Då har jag vart förbi Nyström Cement som skall leverera grunden. Det var tänkt att det skulle vara isolerade L-element, men det blir ALBA-balk då den är diffusionsöppen och det passar bra med resten av husets konstruktion. Jag hoppas det även skall lösa ett problem som jag funderat på och det är hur man skall styra fukten ur plattan mot parketten. Nu borde det inte bli några problem då jag kan lägga en fuktspärr under parketten och låta fukten gå ut genom plattan.

Det blev lite bollande fram och tillbaka med anslutningspunkten för vattnet. Det visade sig att handläggaren missat att skicka över förslaget för godkännande så de kan inte börja förrän på måndag. Nu gör det inte så mycket då mark blev lite försenade med det bygget de är på nu.

Tittade lite på ritningarna och har upptäckt att jag troligen missat en detalj och det är att panelen inte var inräknad i byggytan! Tur nog så har väggarna blivit lite tunnare nu när det blir ett lager CLT så jag kan bara dra ner ytterväggarna med 6cm på var sida och behålla alla innermått. Garaget måste flyttas lite och grunden blir något mindre men jag tror det skall funka då varken balkar eller hus verkar ha tillverkats än.
 
Intressant och lärorik tråd. (y)
Det visar hur kunnig och insatt man själv som byggherre måste vara. Inte många som har de förutsättningarna. Dessutom måste man ha gott om tid att sätta av, och förmodligen ett jobb/arbetsgivare som tillåter en hel del oplanerad ledighet, iom att man som byggherre ofta måste vara på plats (bygget, diskutera med hantverkare, möten etc).

Som jag tolkar det har TS (och bättre hälft) redan satt av en hel del tid. Nu är det ju iofs alltid bäst att göra grundarbetet ordentlig så att det går snabbare och enklare att fatta beslut senare under byggets gång då tidspressen förmodligen är större.

Märks ju också att kommuner inte är konkurrensutsatta i sin verksamhet... Inget företag på den privata marknaden hade överlevt med en så ineffektiv process.
Varför ska kommunerna hantera detta? De är ju odugliga på det?
Kommunerna sätter villkor och regler, och sedan bör det vara en sant konkurrensutsatt marknad med privata aktörer som tvingas att vara effektiva för att överleva. T ex CE-märkningen gör företagen själva. Vad är skillnaden?

Ursäkta lite OT-utsvävningar. :surprised:

Fortsätt med uppdateringar, och nu när bygget snart drar igång så blir det förstås mkt bilder. :rolleyes:
 
  • Gilla
TCG och 3 till
  • Laddar…
Tack!!

Helt rätt som du konstaterat att det går mycket tid och det är mycket att sätta sig in i! Jag har säkert lagt 15-20h/v i någon form på detta projekt och det är allt från att läsa på om materiel och lagar till att köra motorsåg. Jobbet är inte 7-4 på fabrik, då skulle det inte funka. Jag kan styra dagarna rätt mycket och då går det att få till möten mm.

Håller med om att detta med bygglov mm är lite knepigt reglerat. Jag kan förstå att man behöver ha en detaljplan men många moment borde gå ersätta med egenkontroller efter bygglovet är beviljat. Jag är dock inte helt säker på att det skulle bli billigare. I min kommun har man haft rätt många konsulter inhyrda på bygglov, men tyvärr verkar det som det bara gett längre köer och dyrare handläggning. Mitt intryck är att man skulle behöva förenkla detaljplaneneprocessen så man kan enkelt uppdatera planerna så de följer verkligheten. Det borde vara enklare för handläggarna om de har en lag som fungerar och går att följa utan att allt blir ologiskt.

Det är inte helt korrekt att företag för CE märkningarna själva. De gör egenkontroller som visar att intyget från ursprungstestet som ett institut gjort även gäller för serieproduktionen. All testning för godkännandet måste ske på ett ackrediterat testinstitut. Men jag håller med om att det processen borde går göra enklare, tydligare och effektivare.

Många kommuner verkar lösa de långa handläggningstiderna och många överklaganden med att lägga på duktiga avgifter. Nästan så jag skulle säga att man lägger avgifter vid avslag osv så högt så folk skall hålla sig i från att begära behandling av sådant som riskerar avslag.
 
Grävmaskin nattetid som gräver för VA-anslutning vid en byggplats.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Äntligen!!

Detta är grävning för VA anslutning och i morgon börjar de gräva för grunden. :)
 
  • Gilla
Appendix och 2 till
  • Laddar…
Grävandet tog lite tvärt stopp efter att vi gjort provgropen. KA blev inlagd för njursten så kontrollplanen har inte blivit inskickad och därmed har inte heller startbeskedet blivit utfärdat. :( Det är dock inte hela världen då man stötte på berghällan typ 20cm under där garaget skall stå så det kommer att behöva skjutas av ca 50cm över halva ytan där garaget skall stå.

Under tiden så har jag roat mig med att jaga avtal med entreprenörerna så vi kan starta byggkreditivet och stämt av med Isotimber så fönster och dörrar hamnar rätt. Det är nästan mm passning så det blev att kompensera 1,5cm på fönstren för golvet.

