Har inget konstruktivt att tillägga annat än att jag också har otroligt svårt för ljud. Även om man lär sig stänga ute ljudet så tär det undermedvetet på ens hjärna.

Jag förstår tyvärr också hur det fungerar med hjälp i dessa situationer. Kostnad och vilja att hjälpa har 100% korrelation

Gränsvärden i dessa typer av ärenden är meningslösa. Ett ljud behöver inte vara högt för att störa. En bil som åker förbi på gatan låter såklart mer än detta ljud, men stör det mer? Knappast! Om det däremot skulle åka en evig ström av bilar vore det en annan sak. Ett ljud som du beskriver har ju en förmåga att växa på samma sätt som andra ljud fullständigt filtreras av hjärnan.
 
  • Gilla
Mon1
  • Laddar…
Snubblade över den här tråden precis och kom att tänka på vad min kusin sa när han kom hem till oss första gången, vi bor på landsbygden. ”Vad skönt, här vibrerar det inte”. Tänkte att han sa fel och menade att det inte är så mycket ljud, men nu ser jag ju att vissa kan höra och känna vibrationer s a s utöver det vanliga. Tack för intressant läsning och jag hoppas att ni finner en lösning alla ni som störs av detta, verkar oerhört jobbigt. Själv hör jag inget som stör, men när jag kommer till sommarstället som saknar grannar, el och rinnande vatten, så hör jag ju en tydlig skillnad. Där är det tyst på riktigt.
 
  • Gilla
SusoDus och 3 till
  • Laddar…
URL URL skrev:
Ja nu gör jag det, efter att detta började men det lugnar sig när jag varit ifrån huset ett par dagar. Då blir jag bättre på att filtrera bort ljuden igen.
Min gissning är tinitus

det behöver itne "piiipa" utan kan upplevas som ett "muller" med.
 
  • Gilla
NoiseMaker
  • Laddar…
Det finns mikrofoner som fungerar nästan ända ner till 0 Hz. Vad de kostar har jag ingen aning om men gissningsvis inte mycket mer än en "vanlig" mikrofon av högsta kvalité. En mikrofon, en förstärkare med motsvarande frekvensgång och datainsamling med någon lämplig processor med inbyggd eller extern A/D-omvandlare och sedan analys med Fouriertransformation och resultatet presenterat i grafer skulle jag fundera på. Det kanske t o m duger med mikrofonen och ett modernt oscilloscop? Troligen har någon redan gjort något motsvarande så först skulle jag ägna några timmar med en sökmotor.

Hittar man inget mätbart buller så är det kanske tinnitus man ska misstänka.
 
Jag lägger ut den här ljudfilen jag fiskade upp tidigare från denna eller en relaterad tråd. Om det finns någon som har bättre skills än jag har (testat litet i Audacity) att få fram grundtoner, övertoner osv så skulle det vara välkommet. Berätta även hur ni gör och vilka program som krävs. Litet Fourieranalys kan jag tänka är på sin plats vad vet jag.

Det jag och en del andra konstaterat är att detta ljud (vars ursprung är obekant, även inspelningsutrustning är obekant) låter minst sagt oroväckande när jag kör det via min sub 20 Hz Subwoofer, även i bra hörlurar känns det obehagligt. Vet att det överstyr litet här och där men något informativt borde gå att få fram.

Detta är inte tinnitus, så vitt jag kan bedöma-

https://lnu.app.box.com/s/z73gy7o4ltu80zeg7pxn5v80o4mqjsih
 
  • Gilla
TRJBerg
  • Laddar…
Hur skulle TS lyckats få in sin tinnitus på inspelningen hon laddade upp?
Tinnitus är färgat brus eller toner på typ 3 - 8 kHz, eller lägsta oktaven på ett piano som vi ska ta med lågfrekvent tinnitus.

