85 553 läst · 863 svar
86k läst
863 svar
I teorin är jag emot solpaneler
Nej, detta är ett forum av amatörer som inte vet någonting (undantag finns). Tror du på allvar att en webbsida ska kunna lösa Sveriges eventuella framtida energiproblem ???H Harald Blåtumme skrev:
Jag har fullt förtroende för de professionella välutbildade människor som jobbar med detta. Inte en enda gång har jag fått strömavbrott för att dessa människor gjort ett misstag.
Varför besvarar du inte mina frågor istället ?F fsn skrev:
Jag är civilingenjör inom elektroteknik från Chalmers.
Mer vindkraft gör att de perioder 'där det inte blåser' blir färre.F fsn skrev:
Nej, jag är absolut emot statligt ägande och planekonomi.
Kärnkraft verkar vara något som gillas av dessa stadsformer.
Medlem
· Sverige
· 5 391 inlägg
Hej. Ditt inlägg är för dumt för att kunna bemötas. Jag lägger dig nu på min ”ignore”-lista, får gratulera till att du blir den första.M mtmmtm skrev:Nej, detta är ett forum av amatörer som inte vet någonting (undantag finns). Tror du på allvar att en webbsida ska kunna lösa Sveriges eventuella framtida energiproblem ???
Jag har fullt förtroende för de professionella välutbildade människor som jobbar med detta. Inte en enda gång har jag fått strömavbrott för att dessa människor gjort ett misstag.
Jag har inte ens räknat med installationen. Bara konstaterat att med de nät och energikostnader som jag har i Västerås så blir "besparingen" bara ca 5000 så länge staten bidrar med 60öre/kWh. Utan den subventionen blir besparingen högst hälften.C cpalm skrev:
Sen får alla räkna själv hur långt de pengarna räcker till en solpanel och installation.
Fsn påstår han betalar sin anläggning på 7 år. Det skulle för mig betyda att paneler, installerade o driftsatta bara kostade 35.000kr.
Fsn har dubbelt så stor anläggning. Jag har inte räknat hur mycket det förändrar kalkylen. Men jag vidhåller att små solcellsanläggningar är ekonomisk MupP.
Om det inte blåser där heller då? Dessutom, över vilka transmissionslänkar för vi över denna energi? Vad är deras maxkapacitet?M mtmmtm skrev:
Jaha. Ok. Den levererar hälften av behovet ungefär, en kall vinterdag. Vilka är det som blir utan el? (Jag röstar för att det är dem som har sk. "miljövänliga" elavtal).M mtmmtm skrev:
Detta är nog bland det mest blåögda jag har sett på länge. Regeringen beslutar en hel massa galenskap hela tiden, av politiska skäl. Har du hört uttrycket symbolpolitik? Vissa saker har ingen som helst verklighetsförankring. Läs själv vad t.ex. svenska kraftnät skriver om stamnätet. Du kanske har hört talas om Hybrit och järnsvamp? Har du sett siffrorna på vad de förbrukar när de är fullt utbyggda?M mtmmtm skrev:
Än så länge nej. Ge det lite tid med nuvarande stollar vid makten så är vi snart där.M mtmmtm skrev:
Jo, tack vare att de använder sina grannar som reglerkraft. Bland annat oss. Det är också en delförklaring till att de inte bara kan dubbla det. DK har också dyrare elpriser än oss, med ca 50%.M mtmmtm skrev:
Nej, bl.a. av ovanstående skäl. Det finns också ekonomiska skäl till det, som jag och flera andra försökt få dig att förstå ett tag nu.M mtmmtm skrev:
Ja, det menar jag. Ge ett exempel på sk. "utility scale storage", som finns och fungerar. Det du länkade tidigare är i sammanhanget små anläggningar och som jag skrev tidigare så är de på toppen antingen fossildrivna eller smält salt/sol vilket inte är tillämpbart i DK.M mtmmtm skrev:
Nejdå, men vår civilisation gör det om vi inte har hittat nya energikällor. Det är förvånansvärt många som sätter likhetstecken mellan mänsklighetens undergång och jordens. Det är inte alls samma sak.M mtmmtm skrev:
Du missar poängen igen. Om vi installerar mer vind så får vi ett mer volatilt elpris. Det leder till osäkerhet. Elavtalen med fast pris kommer se annorlunda ut i en sådan situation. Elbolagen kommer sätta priset för ett sådat avtal så att det är väldigt osannolikt att de förlorar på det. Så sker det nu också men nivån är lägre för att elmarknaden är stabil. Personligen klarar jag mig bra ändå, det är mest irriterande. Industrin kommer flytta någon annan stans, de gillar inte osäkerhet.M mtmmtm skrev:
Du behöver inte gissa. Det finns rapporter om hur mycket reglerkapacitet som finns i systemet. Sök och läs. Spoiler: Det är inte jättemycket. Speciellt inte på årsskala.M mtmmtm skrev:
Om du tänker pumpkraftverk så kan du i praktiken glömma det. Anledningen till att vi inte har sådana är att det är oekonomiskt. De skulle bli ekonomiska med ett dyrare elpris men det är ju vad vi försöker undvika...