Har även nästan gjort klart ljusstudien för de rum som skall ha spotlights. Jag kör DIALux då det är gratis och stöder import av DWG filerna så det var rätt lätt att lägga in planritningen. Lite pilligt att lägga in rätt databad för lamporna och svårast är att avgöra hur mycket lyse man egentligen behöver! Just nu har jag använt 300Lux som referens men när jag lägger in motsvarade en 100W glödlampa i ett litet badrum så ger programmet typ 70Lux/m2! En lev av LED har som riktmärke 2-3W LED/m2 för allmän lyse. Det skulle knappt bli 100Lux enligt DIALux programmet. Så det är lite svårt att avgöra hur mycket som kommer att behövas.

Oavsett så blir det en himla massa spottar! 95st 7W spottar och 4st 24W LED plafonder hittils och då har jag inte tagt med någon belysning i barnens rum och kontoret på nedervåningen. Garage och förråd har jag inte riktigt bestämt mig för vad jag skall ha för lysen i. Helst hade jag velat ha infällda LED paneler i garaget då de inte stjäl någon höjd. Jag får se vad jag hittar... I förrådet blir det troligen bara en vanlig LED armatur typ "3x36W lysrör". På utsidan är det än värre... Lutar nog mot spottar under takfot och ev dubbel belysning på halva höjden. Runt garaget blir det bara LED under takfot och i salningarna till portarna.
 
  • Gilla
Robin Wahlman
  • Laddar…
Äntligen lite bilder! ;)

Lite kul att kunna få se hur rummen funkar med möbler osv. Konstaterar dock att det kommer att bli en massa spotlights bara i huset. Efter bantningskur av första vändan blev det ändå 74st!

Vardagsrum/matplats
3D-rendering av ett inrett rum med många spotlights i taket, möblerat med matbord och soffhörn.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Master bad
3D-rendering av ett modernt badrum med spotlights i taket, stor spegel, handfat och badkar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Hall BV
3D-modell av ett tomt rum med spotlights i taket, trappa samt dörröppningar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Sovrum
3D-rendering av ett tomt rum med säng och flera spotlights i taket.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Kök
3D-rendering av ett modernt rum med inbyggda spotlights och minimalistiska möbler.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Tvättstuga
3D-rendering av ett tomt rum med möbler och flera spotlights i taket.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Garningen
  • Laddar…
Du vill ha takarmaturer över matbord och köksö, kanske även soffbord. Blir lätt en känsla av "kontor" annars. Glöm inte att tänka inredning redan nu, tex taklampor, vägglampor, golvlampors platser. I tvättstugan vill du nog ha vinklingsbara spottar eller en spot-skena för att sprida bättre för tex strykning, hängning m.m. Det ser nästan ut som "för många" i köket...
 
  • Gilla
TCG
  • Laddar…
Helt rätt.

Detta är bara "grund" belysningen och det skall till lampor över matbord, i hörn, läslampor i sovrum, bänkbelysning både i kök och tvätt, spegelbelysning i bad/toa mm. Alla spottarna och uttag för lampor i de större rummen kommer att styras via KNX systemet och spottarna blir dimbara.
 
Vill bara kolla att du är med :) Nörda på du med KNX och spottar, kommer bli fint!
 
  • Gilla
Robert-san01
  • Laddar…
Jonatan79 skrev:
Vill bara kolla att du är med :) Nörda på du med KNX och spottar, kommer bli fint!
Kollade över ljusstudierna igen och det var nog lite överdimensionerat i bla köket och hallarna. Reducerademed ca 10st och det är typ 2500kr!

Tack för att du gav input!

Edit: Nu blev det 63st...
 
  • Gilla
Garningen och 2 till
  • Laddar…
Vad ska du med 10 spottar till i sovrummet? När har du dem tända? Verkar va väldigt överdimensionerat med belysningen. Vi har 4 st spottar, led, i ena delen av vardagsrummet och 4 i andra halvan. Väldigt ljust och det har man ju sällan.
På toaletterna har vi 4 st 35w spottar + spegelbelysning. Där önskar jag minst 1 till spott.
 
  • Gilla
Dortmunder DAB
  • Laddar…
Det är 8st i sovrummet, (3-2-3) fortfarande ett antal... Idag har vi 120W glödljus och i ett mindre sovrum och de är ställbara. Jag ville få ett någorlunda jämt ljus nu när det blir fast installation och för att få till det med 38 graders lampor blev det rätt många. Det är ca 3W/m2 då det är nästan 16m2 med yta som skall lysas upp. Enligt analysen skall det bli ca 300Lux på de ljusaste ställena och ca 120 i hörnen, med full effekt. Full effekt räknar jag inte med att ha på mer än när det städas.
 
Vi har 4st 35w halogen i sovrummet. Övertygad om att det räcker med 6 st led, typ hidealite comfort g2 led.
 
Jag testade först med 3-3 men det blev ett mörkt fält mitt i rummet då. Effekt mässigt är jag helt med dig och tror också det skulle räcka med 3-3.

Det är för att få jämnt ljus och mindre med skuggor som jag kompletterade med 2 extra i mitten.
 
Måste de sitta i 2 rader? Du kan ju ha 3 rader med 2 i varje med längre avstånd på antingen den inre eller de yttre raderna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.