T tunellm skrev:
Menar du att man ska fylla på kammare 3 efter en slamtömning? Det gjorde jag inte senast
Ja
Annars riskerar du att du får skit hela vägen igenom tills nivån är rätt igen.
Jag har öppen infiltration och fyller inte på med vatten, men jag ser också vad som kommer förbi.
För min del kan jag då "plocka bort skiten" Men hade jag haft en stängd infiltration så hade det bara byggt på.

Fyller du på i kammare 3 tills alla hål i väggarna är under vatten så är brunnen i funktion igen.
 
T
A Alexn72 skrev:
Ja
Annars riskerar du att du får skit hela vägen igenom tills nivån är rätt igen.
Jag har öppen infiltration och fyller inte på med vatten, men jag ser också vad som kommer förbi.
För min del kan jag då "plocka bort skiten" Men hade jag haft en stängd infiltration så hade det bara byggt på.

Fyller du på i kammare 3 tills alla hål i väggarna är under vatten så är brunnen i funktion igen.
Tack för tipset! Då är jag på hugget nästa gång det är slamtömning. Hur fungerar en öppen infiltration?
 
T tunellm skrev:
Tack för tipset! Då är jag på hugget nästa gång det är slamtömning. Hur fungerar en öppen infiltration?
Egentligen ganska enkel. Tänk dig vanlig infiltration men man täcker inte med jord över hela.
 
T
A Alexn72 skrev:
Egentligen ganska enkel. Tänk dig vanlig infiltration men man täcker inte med jord över hela.
Aha, är det någon för/nackdel med den varianten?
 
T tunellm skrev:
Aha, är det någon för/nackdel med den varianten?
Fördelen är att man kan se vad som händer. Nackdelen är att man får hålla efter den och alla kanske inte gillar tanken på att ha öppet avloppsvatten . Dessutom blir det en. Dö yta som inte går att göra något med mer än att inhägna.
Vill det sig riktigt illa så kan den även frysa. Men de har inte hänt på 10 år i Skåne
 
  • Gilla
tunellm
  • Laddar…
T
Ska uppdatera med bild när snön är borta igen, tog en snabb titt här om dagen och det var lite klägg kvar i kammare 2 och så gott som inget i kammare 3. Tror och hoppas att det i kammare 2 var sånt som kanske låg under ytan och jag inte fick bort sist jag vevade runt
 
  • Gilla
AndersS
  • Laddar…
Claes Sörmland
T tunellm skrev:
Ska uppdatera med bild när snön är borta igen, tog en snabb titt här om dagen och det var lite klägg kvar i kammare 2 och så gott som inget i kammare 3. Tror och hoppas att det i kammare 2 var sånt som kanske låg under ytan och jag inte fick bort sist jag vevade runt
Klegget är som regel en bakteriefilm så den växer till med tiden.
 
T
Claes Sörmland Claes Sörmland skrev:
Klegget är som regel en bakteriefilm så den växer till med tiden.
Det här såg vid snabb anblick ut som lite löst sammansatt klegg än så länge, det första jag rensade var en rätt tjock vit ”hinna”. Jag tänkte rensa bort klegget och se om det försvinner helt och hållet till slut :)
 
Claes Sörmland
T tunellm skrev:
Det här såg vid snabb anblick ut som lite löst sammansatt klegg än så länge, det första jag rensade var en rätt tjock vit ”hinna”. Jag tänkte rensa bort klegget och se om det försvinner helt och hållet till slut :)
Bakterierna (egentligen mikroberna för det kan vara både protister och svamp i gegget) växer där för att det finns näring i vattnet och syre vid ytan. De har lägre densitet så de flyter.

Varför vissa slamavskiljare får mer av denna ytmikrobtillväxt och andra mindre är svårt att veta.

Till detta så kommer fett från hushållet. Fettet är ju i komplex med tvålämnen när det lämnar köket men kan frigöras i slamavskiljaren p g a mikrobernas enzymatiska aktivitet och då flyter de till ytan.
 
  • Gilla
tunellm
  • Laddar…
Fett försöker vi minimera i avloppet, men då i första hand för att undvika problem med avloppsystemet.
 
T
A AndersS skrev:
Fett försöker vi minimera i avloppet, men då i första hand för att undvika problem med avloppsystemet.
Jo sen vi flyttade hit tänker vi likadant, försöker väl egentligen att spola ner så lite onödigt som möjligt i avloppet. Till exempel så bakar vi en hel del och istället för att skölja ur mjöl/deg som är kvar bunkarna så torkar jag det framför luftvärmepumpen och skrapar ut och slänger istället, har någon föreställning om att deg/mjöl kan bli väldigt jobbigt i både rör och slamavskiljaren
 
Brukar t.ex. torka av hällen först med ett papper efter stekning och sedan torkas stekpannan ur med samma. Är det mycket fett/olja så hälls det först av i komposterbart.
 
  • Gilla
Nalleman64 och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.