9 113 läst · 41 svar
9k läst
41 svar
Riva bärande vägg mockfjärdshus
Dåså. Väggen du vill ta bort är inte bärande i strikt mening, och min bästa gissning är att du kan ta bort den utan följdproblem. @justusandersson kommer säkerligen att säga till om han tycker att det finns någonting mer du borde tänka på innan du tar fram tigersågen.
Medlem
· Blekinge
· 10 117 inlägg
Som jag skrev i inlägg #15: Elementhus från Mockfjärd är lite knepiga. Jag tycker att @bearmaniac är på rätt spår och har inget att tillägga mer än att man ska vara försiktig när man ger sig på ett sådant hus.
hej igen .J justusandersson skrev:
Borrade precis i väggen lite. Väggen e spånfylld . Den känns otroligt klen för att vara bärande . Med vänlig hälsning, johan
Medlem
· Blekinge
· 10 117 inlägg
Det är lätt att lura sig på det. Korslimmat trä kan vara otroligt starkt. Jag skulle inte våga dra någon slutsats om dess bärande kapacitet. Det som begränsar bärförmågan hos trä är risken för knäckning. Kan man begränsa den med intelligent sammanfogning tål även små stolpar stora laster.
Det är en typisk innervägg i ett elementhus. Yttersidorna består av tre lager korslimmat trä på totalt 20 mm (emellanåt 2 lager på 14 mm), dessa hålls ihop med ditlimmade 3 mm-masonitremsor. Hela konstruktionen är 100 mm tjock. Den konstruktionen användes mig veterligen både i bärande och icke bärande innerväggar.
Hur gick det? Lite nyfikenB bearmaniac skrev:Det är en typisk innervägg i ett elementhus. Yttersidorna består av tre lager korslimmat trä på totalt 20 mm (emellanåt 2 lager på 14 mm), dessa hålls ihop med ditlimmade 3 mm-masonitremsor. Hela konstruktionen är 100 mm tjock. Den konstruktionen användes mig veterligen både i bärande och icke bärande innerväggar.