Svårt att veta vad ljuskänsliga personer har för känslighetskurva på sin hörsel.
Är det de där riktigt lågfrekventa tonerna (#248) eller högre toner som fysikaliskt borde vara lättare att höra?
Eller känns de i kroppen som vibrationer (Jfr ”Pinochio” i #112)?

H Harald Blåtumme skrev:
Detta är inte tinnitus, så vitt jag kan bedöma-

[länk]
Filen låter som TS ljud i mina JBL lurar, så som jag min ljudet.
Analyserar man ljudet så bör man ta en bit med samma ljud och styrka. Ljudet varierar.
Labbar man lite så hittar man inte någon grundton med fina övertoner. Se inlägg #248
https://www.byggahus.se/forum/threa...i-huset-vad-ska-jag-goera.339124/post-3253631
 
  • Gilla
Harald Blåtumme
  • Laddar…
blackarrow blackarrow skrev:
Tänkte lägga fram några argument för den teori jag tror på, resonansljud från rörupplaget.
Länkar även till ett inlägg av URL vid tiden då ljudet försvann och ett av Harald Blåtumme.

En liten otrevlig upplevelse jag hade en tid efter att jag lyssnade på ljudfilen i hemmabion.
Jag hörde helt plötsligt ett liknade dovt mullrade skorstensljud…i vårt hus, men det visade sig komma ner via vibrationer i väggen och kom från köksfläkten. Ljudet från fläkten lät väldigt annorlunda där nere jämfört med i köket. (Misstänkte fettavlagringar på fläktbladen. Den väsnades rejält). Pust.


Mindre långsökt än att det skulle komma från industrin inlagt min åsikt.



Motivering.
Först lite spekulativt om industrin. De har nog hyfsad koll på sina oljud, riktningar och frekvenser och de stämde antagligen dåligt med det TS upplevde. De vill säkert inte avslöja vad de vet om de oljud de har vilket kan verka suspekt.

Lite mer siffror mm
Rörupplaget var ca 80 m bort
Fabriken låg 500 m bort med annan bebyggelse emellan som också kan störas.
Ljudet borde dämpats på vägen till TS hus.
Ljudet från takfläktar eller någon skorsten bör dämpas rejält pga avståndet till fabriken. (Sprids i 3 dimensioner, 1/r3).

Ljud från rörupplaget behövde bara färdas 80 m över en öppen yta.
Rören var riktade mot TS hus.
En ”paket rör” ger riktverkan för ljud.
De ger resonans/ståendevågor (Jfr orgelpipor).
På andra sidan rören fanns annan industri samt en eller två vägar.

Ljudet i hus TS avtog i takt med att rören grävdes ner i gatorna i staden och högarna med rör blev mindre.
Industrin var kvar.

Eftermatte:rolleyes:
Det var ju synd att inte rörupplaget undersöktes när det var som störst och när ljudet var som värst.
Men misstankarna gick inte i den riktningen, i dubbel bemärkelse. ;)
Det bör ha varit VA eller fjärrvärmerör. Dessa rör kan vara långa.
15Hz och 19Hz kunde väl ge en rörlängd på 11 resp 9 meter (1/2 våglängd, grundton, öppen pipa).

Frekvenstopparna man får ut av en analys av en bullrig ljudfil är inte så exakta och har påverkats av huset/rummet, mikrofonen och parametersättningen för analysen.

En god detektiv tittar lite bredare och fastnar inte för det mest uppenbara eller den mest misstänkte som redan är illa omtyckt.
Någon förklaring säkerställt med medicinsk noggrannhet lär vi inte få för att göra studier på 1000 liknade fall lär bli svårt (som väl är). Lättare då med ett tekniskt resonemang som ger en förklaring som stämmer överens med händelseförloppet. ;) (Men inget ”bevis” tyvärr).
jag får in brum från grannarnas luftvärmepumpar ..lågfrekvent brum i vissa delar av huset typ vardagsrummet !kan bli drygt emellanåt 👀🤔
 
Pattepurung Pattepurung skrev:
jag får in brum från grannarnas luftvärmepumpar ..lågfrekvent brum i vissa delar av huset typ vardagsrummet !kan bli drygt emellanåt 👀🤔
Hur är värmepumparna monterade?
Vad är det för typ av hus?
 