De investerar mer i kol. https://e360.yale.edu/features/despite-pledges-to-cut-emissions-china-goes-on-a-coal-spree (typ första googleträffen). Kina är inte heller att betrakta som ett särskilt fattigt land.M mtmmtm skrev:
Detta är igen extremt politiskt styrt. Titta lite på vad som händer i t.ex nederländerna med stämningar mot staten för att de slår igen kolkraft med politiska styrmedel. Jag säger inte att det inte är en bra grej men jag säger också att elbolagen skulle vara korkade om de i ett sådant politiskt klimat planerade för nya fossilanläggningar. Den statistiken du länkar till är alltså meningslös. Det är som att säga att det är konstigt att man inte tapetserar om vardagsrummet när det brinner i köket.M mtmmtm skrev:
Ingen bygger kraftverk som de inte kan tjäna pengar på. Doppvärmare behövs inte. Man vinklar bara bladen på vindkraftverket för att stänga av eller tillverka mindre. Problemet är inte överskottselen, problemet är priset på elen.M mtmmtm skrev:Varför inte det ? De har 1850 vindkraftverk om jag minns rätt. Om de dubblar antalet så täcker det mer av sitt behov. Skulle det bli negativ pris så finns doppvärmare. Du inser väl att problemet 'det blåser inte' minskas med mer installerad effekt ? Problematiken med att det inte blåser finns ju redan idag (och är ett icke-problem).
Nej, det gör det inte. Däremot gör mer vindkraft att svängningarna i produktionen blir större. Om du faktiskt är elektroingenjör så borde du studerat reglersystem åtminstone ytligt och inse problematiken i detta.M mtmmtm skrev:
Ja, marknaden löser det genom att bygga kolkraftverk. Batterilagring blir bara ekonomiskt försvarbart i en situation med mycket stora, kortsiktiga svängningar i elpris. Lite som det som uppstår vid en stor installerad överkapacitet vind...M mtmmtm skrev:
G
gone_fishing
Husägare
· Stockholm
· 2 914 inlägg
gone_fishing
Husägare
- Stockholm
- 2 914 inlägg
Bra och sakliga svar på en serie mindre begåvade påståenden om vindkraft. Kudos till dig att du har tålamodet! Verkar som kurserna i reglerteknik är betydligt vassare på bergsfogdeutbildningen än på Chalmers..tommib skrev:Om det inte blåser där heller då? Dessutom, över vilka transmissionslänkar för vi över denna energi? Vad är deras maxkapacitet?
Jaha. Ok. Den levererar hälften av behovet ungefär, en kall vinterdag. Vilka är det som blir utan el? (Jag röstar för att det är dem som har sk. "miljövänliga" elavtal).
Detta är nog bland det mest blåögda jag har sett på länge. Regeringen beslutar en hel massa galenskap hela tiden, av politiska skäl. Har du hört uttrycket symbolpolitik? Vissa saker har ingen som helst verklighetsförankring. Läs själv vad t.ex. svenska kraftnät skriver om stamnätet. Du kanske har hört talas om Hybrit och järnsvamp? Har du sett siffrorna på vad de förbrukar när de är fullt utbyggda?
Än så länge nej. Ge det lite tid med nuvarande stollar vid makten så är vi snart där.
Jo, tack vare att de använder sina grannar som reglerkraft. Bland annat oss. Det är också en delförklaring till att de inte bara kan dubbla det. DK har också dyrare elpriser än oss, med ca 50%.
