J JonteSvedala skrev:
Med anledning av en rätt så snedvriden dialog, som präglas av en hel del okunnighet och gissningar och felaktiga påståenden. Driver sedan många år företag som är specialister på fönsterbyte.

Så här ligger det till. Ett genomsnittligt fönsterbytesprojekt är idag 8,5 fönsterbyte på en normalvilla men normalstora fönster och i befintliga fönsterhål.

Efter tidsstudier tar ett standard fönsterbyte 5,1 mantimmar för 1 st fönster. Alltså 5 timmar och 6 minuter. Är det 8 fönster så ca 41 mantimmar. Detta gäller såklart standardbyte inkl. etableringstid, uppsättning verktyg/bänksågar mm, rivning, check befintligt regelverk, infästning nytt fönster, drevning, bottenlist, fuktspärrning, listning invändigt smyg, plåtning utvändigt samt bortfrakt av gamla fönster byggmaterial. Transport till och från kund och ev. uppsättning av byggställning ovan markplan ej inräknad.

Uppmätt arbetstid gäller om man är två snickare per fönster och vi pratar mantimmar. D.v.s två snickare ger 2,5 tim/fönster. Detta gäller alltså för 8 st fönsterbyte som studien bygger på. Är det färre fönster som ska bytas ökar tiden ca 30% per färre fönster p.g.a att tiden utöver själva fönsterbytet är i princip statisk, alltså samma oavsett antal fönster.

Sedan beror det naturligtvis på hur skickliga snickarna är. Idag är riktiga fönstersnickare specialister som gör jobbet effektivt men också korrekt så det bli en säker installation.

För bara två fönsterbyten med två snickare är det 1-dags jobb + transport. Är man 3 snickare går det inte fortare då effektiviteten beror på att 2 st snickare per fönster är det optimala.

Projekttiden är inte heller alltid sammanhängande då plåtning ibland görs 1-2 dgr senare och bortforsling likaså.

Tid är pengar, såväl för kunder som snickare. Och är man inte skicklig snickare blir det ingen normal timpeng och då bör man göra något annat.
Och, gällande fakturan? Så anser du också att detta är ett lurarpris eller hur skall man tolka din redovisning gällande grundfrågan?
 
  • Gilla
Tompafix
  • Laddar…
V Vårhögen skrev:
Och, gällande fakturan? Så anser du också att detta är ett lurarpris eller hur skall man tolka din redovisning gällande grundfrågan?
En offert är väl aldrig ett lurarpris. Är ju upp till kunden att acceptera eller bara tacka nej.
 
  • Gilla
JonteSvedala
  • Laddar…
Jag pratar om tid. Prissättningen är fri och det finns lika många olika priser på fönster som det finns fönstermärken. Det är som med allt annat. Man får vad man betalar för och det gäller även arbetstid. Underprissättning på arbete förekommer i branschen. Köper man ”billigt” måste arbetet gå snabbare och då får man helt enkelt göra avkall på kvaliteten. Det finns ett lågprissegmentet i fönsterbytarbranschen också. Och de kunder som tycker priset är viktigast väljer lågpris och sämre kvalitet.
 
A
Har du ev något med berörda företaget i tråden att göra @JonteSvedala
 
Nej. En konkurrent kan man säga. Försvarar inte heller Mockfjärds. Förklarar bara hur branschen ser ut och hur dom flesta kunder tänker och vilka förväntningar man ska ha om man vill betala lågt pris.
 
  • Gilla
kashieda
  • Laddar…
A
Ok,tyckte bara det var konstigt att 33 timmar för byte av två fönster var rimligt enligt dig :thinking:
 
Henrik Nordlander skrev:
De beror väl helt på vad som ska packas o fraktas till kunden, eller hur ?

Finns de någon praxis hur långt tid de får ta att plocka ihop, hämta grejer som ska till kund? Nej de gör de inte.

Att förutsätta att de handlar om en fika bara för att de tar mer än 10 minuter är bara fånigt !
Det normala är att allt material skickas samtidigt som fönstren om det är lagerfönster. Är det beställningsfönster direkt från fabrik så brukar montörerna beställa material separat, oftast med separat utkörning beroende på mängd. Det är inte så vanligt att fönstermontörer åker och handlar material för varje arbete.
 
  • Gilla
Pin
  • Laddar…
Är det ett standardmontage på 2 normalfönster på markplan så tar vi betalt för 14 mantimmar. + transporttid.
 
R RoBo skrev:
En offert är väl aldrig ett lurarpris. Är ju upp till kunden att acceptera eller bara tacka nej.
Man kan dock tolka om det är seriöst eller mindre seriöst pris! Jag håller med om att det är den eventuella köparen som avgör köpa/köpa inte. Men enligt de flesta kommentare så har vi väl klart fått fram att priset är väldigt högt tilltaget!
 
S Secondhandhomsted skrev:
Att plocka ut och ställa in nytt fönster går ju fort det är sen det tar tid, salning plåtarbete, ser inge orimligt i 2 man 2 dagar inklu att ta med skräpet därifrån och timkostnaden är en helt ok timkostnad
Du känns som att du jobbar med detta och sysslar med detta eftersom du försvarar att det tar 2-dagar att montera två fönster hos en kund?
 
Krokben
Ni som slår fast vid att min offert är helt rimlig, hur kommer det sig att så många får fönstren ordnade med komplett arbete för 6-7 tusen per ruta?
 
A
J JonteSvedala skrev:
Är det ett standardmontage på 2 normalfönster på markplan så tar vi betalt för 14 mantimmar. + transporttid.
Har jag läst fel tidigare i tråden,där ansåg du väl att offererade tiden 33 tim var rimligt?
 
Har inte sett att det står 33 timmar någonstans, eller så har jag missat det. Inte så vanligt att man anger arbetstiden i offerter, bara arbetskostnaden. Det finns ju olika timdebiteringar för olika leverantörer också. 14 mantimmar hade vi debiterat för 2 fönster, standardmontage. Om fler timmar behövs så är det sannolikt att det är mer arbete som ska göras eller så jobbar snickarna på halvfart med full betalning. det kan ju bara det offererade företaget svara på.
 
A
Jag läste nog fel,det var själva fönsterpriset du ansåg rimligt i tidigare inlägg,inte tiden.
33 timmar var bara en gissning med den offererade arbetskostnaden(21000kr) och deras angivna löpande pris(625kr)för ev tilläggsjobb utom offerten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.