Hej!

Har problem med en jordfelsbrytare som löser ut så fort man ansluter en dator, monitor eller TV. Även en TV som är dubbelisolerad och har eurokontakt får jordfelsbrytaren att lösa ut.

Vad kan detta bero på? Gamla gruppledningar?

Den ene datorns nätdel är bara någon månad gammal, men jordfelsbrytaren löser ut ändå.

Tacksam för hjälp!
 
tjenare
verkar som du själv är inne på att det är gamla gruppledningar........eller långa ,,,,,,eller ojordad grupp från centralen
det kan lösa jordfelsbrytare om det är långa ojordade grupper ut från centralen
 
Av det du säger så låter det inte som något fel på apparaterna ifråga. Några frågor:

Löser den ut direkt, alltid? Eller händer det efter en stund?
Fallet med TVn,blir det någon skillnad om TVn är helt fri från andra inkopplingar, alltså ingen antenn, ingen Video ingen koppling till annan audioutr, etc?
Har du provat att koppla in bara en av "problemapparaterna" och ha all annan utrustning i huste urkopplad, bryt säkringarna till ev. elradiatorer, elpanna, varmvattenberedare etc. Blir det då någon skillnad?

Har du provat

De utrustningar du har problem med har alla egenskapen att dom drar stora startströmmar just när du kopplaar in dom.


Jag kan tänka mig 3 tänkbara orsaker (eller vägar att fortsätta felsöka på).

1. Enklaste, fel på jordfelsbrytaren.
2. Du har läckströmmar någon annanstans i installationen eller i en apparat, som inte är stora nog för att lösa ut jfb, men en jfb kan bete sig lite olika beroende på hur stor "nyttoström" som går igenom den. Dvs antag att du har 29mA läckström och det går 15A i din JFB till olika förbrukare, du kopplar in TVn som inte kan läcka till jord (ingen jord anasluten), men den ger tar en startström på 20A under kanske en tiondels sekund. JFBn är oliak känslig för olika nyttoströmar, så den löser ut pga den läckström som redan går.

3. Du har isolationsfel mellan nolla och jord någonstans i installationen eller i en apparat. Vid den här typen av fel så går en del av den ström som skulle gå i nollan tillbaka till centralen i stället ut i jord ledaren. Ex om du har gamla plåtrör så kan du ha en reva i isoleringen på et ledning. Detta fel löser lättare ut jfb om du kopplar in apparater med stor startström.
 
Tror vi kan utesluta punkt 3 eftersom det inte hjälpte att tillfälligt koppla bort den aktuella gruppens jord i centralen.

Så frågan är var strömmen tar vägen om det inte finns någon jord den kan gå tillbaka via.

Jordfelsbrytaren löser ut fortare än kvickt när jag kopplar in dator, tv eller liknande. Vanlig belysning fungerar.

Kan det fortfarande bero på gamla gruppledningar?

Kan tillägga att det går bra att koppla in datorer och tv på en annan grupp som skyddas av en annan jordfelsbrytare, så det verkar inte vara själva apparaterna det är fel på.
 
Att du kopplade bort jordledaren behöver inte spela ngn roll, du kan ha isolationsfel mot jord på annat sätt. Ex. en spik i kabeln (och spiken har kontakt med ett vatten rör eller liknande), har du gamla plåtrör för elen (dom brukar vara jordade), eller VP rör i plast?

Vad händer om du kopplar in utrustningen på annan grupp på samma jfb som du har problem med?
 
Du måste mäta mellan nollan och jord med jordfelsbrytaren frånkopplad. Om Du har låg resistans måste alla nolledare kopplas ur och mätas en i taget tills man ser vilken grupp som det är fel i.
 
Har hittat felet nu! Det var poolbelysningen som orsakade problemen! Förmodligen matningen till trafon. Isoleringen på de kablarna såg inte riktigt frisk ut.

Så nu tänker jag förutom att byta dessa kablar, även flytta trafon till ett bättre ställe. Jag behöver då även byta kabeln på sekundärsidan då den gamla inte räcker längre.

Min nästa fråga blir därför: Vad ska det vara för kabeltyp på sekundärsidan? Det är ju ofrånkomligt att den måste gå under mark. Vad jag vet finns det inga 2-ledarkablar som får förläggas i mark. Eftersom det är 12 V SELV tycker jag inte att det känns rätt att använda kabel med jord till något som inte får jordas!

 
12 v är inte så noga. dessutom ligger det efter en trafo så det kommer inte påverka jordfelsbrytare osv. Så kabelvalet.. tja.
Om du nu drar med en 3ledarkabel behöver du ju inte ansluta jorden..
 
Man bör väl även tänka på att dimensionera kabeln efter vad trafon klarar av att leverera (t.ex. om trafon klarar av att driva 10 st 50W lampor så kräver det vid 12V en ström på 41 A vilket kräver 10mm2 kabel)

eller?
 
Korrekt, man bör även tänka på längden på kabeln. Lång kabel = större area.
 
Belysningen är på 300 W, vilket ger en ström på 25 A vid 12 V. Kabeln behöver vara ungefär 10 meter. Räcker 6 mm[sup]2[/sup] Cu?
 
Det beror på vilket spänningsfall som Du kan klara av.

R=Kxl/a  "K" för koppar är 0,018.  L= längd = 20m fram och tillbaka
a= arean som är 6mm2  R=0,018x20/6=0,06 ohm

U= I x R   U= spänning i volt.    I = Ström i Amp.    R = Resistans (Motstånd)
U= 25 x 0,06 = 1,5 Volt. Du har alltså 10,5 Volt till lampan.
 
Granit999 skrev:
Det beror på vilket spänningsfall som Du kan klara av.

R=Kxl/a "K" för koppar är 0,018. L= längd = 20m fram och tillbaka
a= arean som är 6mm2 R=0,018x20/6=0,06 ohm

U= I x R U= spänning i volt. I = Ström i Amp. R = Resistans (Motstånd)
U= 25 x 0,06 = 1,5 Volt. Du har alltså 10,5 Volt till lampan.

En trafo på 13.5V är alltså rätt lämplig i det här fallet :)

Fast den där kalkylen innehåller ett pyttelitet räknefall och det är att lamporna ger troligtvis något lägre strömuttag vid lägre spänning, så spänningsfallet blir nog obetydligt lägre än det du räknat på, men det är nog marginellt för åtmistone vanliga glödlampor brukar vara fullt acceptabla konstantströmgeneratorer.
 
Generella orsaker till det här problemet:

Både tv'n och datorn har switchnätdelar som om de inte avstörs avger kraftiga radiostörningar. För att avstöra dem så måste man också bygga in en viss väldigt liten läckström till jord. Läckströmmen ger en otrevlig kittling men är så svag att den är ofarlig för fullvuxna. Det bästa botmedled mot problemet är att sprida ut dessa laster över de olika faserna, då tar de ut varandra om de är lika stora. Observera att den här läckströmmen är direkt farlig för vissa elektroniska kretsar, så se upp med kontakter som inte garanterat ger kontakt på jorden först när det gäller signalledningar. En klassiker är att trycka i rca-kablar, har man mycket jordläck så kan man bränna sönder elektroniken på in/utgångar i apparater, har man ett mer rimligt jordfel så kan man istället blåsa ut högtalarna om inte volymen på en förstärkare står på noll...

Se dock upp för den om det mekas med tv-antennen på taket, en åskledarjordad antennmast och en koaxkabel ansluten till en tv som är påslagen (eller i standby-läge) kan ge obehagliga resultat när man skruvar dit/loss kablar och antenner, i värsta fall trillar man ned av rädslan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.