TRJBerg
M Mon1 skrev:
Då jag ser att den här tråden fortfarande är igång kan jag delge mina erfarenheter som jag upplevt sen förrförra vintern.

Ett resonansljud / resonansvibration


Just nu vet jag:
-Det hörs/känns bara under vinterhalvåret.
-Oftast nattetid. På dagtid är mer oförutsägbart.
-kommer inte från mitt hus. Jag har stängt av allt: värmepanna, el, vatten men störningen har fortsatt.
-några vindkraftverk finns Inte i närheten.
-vinterkyla verkar inte vara problemet. Tydligt nu när det varit en mild vinter.
-ingen märkbar skillnad i olika rum; störningen verkar skapa en resonans i hela huset.

Så den kvarvarande frågan för mig är: Varifrån kommer störningen? Var Skapas resonansljudet / resonansvibrationen?

Det milda vädret, efter mycket snö som i ganska snabb takt smält bort verkar korrelera med störningen.
Jag vet såhärlångt att avloppsledningar i området är överbelastade och att man har extra pumpar installerade. Avlopp eller dagvatten har sen några år tillbaka kopplats på från områden flera mil bort) Det är dock svårt, eller iaf mycket arbetsamt och tidskrävande att få information från kommun eller va-bolag.
(Sen några år förbereds för bygge i närheten så mycket stora massor stenmaterial har lagts upp för att tränga undan vatten o instabilitet i marken - också oerhört svårt för enskild att ta reda på något om)


Jag ser det också som ett "modernt" samhällsproblem. Det verkar ju vara något som ökar, som fler har problem med(?)
Det är särskilt svårt eftersom det är så svårt att reda ut. Verkar finnas väldigt lite vetskap forskning om det. Myndigheter verkar inte veta riktigt vad hur de ska hantera det då det är väldigt svårt att mäta den sortens låga ljud o vibrationer. Så det är svårt för dem att hjälpa och svårt för enskild att förklara och beskriva då störningarna ändå inte är så allmänt vanliga och det är inte alla som besväras av dem.
Det saknas instrument som kan mäta. Eller så är de mycket dyra, jag vet inte.

Jag skulle önska att det fanns mer kunskap om hur man mäter/registrerar såna här störningar - Och att man utvecklar metoder för att hitta Källan till resonansljud! Nånstans sitter ju gitarrsträngen..

Så, ser det ut för mig. Just nu, längtar jag till sommarhalvåret, då jag vet att jag kan vistas i mitt hem utan det här stressande ljudet. Och t o m kunna njuta av att "höra" tystnaden 🙂
Lite funderingar:
Du säger det är mest (alltid?) på vinterhalvåret. Tänker att sommartid har man ofta fönster och dörrar öppna. Kan det vara en orsak?
Du nämner att det är mest märkbart nattetid. Tänker att dagtid är man upptagen med andra saker, dvs man är mindre uppmärksam på ljudet. Kan det vara orsaken till skillnaden under dygnet?
Har du lyssnat med örat mot inkommande vattenledningar?
Har du lyssnat med örat mot avloppsledningarna ut från huset?
Har du prövat med att stänga av ALL el till fastigheten. Dvs i mätarskåpet.
När du skriver om en resonans i hela huset tänker jag att störningen kommer genom luften snarare än via marken.
 
