6 722 läst · 51 svar
7k läst
51 svar
Kallt trots insats i öppen spis
Det är bara att trycka in den mot baksidan. Drar du den utåt så ramlar den ned i eldstaden.B Bo2 skrev:Hejsan !! Bobo heter jag och jag har en i samma modell... Har du någon aning om hur topp plåten skall ligga?? Nu har jag glipa på ca 2 cm och ca 7-8 i framkant
Hittar inget om hur den skall ligga och drar jag ut den 2 cm till så släpper den frå flänsarna upptill! Vore tacksam om du har lust och möjlighet att skriva ett SMS till mig med ev. svar istället ! 0736797043 Bobo
Man får trycka in den lite "då och då". Och den tas bort vid sotning.
Svar på frågor skrivs i tråden som även kan vara till hjälp för andra.
Angående en helt öppen spis. Jag har eldat två vintrar i en öppen spis för värme. Sitter en Termator i den. Så den är lite bättre.
Har läst, att en öppen spis drar in 300m3 luft per timme, som går ut genom skortstenen. Den luften måste ersättas och tas in på annat ställe i huset. Springor osv.
För att värma den ny inkommande luften från 0 grader (uteluft temp) till 20 grader inne temperatur, krävs det ca 2kw. Mer, om det är kallare ute.
Det betyder, den öppna spisen måste leverar mer än 2kw, för att det skall blir någon positiv nettoeffekt av det hela.
Det går åt minst 1kg ved per timme, kanska även mer (0,5kg vid 100% verkningsgrad) bara för att kompenserar för den kalla tillluften.
Vi lyckades att få det rätt så bra, igenom att låta elden brinna ner och utnyttja glödbädden. Det blir mer strålningsvärme och det går åt mycket mindre förbränningsluft.
Varför skriver jag om öppen spis, om du har en Keddy? Jo, om du får en negativ netto effekt av eldningen i en Keddy, ändå lyckades jag värma vardagsrummet, kanske även köket, så kan du lätt lyckas med en Keddy. Hur du än gör, så måste det vara bättre än en öppen spis.
Förlusterna från tillluften är kanske en femte eller tiondel av en öppen spis i en Keddy.
En modern braskamin tar in kanska 20 till 30m3 luft och det innebär 200W för att värma upp den till innomhus temperatur (vid 0 grader ute).
Jag tror på det det andra skriver. Du måste ser över, hur du får värmen från kassetten in i rummet.
Har läst, att en öppen spis drar in 300m3 luft per timme, som går ut genom skortstenen. Den luften måste ersättas och tas in på annat ställe i huset. Springor osv.
För att värma den ny inkommande luften från 0 grader (uteluft temp) till 20 grader inne temperatur, krävs det ca 2kw. Mer, om det är kallare ute.
Det betyder, den öppna spisen måste leverar mer än 2kw, för att det skall blir någon positiv nettoeffekt av det hela.
Det går åt minst 1kg ved per timme, kanska även mer (0,5kg vid 100% verkningsgrad) bara för att kompenserar för den kalla tillluften.
Vi lyckades att få det rätt så bra, igenom att låta elden brinna ner och utnyttja glödbädden. Det blir mer strålningsvärme och det går åt mycket mindre förbränningsluft.
Varför skriver jag om öppen spis, om du har en Keddy? Jo, om du får en negativ netto effekt av eldningen i en Keddy, ändå lyckades jag värma vardagsrummet, kanske även köket, så kan du lätt lyckas med en Keddy. Hur du än gör, så måste det vara bättre än en öppen spis.
Förlusterna från tillluften är kanske en femte eller tiondel av en öppen spis i en Keddy.
En modern braskamin tar in kanska 20 till 30m3 luft och det innebär 200W för att värma upp den till innomhus temperatur (vid 0 grader ute).
Jag tror på det det andra skriver. Du måste ser över, hur du får värmen från kassetten in i rummet.
HejH he-peter skrev:Angående en helt öppen spis. Jag har eldat två vintrar i en öppen spis för värme. Sitter en Termator i den. Så den är lite bättre.
Har läst, att en öppen spis drar in 300m3 luft per timme, som går ut genom skortstenen. Den luften måste ersättas och tas in på annat ställe i huset. Springor osv.
För att värma den ny inkommande luften från 0 grader (uteluft temp) till 20 grader inne temperatur, krävs det ca 2kw. Mer, om det är kallare ute.
Det betyder, den öppna spisen måste leverar mer än 2kw, för att det skall blir någon positiv nettoeffekt av det hela.
Det går åt minst 1kg ved per timme, kanska även mer (0,5kg vid 100% verkningsgrad) bara för att kompenserar för den kalla tillluften.
Vi lyckades att få det rätt så bra, igenom att låta elden brinna ner och utnyttja glödbädden. Det blir mer strålningsvärme och det går åt mycket mindre förbränningsluft.
Varför skriver jag om öppen spis, om du har en Keddy? Jo, om du får en negativ netto effekt av eldningen i en Keddy, ändå lyckades jag värma vardagsrummet, kanske även köket, så kan du lätt lyckas med en Keddy. Hur du än gör, så måste det vara bättre än en öppen spis.
Förlusterna från tillluften är kanske en femte eller tiondel av en öppen spis i en Keddy.
En modern braskamin tar in kanska 20 till 30m3 luft och det innebär 200W för att värma upp den till innomhus temperatur (vid 0 grader ute).
Jag tror på det det andra skriver. Du måste ser över, hur du får värmen från kassetten in i rummet.
Utmärkt med lite faktauppgifter
Jag har två öppna spisar med Keddy spisinsatser
Båda med ett rökrör vars utsida är tätat mot skorstenens insida där rökgaserna går ut i skorstenen och den uppvärmda luften runt spisinsatsen går genom ventiler strax ovanför spisinsatsen ut i rummet
Bakom Spisinsatsen i källaren finns ett luftinsläpp genom ett isolerat tilloppsrör med uteluft.
Detta ger uteluft till förbränning samtidigt som det skapar ett övertryck där eldstaden är placerad
Med pappersremsor och temperaturmätning har jag konstaterat att varm luft även lämnar rummet och via trappen rör sig en våning upp
Redigerat:
Menar du den plåten som hindrar elflammorna att komma för högt upp? Alltså den plätten som ligger inne i eldstaden?B Bo2 skrev:Hejsan !! Bobo heter jag och jag har en i samma modell... Har du någon aning om hur topp plåten skall ligga?? Nu har jag glipa på ca 2 cm och ca 7-8 i framkant
Hittar inget om hur den skall ligga och drar jag ut den 2 cm till så släpper den frå flänsarna upptill! Vore tacksam om du har lust och möjlighet att skriva ett SMS till mig med ev. svar istället ! 0736797043 Bobo
Jo...men den skall vara intryckt inåt men sedan är jag orolig att den undre glipan mellan insatsen och och öppna spisen är för liten då insuget av luft från rummet skall gå den vägen in!!Viktor.J skrev:
Tacksam för svar gällande detta
Jag är lite osäker på vad du menar, kan du ta en bild och försöka beskriva?B Bo2 skrev:
Luftintaget är i underkant på min modell och den står på stålfötter på ca 5 cm. Jag förstår inte riktigt hur det påverkas av stål plåten.
Försök beskriva lite bättre + bilder så kan vi nog bena ut frågorna!