Nej, bl.a. av ovanstående skäl. Det finns också ekonomiska skäl till det, som jag och flera andra försökt få dig att förstå ett tag nu.
Ja, det menar jag. Ge ett exempel på sk. "utility scale storage", som finns och fungerar. Det du länkade tidigare är i sammanhanget små anläggningar och som jag skrev tidigare så är de på toppen antingen fossildrivna eller smält salt/sol vilket inte är tillämpbart i DK.
Nejdå, men vår civilisation gör det om vi inte har hittat nya energikällor. Det är förvånansvärt många som sätter likhetstecken mellan mänsklighetens undergång och jordens. Det är inte alls samma sak.
Du missar poängen igen. Om vi installerar mer vind så får vi ett mer volatilt elpris. Det leder till osäkerhet. Elavtalen med fast pris kommer se annorlunda ut i en sådan situation. Elbolagen kommer sätta priset för ett sådat avtal så att det är väldigt osannolikt att de förlorar på det. Så sker det nu också men nivån är lägre för att elmarknaden är stabil. Personligen klarar jag mig bra ändå, det är mest irriterande. Industrin kommer flytta någon annan stans, de gillar inte osäkerhet.
Du behöver inte gissa. Det finns rapporter om hur mycket reglerkapacitet som finns i systemet. Sök och läs. Spoiler: Det är inte jättemycket. Speciellt inte på årsskala.
Om du tänker pumpkraftverk så kan du i praktiken glömma det. Anledningen till att vi inte har sådana är att det är oekonomiskt. De skulle bli ekonomiska med ett dyrare elpris men det är ju vad vi försöker undvika...
De investerar mer i kol. [länk] (typ första googleträffen). Kina är inte heller att betrakta som ett särskilt fattigt land.
Detta är igen extremt politiskt styrt. Titta lite på vad som händer i t.ex nederländerna med stämningar mot staten för att de slår igen kolkraft med politiska styrmedel. Jag säger inte att det inte är en bra grej men jag säger också att elbolagen skulle vara korkade om de i ett sådant politiskt klimat planerade för nya fossilanläggningar. Den statistiken du länkar till är alltså meningslös. Det är som att säga att det är konstigt att man inte tapetserar om vardagsrummet när det brinner i köket.
Men hur resonerar du då? För man kan inte vara så obehagligt offside att man inte förstår vad som händer med elpriset de dagar det faktiskt blåser om man skall gå på en fullständigt orealistisk överkapacitet på vindkraft. Ditt scenario är alltså att när det blåser så skall ägarna av vindkraft betala för driftskostnaderna kommer att vara oändliga då spotpriset är noll och när det inte blåser så tjänar vinkraftsägarna ingenting för då snurrar det inte. Däremot rusar priset och svensk industri får stänga ner för det lönar sig inte att hålla igång energikrävande tung industri.M mtmmtm skrev:
Jag tror tyvärr att Mtmmtm bara trollar med oss. En person som enligt egen utsago gått elektro på chalmers kan bara inte tro att Danmark skulle kunna dubbla vindkraften och därmed gå från 50% vindkraft till 100%. Det är helt enkelt för dumt. Det finns ju massor av andra ungefär lika dumma uttalanden. Han bemöter inte heller de riktigt tunga och konkreta inläggen här, bara de som lämnar utrymme för tolkning. Dessutom lär han sig inget av diskussionen. Jag skrev ju tidigare att vattenkraften toppar på 13 GW och behovet är 26 GW. Ändå säger han senare att sparad vattenkraft skulle kunna försörja Sverige när det inte blåser.
Alltså ett troll som bara vill driva med oss.
Alltså ett troll som bara vill driva med oss.
Det finns en mtmmtm på Flashback också som där är inne och pratar om elbilar med referenser till Teslas egen statistik. Man kan ju dra egna slutsatser av detta. Där hävdas att elbilar bara brinner 1/5 så ofta som bensin/dieselbilar, samtidigt som diskussionen handlade om hur kraftigt de brinner när de väl brinner (den tråden handlade om elbilen som brann upp efter en krock utanför Gnesta).
Hur som helst, argumentationstekniken med lösryckta referenser är densamma.
Hur som helst, argumentationstekniken med lösryckta referenser är densamma.