TRJBerg TRJBerg skrev:
Lite funderingar:
Du säger det är mest (alltid?) på vinterhalvåret. Tänker att sommartid har man ofta fönster och dörrar öppna. Kan det vara en orsak?
Du nämner att det är mest märkbart nattetid. Tänker att dagtid är man upptagen med andra saker, dvs man är mindre uppmärksam på ljudet. Kan det vara orsaken till skillnaden under dygnet?
Har du lyssnat med örat mot inkommande vattenledningar?
Har du lyssnat med örat mot avloppsledningarna ut från huset?
Har du prövat med att stänga av ALL el till fastigheten. Dvs i mätarskåpet.
När du skriver om en resonans i hela huset tänker jag att störningen kommer genom luften snarare än via marken.
Det sista kan visst vara via marken om det är berg direkt under huset.
 
TRJBerg
pacman42 pacman42 skrev:
Det sista kan visst vara via marken om det är berg direkt under huset.
Så kan det vara. Men jag föreställer mig att det då skulle vara lägre nivå på ovanvåning om via marken.
 
TRJBerg TRJBerg skrev:
Så kan det vara. Men jag föreställer mig att det då skulle vara lägre nivå på ovanvåning om via marken.
Hos oss är det i övervåningen som markvibrationerna märks, bottenvåningen är betong och leka och där märks ingenting.
 
blackarrow blackarrow skrev:
Hur skulle TS lyckats få in sin tinnitus på inspelningen hon laddade upp?
Tinnitus är färgat brus eller toner på typ 3 - 8 kHz, eller lägsta oktaven på ett piano som vi ska ta med lågfrekvent tinnitus.

Svårt att veta vad ljuskänsliga personer har för känslighetskurva på sin hörsel.
Är det de där riktigt lågfrekventa tonerna (#248) eller högre toner som fysikaliskt borde vara lättare att höra?
Eller känns de i kroppen som vibrationer (Jfr ”Pinochio” i #112)?


Filen låter som TS ljud i mina JBL lurar, så som jag min ljudet.
Analyserar man ljudet så bör man ta en bit med samma ljud och styrka. Ljudet varierar.
Labbar man lite så hittar man inte någon grundton med fina övertoner. Se inlägg #248
[länk]
Jag skrev otydligt där, i referens till tidigare förslag att det kan handla om tinnitus.

Sorry för missförstånd. Det är väl klarlagt vid det här laget att de ljudupplevelser man har kan komma både från interna källor (typ tinnitus) samt externa källor som det borde gå att göra något åt.

Tack för att du hittade dina fina analyser av detta bisarra ljud "oljudet-i-mitt-hus", jag visste att det var uppe och aktuellt och analyserat men inte var.

Även jag har tillgång till Audacity, får jobba litet vidare med det tack för inspirerande sätt att analysera.

Vad gäller infångningen av ljud i dessa regioner är det inte enkelt alls. Visst, jag har allsköns både dynamiska och kondensator-mikar men de är typiskt progressivt okänsliga i sub 20 Hz-området. Det är en sak jag funderat på vad gäller hur "ojudet-i-mitt-hus" faktiskt spelats in. Extremt låga frekvenser finns i detta wav-ljudklipp, undrar helt enkelt hur detta spelats in.

---
Spelades ljudet in via mobiltelefon: osannoikt men presentera fakta isf. Vilken telefon, hur, vilken mjukvara.

Om spelats in via bra proffsmikrofoner, presentera fakta vad det är för mikrofon som användes, ev korrektionskurvor.

Jag blev litet misstänksam på denna ljudfil nu, vill ha mer fakta om detta.
 
Redigerat:
Nej precis. Att fånga upp ljud under 20 H< handlar om ganska specialiserad utrustnig. Därför intressant att veta vad det var för utrustning som fångade upp detta "oljudet-i-mitt-hus" som refererats ovan i tråden. Kan detta fångas upp av en viss mobiltelefon, jättebra. Men det är definitivt utanför vad som normalt kan fångas upp.

Jag kan inte fånga upp 0- 10 Hz med mina mikrofoner, begränsad känslighet uppåt 20 Hz. Har en mängd mikrofoner, dynamiska och typ kondensatormikar, typ studiomikar. Inga tekniska mikrofoner.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.