer detaljerad nivå än nationsnivå som jag ser det.
 
Nej, vi har inte stora obalanser. Men det finns inte oändlig överföringskapacitet genom Europa. Det medför att det behövs elområden.
 
D Daniel 109 skrev:
Nej, vi har inte stora obalanser.
Och det definierar du hur då?
 
Elpriser från igår, apropå ingenting. Linjediagram som visar elpriser i EUR/MWh för SE1 (blå linje) och SE4 (röd linje) under ett dygn, där SE4 har högre priser än SE1, särskilt under kvällen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Mikael_L Mikael_L skrev:
Tja, jag upplever den stabil.
Senaste gången jag var med om strömlöst som drabbade nästan hela Sverige var i slutet på 70-talet.

Efter det har Sverige haft stabil elförsörjning.
Jag hävdar att om en konsument prisas ur marknaden så är det för den konsumenten ekvivalent med ett strömavbrott. Lite som att säga att det finns inte svält i tredje världen för de fattiga kan flyga in mat med helikopter. Ja, det gäller om man har pengar.

Men du verkar inte vilja se detta. Visst, hittills sedan Covid har det bara varit vintern 22-23 som bjudit på extrempriser under flera dagar.

Om inte miljöakrivister hade sådant fanatiskt motstånd skulle detta kunna mildras med vedeldning under de kallaste dagarna. Bara för kommunerna att utlysa elprisnödläge.
 
Vad menar du med ”prisas ut”? På alla marknader sätts priset så att tillgång och efterfrågan matchas. Det medför att konsumenter måste värdera hur mycket de vill ha av en vara till rådande pris.
 
Nötegårdsgubben Nötegårdsgubben skrev:
Och det definierar du hur då?
Väntar fortfarande @Daniel 109. Även om du skulle behöva skriva två meningar för att förklara dig borde du vara klar nu.

Det var en genuint ställd fråga: jag förstår verkligen inte vad du menar.
 
Definierar att vi inte har stora obalanser? Det är ju snarare du som påstår att vi har det helt utan definition. Men jag gissa att det är priser du hänger upp dig på. När man har produktion som inte stänger ner när elpriset går ner (vind, sol, kärnkraft och i vissa fall vattenkraft) så blir det väldigt låga priser. När man i andra delar har produktion som har högra marginalkostnader så blir det högre priser där. För att råda bot på det måste nätet ha överdrivet stor kapacitet, vilket inte är ekonomiskt rimligt. Det betyder inte att msn har stora obalanser.
 
Vi hade för bara några decennier sedan mer elproduktion i södra Sverige än vi har nu, och mindre i norra. Efterfrågan har inte flyttat på sig på det sätt som utbudet gjort.

Det tillkommande utbudet i norr är därtill intermittent, så att det är svårt att efterfråga på ett effektivt sätt.

Att det, med tillhörande prisskillnader på 30 öre eller mer (på månadsbasis, på timbasis slår det enormt) mellan SE1 och SE4 är i mina ögon en stor obalans.

Att marknaden kan hantera den förändrar inte det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.