100 838 läst · 485 svar
101k läst
485 svar
Stora ”minimera elkostnaderna - för fattiglappar” tråden
Tyvärr tar det mycket långt tid att göra något konstruktivt, framförallt om vi samtidigt ska öka elanvändning. Hushållens småspararande räcker inte långt med mindre än att vi går ner ordenligt i komfort.H heimlaga skrev:Det är på modet att skylla på vänstern fast när man granskar verkligheten bakom propagandan har inte högerpolitikerna varit bättre. Jag tycker det luktar skit om alltihop. De skyller på varandra och försöker plocka poäng på det i stället för att göra någonting konstruktivt.
Kan vi inte hålla oss till verkliga konstruktiva tips?
För er med vattenburen värme. Jag rensade partikelfiltret kring förra nyåret så hade planerat en upprepning detta nyår. Men när det började bli kallt i oktober så kollade jag partikelfiltret och det var redan då ganska igensatt så det blev omedelbart en ny rensning. Jag antar att detta förbättrade flödet av radiatorvatten, jag tycker mig ha upplevt lägre elförbrukning förut (har BVP). En enkel och gratis åtgärd som kanske ger energibesparing utan sänkning av komforten. Nu har det snart gått två månader, kanske läge för en ny kontroll.
…kan vi inte bara lämna politiken utanför, för en gångs skull? Snälla… håll det till konkreta tips och trix så att vi som är intresserade har möjlighet att med billiga medel få det lite drägligare. Kom igen gott folk. ”Skrika på molnen” kan ni göra på twitter.
Mycket bra...men ip tv fattar jag inte, det är ju en kostnad! Använd vanliga antennen som finns kvar i de flesta husen...skaffa parabol om man vill ha mer kanaler, på köpet kan man lära sig lite andra språk än svenska då svenska kanaler för de mesta kostar pengar så finns det ju hundratals FTA kanaler på sattelit från andra länder t ex Tyskland.P pennybridge skrev:
https://www.lyngsat.com/freetv/Europe.html
Alternativt börja kolla på t ex Youtube finns mycket intressant där!
Fastnar inte tejpen sedan om den sitter hela vintern och blir klibbig? Risk att man får måla om fönster o list?Niclas Gustafsson skrev:Tänkte vi kunde samla alla finurliga tips och trix folk har för att få ner elkostnaderna i vinter.
Jag börjar:
[bild]
Clas ohlsons maskeringstejp (59 spänn) för dörrar och fönster där det drar. Nya tätningslister men det gjorde ju ingen nytta när dörrjäven har slagit sig och det drar i springor i själva dörren…
Gör jättestor skillnad! Kunde sänka bvpn med flera grader! Mindre drag = klimatet känns varmare trots låg temp.
”ekonomiläge” på bvpn.
”Super saver” inställning på varmvatten
Fördiska i kallvatten.
Foppatofflor isolerar rejält mot det iskalla golvet.
tvätta händer i kallvatten. Det varma tar ju ändå så lång tid på sig att komma fram att man hinner bli gråhårig dessförinnan.
Dreva lite extra mellan golv-vägg och tak-vägg. Där var en stor bov hos oss i vårt elementhus…
Duscha extra snabbt. När man vet om att en lång och skön dusch kostar 12-20 spänn går det undan med intvålningen.
Mer smörgåsar och mindre lagad mat. Spisen kostar pengar!
kläder kan man ha flera dagar i rad. Ullkläder är bra. Och impregnerade med ullkur stöter de ifrån sig viss smuts och är självrengörande. = färre tvättar.
Sopar med en garagesop med hästhår istället för att dammsuga flera gånger i veckan. Nästan lika effektivt och spar nån kwh varje gång.
Sänkt inomhustempen från 20 till 17 grader.
Så. Hit me. Fler goa tips på hur man får ner kostnaderna utan att redan ha mycket pengar att lägga på ombyggnation, ny panna/element osv.
Medlem
· Blekinge
· 10 495 inlägg
Det går ganska lätta att spränga kontinentkablar. Det behövs inga ryssar utan en medioker surveyfirma klarar av det lätt.S Spirit78 skrev:
Det är inte kablarnas existens som driver upp priserna utan kabelägarnas girighet. Som exempel har kabeln till Tyskland (Baltic Cable) dragit in 3 miljarder till den norske kabelägaren under 2022. Något som tyska och svenska konsumenter betalar för. Det är prissättningsmodellen som är boven i dramat. Det finns ingen automatik i att Svensken ska betala mer för el bara för att elen är dyrare på kontinenten.
Har man någon typ av värmepump då har man gjort ganska mycket. Men säg att man har radiatorer till bergvärme. Då kan det kan vara värt å byta ut en radiator eller två till en fläktkonvektor. Då får man ut mera energi å då kan pumpen skicka ut lägre temperatur på slingorna. Ju lägre framledningstemperatur desto bättre cop värde. Hur lång återbetalningstid det är har jag ingen aning om
Vedeldning.
Jag byggde om oljepannan i huset som sambon och jag hyr för vedeldning. Samma panna fanns att köpas i vedeldat utförande på 70-talet. Rosterna hittade vi under källartrappan där de blev undanslängda för 40-50 år sedan. Nedre luckan tog jag av en nästan likadan gammal panna på skroten. Jag svetsade ihop en arm som är fastbultad i väggen och som man hänger upp oljebrännaren på och så drar man ur gångjärnstappen på luckan och hänger dit vedeldningsluckan i stället och krokar i dragregulatorkedjan och stoppar in rosterna och så eldar man med ved. Det går på 10 minuter att svänga om mellan oljeeldning och vedeldning.
