281 255 läst · 450 svar
281k läst
450 svar
Pizzaugn med gymboll (pilates) som gjutform
Ok, vi är nog i samma fas ungefär. Men tänker du alltså skippa keramisk isolering?1 12345renovering skrev:
Jag är också inne på att det måste vara hållfast utan sprickbildningar och att värmen bibehålls något sånär... så länge som möjligt.
Ja det verkar ha fungerat för många att köra på eldfast, vermikulit & eldfast och sist puts. Så det blir nog så jag gör. Eldfast bruk är dock mycket dyrt...G GnoBBen skrev:
Behöver köpa det mesta hos en kaminbutik och när jag väl står där får jag väl nya tips...
Fick du till detta? Jag är inne på gjutning nummer 2 som OCKSÅ blivit alldeles porös och lätt smulas sönder för hand. Varit noga med att täcka över med fuktiga lakan samt plast och väntat 10 dagar men ändå katastrofalt resultat.J jahvisst skrev:
Första försöker körde jag på 1 del eldfast bruk och 5 delar vermikulit och andra varvet blandade jag 3 delar vermikulit/eldfast bruk och 1 del cement. Verkar inte bli någon skillnad alls.
Blir inte klok, är så himla sugen på att få till detta.
Återanvände allt + ny vermikulit, har för mig om att jag blandade 5/1(vermikulit/vanlig betong). Testa att blanda lite och vänta ett dygn så ser du om den blivit stenhård, om inte blanda 5/2.Gavelin75 skrev:
Jag är inne på min andra gjutning nu. Använde första njutningen 5 delar vermikulit och 1 del eldfast betong, sen varva jag på nästa lager med 50/50. Ändå blev det skit, det härdade olika mycket på ställen. När jag skulle ta bort bollen efter några veckor var blev det för stora sprickor och jag fick mitt rökrör till andra lagret. Blev inte stabilt, var för poröst. Jag rev ner allt och började om.mathiaslu skrev:Fick du till detta? Jag är inne på gjutning nummer 2 som OCKSÅ blivit alldeles porös och lätt smulas sönder för hand. Varit noga med att täcka över med fuktiga lakan samt plast och väntat 10 dagar men ändå katastrofalt resultat.
Första försöker körde jag på 1 del eldfast bruk och 5 delar vermikulit och andra varvet blandade jag 3 delar vermikulit/eldfast bruk och 1 del cement. Verkar inte bli någon skillnad alls.
Blir inte klok, är så himla sugen på att få till detta.
Nu är jag inne på min andra gjutning använde 50/50 av vermikulit och eldfast betong. Denna gång var jag noga med att torrblanda ordentligt och tog mer vatten än sist. Man får känna efter så man får rätt konsistens. Kupolen blev hård efter några timmar Den känns väldigt stabil, tung som fan med.
Här är mina två olika gjutningar.
Den första och nr 2 jag är inne på nu.
Kan man använda det gamla materialet som är poröst efter det har torkat ihop?
särskilt betong som blandats med vatten? Jag slängde mitt gamla efter det föll ihop. Kanske var dumt.
Jag ska ha 5 cm brandsäker matta med hönsnät som isolering ovanpå kupolen sen som extra lager för att behålla värmen.
Vad hade ni använt för material för få det på plats? Vanligt puts, vermikulit blandat med eldfast cement eller vanlig cement? Enbart eldfast betong känns onödigt och kostsamt.
Jag funderar på att använda vanligt cement ovanpå mattan och därefter lägga på vanligt putsbruk, jag har en påse med putsbruk, har använt det till inomhus, men det borde funka utomhus med?
särskilt betong som blandats med vatten? Jag slängde mitt gamla efter det föll ihop. Kanske var dumt.
Jag ska ha 5 cm brandsäker matta med hönsnät som isolering ovanpå kupolen sen som extra lager för att behålla värmen.
Vad hade ni använt för material för få det på plats? Vanligt puts, vermikulit blandat med eldfast cement eller vanlig cement? Enbart eldfast betong känns onödigt och kostsamt.
Jag funderar på att använda vanligt cement ovanpå mattan och därefter lägga på vanligt putsbruk, jag har en påse med putsbruk, har använt det till inomhus, men det borde funka utomhus med?
Hej!Dan_Johansson skrev:Betongen som du gjuter plattan i behöver inte vara eldfast, om du har isolering under golvet ..
Jag tror du är på helt rätt spår!
Bröd är lite mer utmanande, då du behöver en jämn temperatur under en längre tid, och jag tror det kan vara svårt att uppnå bra resultat med en kupol i isolerande material .. men men, alla ugnar är olika, mig tog det nästan 6 månader att lära mig elda i min .. därför har jag inte kommit längre än såhär ...
Jag köpte min förra veckan färdig handgjorda byggt. Vad kan ni tipsa mig om ved förutom björk
Allvetare
· Västra götaland
· 9 347 inlägg
Det beror på vad du ska göra i ugnen.. För brödbak (dvs lägre temperaturer) kan du köra med vad som helst.. För pizza bör du ha ett träslag med högre energiinnehåll, typ björk eller ek... Har du bra isolering går det åt mindre ved, har du dålig så går det mer...M Mando71 skrev:
Håller på med isolering av en grill, sorry för liten trådkapning . Når ju inte samma temperaturer som en ugn, men de eldfasta teglen direkt på cementplattan blev lite väl tufft för den senare. Hairline-sprickor i betongkanten efter första grillningen gör att jag gärna isolerar plattan (trots att min betongplatta är ordentligt armerad och säkert klarar grillning i många år iofs).F Fransson44 skrev:
Då tänkte jag plocka bort de eldfasta på plattan, sen gjuta en ca 6:1-blandning av vermikulit/vermiculite och cement, eller kanske bättre med perlite som ska suga vatten mindre (skapelsen står ju utomhus och kan suga vatten vid regn, vill ju inte riskera frostsprängning).
Har bara hört att man använder cement i kombination med vermikulit/perlite, men flera i den här tråden tycks blanda med eldfast bruk. Funderar på om det är nödvändigt, eller kanske tom kontraproduktiv då den kanske leder värme bättre ner till petongplattan under?
Hallo.
Jag är färdig med min ugn. Jag har eldat försiktigt 2 gånger och den tredje gången eldade jag mer och bakade pizza. Nu har det spruckit vid rökröret, både fram och bakom röret. Det blev nog för varmt så röret expanderar. Är detta vanligt och vad kan man göra? Lägga mer vermikulit/eldfast bruk, lappa och laga innan man bakar mer?
Jag är färdig med min ugn. Jag har eldat försiktigt 2 gånger och den tredje gången eldade jag mer och bakade pizza. Nu har det spruckit vid rökröret, både fram och bakom röret. Det blev nog för varmt så röret expanderar. Är detta vanligt och vad kan man göra? Lägga mer vermikulit/eldfast bruk, lappa och laga innan man bakar mer?
Min sprack där med, har inte gjort något åt det, ser det som ett litet skönhetsfel4 4kvadrat skrev:Hallo.
Jag är färdig med min ugn. Jag har eldat försiktigt 2 gånger och den tredje gången eldade jag mer och bakade pizza. Nu har det spruckit vid rökröret, både fram och bakom röret. Det blev nog för varmt så röret expanderar. Är detta vanligt och vad kan man göra? Lägga mer vermikulit/eldfast bruk, lappa och laga innan man bakar mer?