100 884 läst · 485 svar
101k läst
485 svar
Stora ”minimera elkostnaderna - för fattiglappar” tråden
M Mattias Svederberg skrev:Ett tips från förr. Sätt igen fönster som inte används, eller gör fönsterluckor som man kan använda i stället för rullgardiner. Framförallt för fönster som inte är i syd (fönster i syd kan släppa in en ansenlig mängd värme på dagen om de är klart väder).
Enkel glas fönster har en R på ungefär 0.12. Två glas ungefär 0.28, tre glas ungefär 0.44, Isolerglas ca 0.52 och två glass isolerglas ca 0.9.
2cm cellplast adderar 0.66 och 3 cm adderar 0.93, 5 cm adderar 1.47.
Dvs lägger man på 2cm cellplast på ett gammalt traditionellt tvåglasfönster så blir den totala effekten minst lika hög som ett helt nytt trippel isolerglas fönster.
Ett billigare alternativ, framförallt lämpligt för borttagbara skydd är att lägga en 5cm cellplast i en sopsäck som man sedan styvar upp lite och har och sätter för vid behov.
I ett normalt hus går 90% av energin för att värma byggnaden i december. 5% går till varmvatten (främst dusch och bad) och 5% går till övrigt (tvätt, disk, maskiner, kyl, spis och cirkulation främst). En typisk familj bör inte förbruka mer än 500kWh i hushållsel, ca 500kWh i varmvatten. Om dagens december pris håller i sig så kommer elräkningen på hushålls elen hamna på dryga 2000kr. Vilket så klart är dyrt, men inget jätte problem för de flesta hushåll. 2000kr till om man duschar och badar som normalt om man inte har en värmepump är en rejäl kostnadsökning. Med en värmepump bör detta hamna på 700-900kr.
Om man kör el rakt av i ett normal isolerat hus hamnar man på 18 000kr.. Värmepump mellan 4500 och 8000kr beroende på typ.
Ni som har direktverkande el och inte har orimligt mycket pengar. Värmen måste ni tumma på.
Ha ett varmt rum i huset enbart. Ha sovrummen "kalla", men sätt igen fönsterna med 3cm cellplast. Tråkigt ja, men de är ändå mörkt ute. Om möjligt ha timer på alla termostater ni använder. Värm upp "varmrummet" en halvtimme eller så innan första personen kommer hem. Förvärm sovrummen en timme innan läggdags, fimpa varmrummet samtidigt.
Om rummet är tillräckligt bra isolerat (vilket de kommer bli med 3 cm cellplast för fönstret om inte vätten är super dålig) kommer rummet hålla varmt i princip hela natten på bara kroppsvärmen av personen som sover där inne.
Ha köket kallt (eller iaf svalt) kan vara ett tips då kyl och frys drar mindre energi när de står i ett svalt utrymme.
Alla "kallrummen" bör ha en termostat på ca 8-10 grader. Med den temperaturen bör elementen aldrig starta, men om de gör de, så finns de bra anledning till det. Man vill inte ha mycket lägre än så inomhus för då kan man få för mycket fukt i rummen.
De flesta hushållsprodukter drar väldigt lite ström idag. En produkt som kan dra väldigt mycket är en speldator. Många speldatorer har en funktion där man kan begränsa strömförbrukningen i drivrutinerna och/eller biosen. Många moderna datorer kan förbrukningen dras ner från 500W till 100W medan prestandan samtidigt inte sjunker alls lika mycket.
Ett tips där är punktvärme! Använd elfiltar i soffa och sängen t ex. Billigare än att värma upp hela kåken.
Med ull i filt/underställ/sockar behövs ingen eldriven dito.F Fideliox skrev:
Fördelen med elektriska kläder är att de kan göras extra tunna och smidiga för tex jakt/fiske. Men det behovet finns inte riktigt i sängen/soffan.
Husägare
· Färjestaden
· 53 inlägg
Medlem
· Blekinge
· 10 503 inlägg
Jag tänkte så också för ett tg sedan men upptäckte att det var feltänkt. Jag ska göra en bättre förklaring varför.A Alexn72 skrev:Nu missförstod du helt...
Ta djupfryst från frysen. Lägg i kylen.
När den är upptinad så kan den ätas/tillagas
Ställ upp lämplig förpackning ute som fylls med vatten och när det blir minus så tar man med sig en In och ställer i kylskåpet.
När vattnet är lika varmt som kylskåpet så tar man med sig en ny in och tar ut den gamla
Vi som bor i villa har ofta en bastu som tyvärr ofta används som förråd.
Varjefall så sitter det minst 2st ventiler som kan skruvas igen och ofta så finns det ett dusch utanför med en ventil du även kan stänga.
Varjefall så sitter det minst 2st ventiler som kan skruvas igen och ofta så finns det ett dusch utanför med en ventil du även kan stänga.
Medlem
· Korpilombolo
· 3 348 inlägg
Starta ett företag, jobba hårt 5år, sälj det för miljoner, sen kan du strunta i höga elkostnader, god jul...Niclas Gustafsson skrev:Tänkte vi kunde samla alla finurliga tips och trix folk har för att få ner elkostnaderna i vinter.
Jag börjar:
[bild]
Clas ohlsons maskeringstejp (59 spänn) för dörrar och fönster där det drar. Nya tätningslister men det gjorde ju ingen nytta när dörrjäven har slagit sig och det drar i springor i själva dörren…
Gör jättestor skillnad! Kunde sänka bvpn med flera grader! Mindre drag = klimatet känns varmare trots låg temp.
”ekonomiläge” på bvpn.
”Super saver” inställning på varmvatten
Fördiska i kallvatten.
Foppatofflor isolerar rejält mot det iskalla golvet.
tvätta händer i kallvatten. Det varma tar ju ändå så lång tid på sig att komma fram att man hinner bli gråhårig dessförinnan.
Dreva lite extra mellan golv-vägg och tak-vägg. Där var en stor bov hos oss i vårt elementhus…
Duscha extra snabbt. När man vet om att en lång och skön dusch kostar 12-20 spänn går det undan med intvålningen.
Mer smörgåsar och mindre lagad mat. Spisen kostar pengar!
kläder kan man ha flera dagar i rad. Ullkläder är bra. Och impregnerade med ullkur stöter de ifrån sig viss smuts och är självrengörande. = färre tvättar.
Sopar med en garagesop med hästhår istället för att dammsuga flera gånger i veckan. Nästan lika effektivt och spar nån kwh varje gång.
Sänkt inomhustempen från 20 till 17 grader.
Så. Hit me. Fler goa tips på hur man får ner kostnaderna utan att redan ha mycket pengar att lägga på ombyggnation, ny panna/element osv.