Ved växer i skogen och arbetskraft finns.
Jag byggde om oljepannan i huset som sambon och jag hyr för vedeldning. Samma panna fanns att köpas i vedeldat utförande på 70-talet. Rosterna hittade vi under källartrappan där de blev undanslängda för 40-50 år sedan. Nedre luckan tog jag av en nästan likadan gammal panna på skroten. Jag svetsade ihop en arm som är fastbultad i väggen och som man hänger upp oljebrännaren på och så drar man ur gångjärnstappen på luckan och hänger dit vedeldningsluckan i stället och krokar i dragregulatorkedjan och stoppar in rosterna och så eldar man med ved. Det går på 10 minuter att svänga om mellan oljeeldning och vedeldning.
Ved växer i skogen och arbetskraft finns.
Medlem
· Sverige
· 5 316 inlägg
Mycket bra tips! Vi köpte en hyfsat stor Tefal tryckkokare för några år sedan och den har blivit synnerligen flitigt använd till främst en härlig chiligryta, och Boef bourguignon - man tar vad som är hyfsat billigt kött, helst bra högrev men även bog kan gå, klart på ca 45 minuter och mat till en vecka minst att frysa in till jobbluncher, middagar etc. Dillkött ska vi prova också kommer att bli super! Och böngrytor, etc etc. Raka motsatsen till Sous Vide kan man tycka men oj vad bra det blir på nolltid.H HildeQ skrev:
Billigare att baka sitt eget bröd, oftadt godare. Grädda efter en middag med ugnsgrönsaker så spar du en uppvärmning. Gör te på potatisvattnet, det sparar ett uppkok - en hel krona, kanske, så det går ju inte för finsmakare. Överlägset mest sparar ju att sänka temperaturen i så många rum man kan. Och sätt dubbdäck på cykeln och lämna bilen hemma.R Rkarlsson skrev:Fattiglappstips är ofta rätt kass. En limpa pågen, eller valfritt annat bröd kostar drygt det dubbla idag, alltså runt 40-45 kr. Samtidigt tipsar många "snåla" om nudlar, medans det är bättre att äta makaroner om man nu tycker det är så roligt.
Bättre tips att leta röda lappar i affären på storpack och köra storkok för att paketerar 3x7 och sen förhålla sig till 3 mål om dagen vilket blir billigare än sketna mackor.
Tänk två steg tillK kortis skrev:
Om man bor tokbilligt för att man ärvt huset men ändå inte har råd till mer än mat o boende.... hur skulle de bli välbärgade om de säljer huset?
Anledningen till att de jus och pass har råd med mat efter boende är att de är arbestslösa.
Och då tycker du att det ska vara en bra ide att sälja , hitta ett annat boende (som blir dyrare) och leva "välbärgat" till dess de går i KK då eller?
Eller ska de låna på huset o leva "välbärgat" på de lånade pengarna o sen gå i KK?
Nä bara för att man äger ett hus är man INTE välbärgad!
Välbärgad är man då man efter boende mat o kläder kan ta en utlandsresa på semestern utan att behöva spara till den.
Att kunna byta till ny bil vart 3e år
osv
M Mikael 81 skrev:Går att lista många idéer, men det mesta är beroende av vad som funkar för huset, vad som funkar för de boende, och vissa saker på var i landet man bor. Det jag tänker är det viktiga är att först sätta sig ner och räkna på vad saker drar i kWh innan man börjar göra stora förändringar. Om man t.ex. dammsuger 20 min i veckan och dammsugaren drar 700W så gäller det att man tycker att omställningen till att sopa är värd en besparing på 1 kWh i månaden (kanske 5-10 kr / mån beroende på elpris). Eller ännu värre att man går och mår dåligt för att det är mörkt samtidigt som man ändå knappt sparar något på att släcka sina lampor eftersom man ändå har direktverkande el.
Men jag kan slänga in några.
Skotta upp snö mot ytterväggarna.
Kallställa delar av huset.
Hänga täcken för fönstren.
Duscha mer sällan.
Duscha på jobbet och säg åt ev. barn att duscha på skolan.
Har man bergvärme eller annat billigt varmvatten så sparar man på att handdiska, då en diskmaskin värmer sitt vatten med en elslina på mellan 1500 och 2Kw för att få diskvattnet varmt. Varmvattnet då man handdiskar värms ju med värmepumpen och är betydligt billigare.
Låt ev. diskvatten stå kvar ett tag och "kallna" = avge värmen till rummet/köket.
Ladda dator/telefon på arbetet istället för hemma.
Många har möjlighet att tvätta sina arbetskläder på jobbet.. gör det istället för att ta hem dem. Släng med ev. handdukar och annat samtidigt.
Medlem
· Sverige
· 5 316 inlägg
Intressant att dessa kablar ägs av utländska intressen och att vinsterna hamnar utomlands mestadels, per automatik. Hur kunde det bli så?T Thomas_Blekinge skrev:Det går ganska lätta att spränga kontinentkablar. Det behövs inga ryssar utan en medioker surveyfirma klarar av det lätt.
Det är inte kablarnas existens som driver upp priserna utan kabelägarnas girighet. Som exempel har kabeln till Tyskland (Baltic Cable) dragit in 3 miljarder till den norske kabelägaren under 2022. Något som tyska och svenska konsumenter betalar för. Det är prissättningsmodellen som är boven i dramat. Det finns ingen automatik i att Svensken ska betala mer för el bara för att elen är dyrare på kontinenten.