801 950 läst · 6 209 svar
802k läst
6,2k svar
Rörspetsbrunn
Kör med ett hemmagjort block. Ett hjul som vi fräst en skåra i. Fungerar hur bra som helst. Hade även ett från biltema (likt olofh) till förra riggen. Alltså två stycken för att jag skulle kunna dra på ett bra sätt. Har nog belastat med några hundra kg några gånger när den fastnat, sugit sig fast nere i röret 😀
Idag efter jobbet gjordes gjordes ett ordentligt pass om ca 3h. På den tiden tog vi oss ner från 4,5 till 8,5 meter. Provpumpade en stund, efter lite strypning landade vi på ca 20 l / min. Vattnet blev helt klart efter en halvtimmes spolade. Nu behövs bara lite mer styrning och stöd för att kunna ta sig längre ner med mer vikt på stupstocken. Det började dock inte bra. Kiesepumpen fastnade ordentligt vid första omgången. Några tillfällen krävdes det tre man, lite knackande på röret för att få loss kiespumpen. Värsta träningspasset 😀 samtidigt förvånade över det tidiga och positiva resultatet. Nu ska bara ngn meter till ner i backen så ska det förhoppningsvis bli ganska bra det här. Materialet är dock inte det bästa, väldigt fin sand. Tror dock inte det blir mycket bättre. Men får man 20 l/min på första dagen med kiespumpande får man vara glad 😀
Redigerat:
Du tänker fel. Det är faktiskt lättare under vatten enligt Arkimedes då du får hjälp med lyftkraften motsvarande vikten på det vatten som pumpen tränger undan volymmässigt. Om jag inte missförstår dig.H hast963 skrev:Varje meter vatten som trycker på 108 mm kiespumpen väger knappt 40 kg och pumpen väger 15.
I lyftögonblicket är kraften som jag drar med minst lika stor. Då utsätts ju blocket för mer än 250 kg. Gör jag räknefel?
Eller kanske tillverkaren menar att blocket klarar max 250 kg last. Så är det sannolikt!
Har du någon tysk sida att rekommendera för att köpa billiga och bra block?
Inte helt säker, men tror det sker när sand lägger sig ovanpå eller sidorna av kiespumpen. Ibland kan det vara riktigkt segt att få upp. Vill säga att det främst är när man är i ett material som har finare fraktion finsand/silt. Den finare sanden i detta fallet är flyktig och lägger sig övarerallt där det inte ska vara 😀 kan vara när man drar kolven för långt upp också tror jag. Någon som kan bekräfta?O olofh skrev:
Något som funkade ganska bra var att belasta linan ordentligt en längre tid med två vuxna på X antal kg plus att en knackade jämnt med släggan på röret/stupstocken (med en träbit som skydd). Då lossnade den efter en stund. Är man själv är det nästan ett måste med ordentlig hävstång eller vinsch.
Skön känsla. Har också jobbat mot likadan lera i helgen, äntligen förbi.O olofh skrev:
Tips till alla. Pelar domkrafter är fantastiskt bra att ha om man jobbar mot lera eller har mycket friktion. För den statiska friktionen är högre än den dynamiska.
Flera gånger stod jag hoppa på stupstocken +300kg betongplattor då jag visste att jag hade borrat förbi röret ca 20 cm men röret gick inte ner mer än 5cm efter mycket hoppande. Om jag då körde domkraft 10 cm upp med vikt på sen efter det ställde mig på stupstocken då sjönk den ner hela vägen med fart.
Så höll jag på flera gånger. Istället för att ösa vikt så lyfter jag lite och sen ner igen med fart.
Mycket märkligt.I ibrakadabra skrev:
Eftersom det är enfas tänker jag att den inte kan rotera åt fel håll heller.
Det ska vara väldigt enkelt att lyfta vattnet den meter och absolut gå på första spädningsförsöket. Så fort du öppnar lite på trycksida ska vattnet i hinken sjunka.
Tycker inte heller det borde vara några problem. Hur beter den sig? Stopp någonstans? Sten/sand i pumpen?I ibrakadabra skrev: