57 499 läst · 557 svar
57k läst
557 svar
Köpa kärnkraftsel?
Med den prisnivån vill inga företag investera i Sverige, man vill ha grön el för man är rädd om sitt varumärke. Tänk ett varv till utanför boxen.F fribygg skrev:När du länkar såhär till källor som ligger bakom betalvägg är det inte så tillgängligt, jag tycker det är fantastiskt om vi kan bygga för 1kr/kWh då det krävts 1,28k/kWh i garantipris för att bygga kärnkraft i England.
Om jag i dag vill teckna ett 3årigt avtal i SE4 vill Eon ha 1,68kr/kWh, med den kostnads nivån du nämner kommer jag ju rimligtvis kunna teckna ett 10 årigt avtal för 1, 1-1,2kr/kWh alltså kan ny kärnkraft spara mig 50öre per kWh
Som jag ser det är kärnkraften billig och kommer ge oss gott om energi till ett förutsägbart pris de kommande 50åren om vi väljer politiker som ger Vattenfall i uppdrag att bygga nya reaktorer i SE4.
R Rolles skrev:
Anledningen till att vi har högt elpris i södras Sverige beror inte på att vi har elbrist. Vi har nästan alltid ett överskott. Problemet är att vi har en gemensam elmarknad med Europa och där är det dyrare att framställa el. Det driver upp priserna i södra Sverige. Hade man kunnat exportera el från norra Sverige dit ner hade priset där också gått upp. Dom klarar sig då avståndet är för långt. Så ska vi få ner priset på el i södra Sverige behöver Europa få billigare el då det är marknaden som sätter priset.R Rolles skrev:
Jo, men vi har ju problem med "överföringen" , men det räcker tydligen för en betydande export från södra Sverige?K Kirev skrev:Anledningen till att vi har högt elpris i södras Sverige beror inte på att vi har elbrist. Vi har nästan alltid ett överskott. Problemet är att vi har en gemensam elmarknad med Europa och där är det dyrare att framställa el. Det driver upp priserna i södra Sverige. Hade man kunnat exportera el från norra Sverige dit ner hade priset där också gått upp. Dom klarar sig då avståndet är för långt. Så ska vi få ner priset på el i södra Sverige behöver Europa få billigare el då det är marknaden som sätter priset.
B Boggi skrev:Du är påläst men kablarna var ursprungligen inte till för att exportera - de var till för att optimera ländernas elgenerering. Baltic Cable (från Kruseberg i Skåne till Herrenwyk i Tyskland) motiverades ex vis ursprungligen av att belastningstopparna runt lunch mellan södra Sverige och Norra Tyskland var förskjutna ca 1½ timme.
Så i stället för att starta upp och stänga ner respektive lands elgenerering – bytte man el med varandra. Vill minnas att Sverige låg först, och då importerade vi elkraft från Tyskland – för att senare – när det Svenska behovet gick ner och det Tyska behovet upp – exporterades typ samma energimängd tillbaks till Tyskland. Detta gav stora ekonomiska besparingar på båda sidor, men hade ingen nämnvärd prispåverkan.
Det naturliga är att varje land har den infrastruktur som krävs för att klara sitt eget behov av elenergi. Att ett land bygger upp sin genereringskapacitet för att klara andra länders energibehov är en väldigt riskfylld affär - att däremot hjälpa varandra för att jämna ut belastningstoppar är sunt och riktigt.
Men sedan kommer aktivistiska politiker in i bilden - och allt ställs dessvärre på ända och tar en annan väg. En tillnyktring vore på plats - MEN INTE ATT KAPA KABLARNA.
Jag håller inte med dig - el är INTE "bara en vara bland andra". El är så viktigt i vårt moderna samhälle att man inte kan släppa det i händerna på ……… låt oss säga ”de som till synes inte vill oss väl”. De har, tycker jag, tydligt visat sig inte kunna bära det ansvaret. Sedan finns det säkert många ”som vill oss väl” – men de har uppenbarligen inte fått komma till tals i någon större omfattning.E elmont skrev:
Det beror till stor del på 70-procentsregeln. I korthet går den ut på att 70 procent av driftsäker kapacitet på kritiska nätelement ska vara tillgänglig för gränsöverskridande handel mellan elområden. Resterande kapacitet, högst 30 procent, får användas till interna flöden inom elområdet.R Rolles skrev:
Sverige har försökt tumma på det här för att säkerställa el i södra Sverige och det har såklart inte varit populärt i övriga Europa.
Vi har ett stort övskott av el, sett till faktiska siffror, enstaka dagar får vi importerar, läget blir bättre och bättre.Har sett siffror på att vi redan nu har så det räcker för 4 miljoner elbilar . Solceller och batterier i husen tryggar oss även om kärnkraftverken sprängs av ryssen.F fribygg skrev:
Flyckt från ämnet då den här tråden heter: Köpa kärnkraftsel?R Rolles skrev:
Det är precis det det är en vara bland andra, vill man ändra på det så får vi se till att det blir en "statsstyrd" marknad men då får vi lämna EU först.B Boggi skrev:Jag håller inte med dig - el är INTE "bara en vara bland andra". El är så viktigt i vårt moderna samhälle att man inte kan släppa det i händerna på ……… låt oss säga ”de som till synes inte vill oss väl”. De har, tycker jag, tydligt visat sig inte kunna bära det ansvaret. Sedan finns det säkert många ”som vill oss väl” – men de har uppenbarligen inte fått komma till tals i någon större omfattning.
ok, så vi ska dra igång de reaktorer som är stänga i Ringhals för att få ett ännu större elöverskott och därmed driva ner elpriset?S spider22 skrev:
problemet är att de reaktorerna kräver upprustning för miljardbelopp om de ska kunna leva kvar. Och den upprustningen betalar sig inte med så låga elpriser. Annars skulle dom ha gjort det med Ringhals 1 och 2 också. Moment 22 med andra ord.
”Under tio års tid har Vattenfall investerat i omfattande moderniseringsprogram så att Ringhals 3 och 4 samt Forsmark 1, 2 och 3 nu kan användas under flera årtionden till.”
OK ursäkta. Bilden som visar elproduktion 20 år tillbaka kan granskas ur ett kärnkraft perspektiv. Hur kommer det sig att vi kan leverera så mycket, även om antalet kärnkraftverk minskat.? Även om i tar bort vindkraftverk! Tycker det borde vara med i debatten. Tror det finns många duktiga i tråden som vet.F fribygg skrev:
Du kan länka den där bilden hur många gånger du vill Rolles. Vi är alla överens om att det inte råder brist på elenergi i Sverige som helhet. Det är nätkapacitetsbrist och effektbrist som är de viktiga frågorna.R Rolles skrev:
OK... Var finns bristen på el? Plats (Ystad?) mm, fabrik, stad?zno skrev:
Nätkapaciteten, hur stor är bristen i siffror?
Pågens bygger ny fabrik i Skåne.
Det ska investeras 100 miljader i bättre nät.
Det är mycket "varjen kommer" av politiska själ. Som tur är kan man välja mellan grön el
eller kärnkraftsel. Vi är på rätt väg.
Redigerat:
Själv tycker jag att kapaciteten från Norrland till södra Sverige är rätt lagom. Nått ska vi väl ha som kompensation till alla tiotusentals hektar förstörd natur som har en negativ påverkan stora delar av befolkningen.