Efter att ha haft mitt lilla system igång en vecka så kan jag konstatera att nästan alla sidor som skriver om hydroponisk odling verkar "mörka" det här besväret med pH-justering.

Att behöva mäta pH varje dag och dutta i nån ml salpetersyra för att justera det blir ju inte roligt i längden ("Ta semester? nä, jag måste hålla koll på pH"??)

Jag justerade ner pH till 6 igår kväll, nu på morgonen var det uppe i 7,3 redan. Och det ska helst vara mellan 5,5 och 6,5...

Jag som hade trott det jobbiga var att man skulle vara tvungen att byta hela näringslösningen 1-4 gånger i månaden.

Det lustiga är att jag hade tänkt bygga ett större system i vår f.d. råttbur (ett ombyggt vitrinskåp som står i köket). Råttor som husdjur slutade vi med för att det var så jobbigt att inte kunna åka bort utan att skaffa råttvakt. Men råttorna kunde man i alla fall lämna över helgen om de fick extra vattenflaskor och mycket torrfoder. Det kan man nästan glömma om man kör hydroponiskt:)

Men jag kör med Blomstra just nu (eftersom jag missat att köpa Flora Bloom), med "riktig" hydroponisk 2- eller 3-komponents näring sen är det kanske mer buffrat och håller sig lite stabilare. Får man sen koll på hur mycket det normalt förändras över ett dygn så kanske man kan tillsätta lite syra "i blindo" varje dag och bara behöva mäta några gånger i veckan.
 
Fanns väl nån anledning till att jag slutade med hydrokultur för många, många år sen ... (y)

Efter hand har jag kört med egenmanipulerad förenklad metod. Men det var väldigt kul i början - på -70talet då internet inte fanns och man fick söka information via engelska o amerikanska facktidskrifter. Har varit kul följa dina tester ... tycks än mer komplicerat än då jag startade upp. Lycka till, hoppas du inte ger upl!
 
Mitt testsystem nu är ett rätt simpelt ebb/flod-system.

Jag var till Bauhaus och köpte en Smartbox och en insats till den och en liten fontänpump (de hade inte den lilla pump jag tänkt köpa så jag köpte en snäppet större).
http://www.bauhaus.se/forvaringslada-smartstore-classic-15.html
9000167A.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


http://www.bauhaus.se/smartstore-15-insats.html
9000176A.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


http://www.bauhaus.se/micropump-350-12-v.html
6300858A.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Borrade ett hål i insatsen och monterade pumpen under så när insatsen är på plats står pumpen på botten. Sen är insatsen ju två fack insåg jag, så jag fick göra hål och sätta ett rör mellan facken så bägge fylls (som tur är så gick det att använda ett förlängningsrör som följde med pumpen till det).

Själva fontändelen av pumpen använder jag alltså inte, det följde mer flera olika anslutningsvarianter till pumpen.

Facken i insatsen är fyllda med lecakulor nu och sen i den lokala second hand-butiken hittade jag två digitala veckotimers för 20 spänn styck, den ena styr belysningen och den andra pumpen (pumpen körs 5 minuter 5 gånger om dygnet nu, den fyller insatserna på ungefär en minut men kör 5 för ibland sätter lecakulorna igen röret mellan facken).

Belysningen just nu är 3 stycken lågenergilampor i en "strålkastarramp" som varit till mörkrumslampor, grejer som jag hade låg hemma.

Sen har jag som sagt var köpt pH-mätare och EC-mätare (jag hade kanske inte behövt köpa bägge men när jag ändå shoppade så passade, pH-mätaren kan jag använda när jag gör vin också:).


I första försöket satte jag lite kruksallat och timjan, men då hade jag ingen koll på pH så timjan tvärdog. Sallaten verkade överleva.

Nu har jag köpt även små lecakulor (2-6 mm) och planterat om lite (och nu har jag alltså koll på pH, det hade jag inte i början). Sallaten börjar visa nya blad, sen hade vi en kruka basilika som jag tog några stänglar från och de verkar ta sig. Provade också att lägga botten av en rödlök i lecan, enligt vad jag förstått kommer den bilda rötter och börja växa upp till flera mindre plantor så man kan dela upp och plantera var för sig.

Vet inte alls vad som är vettigast att odla sen, men man ska väl fokusera på sånt man äter ofta och som är svårt att hitta bra i affären.

Sen funderar jag på att bygga NFT eller droppsystem i den där gamla råttburen, men först ska jag som sagt var få lite känsla för hur mycket jobb det är. Det kanske är enklare att odla i jord med droppvattning bara :)
 
Redigerat:
  • Gilla
elpaco
  • Laddar…
Finndjävel skrev:
Det beror väl på att de har ganska ljusskygga kunder.
Samtidigt besitter cannabisodlarna otroligt värdefull erfarenhet i ämnet. Skulle själv köpa lite kloningsvätska (Clonex) och inser efter en stund att hela butiken är avsedd för just cannabisodling...eller "perennodling" som det heter. :D

Rockwool är ju också användbart som odlingsmedium. GroDan (äger 25% av Rockwool®) har många produkter för jordfri odling. Brukar själv sätta fröer i deras 4cm-kuber och sedan plantera om i jord.
http://grodan101.com/knowledge-center/rockwool-growing-substrate-hydroponic-systems
 
Ja det är rätt intressant att se när man googlar att väldigt mycket handlar om cannabisodling. Ingen idé att sitta på lunchen på jobbet och googla för hälften av sidorna fastnar i webfiltret:)

Men jag tror det lite grann handlar om att det är de som har mest pengar att lägga på sånt här, så det blir väl då så att marknaden anpassar sig till efterfrågan (d.v.s. det folk är mest villiga att betala mycket pengar för, inte det folk är mest intresserade av).

Men som jag skrev om verkar det väldigt vanligt i storstäder som Bangkok, och för de som inte riktigt förstått var Thanetearth är så är det alltså en ENORM anläggning i England. Vi pratar om 90 hektar växthus som står för runt 10% av Storbritanniens produktion av tomater, paprika och gurka.

Hörde från en som varit där att han tyckte det kändes som att vara på Mars eller nån rymdstation, de enskilda växthusen är flera gånger större än en fotbollsplan, tänk er Scandinavium fyllt med grönsaker. Tänk er sen 200 stycken Scandinavium fyllda med grönsaker.
 
Nu har jag lyckats ta kål på basilikan också, men sallaten verkar frodas...

Helt klart verkar Blomstra ge mycket större pH-svängningar är riktig näring, hoppas mitt kompletteringsköp av Flora Bloom kommer snart så jag kan testa riktig hydro-näring. Vad jag läst mig till ska det vara bättre buffrat.

Jag tror jag sänkte pH lite för mycket (den pH Down som jag köpte är tydligen 38%-ig salpetersyra så man får inte dosera för hårt:) ).

Men hittade ett tips om hur man kan buffra med citronsyra och kristallsoda (natriumkarbonat, fick inte vara bi-karbonat för det reagerar tydligen för fort med syran), ska nog prova det sen också.

Den gamla råttburens två höga skåp är nu invändigt klädda med mylarfolie (köpte en sån här "rymdfilt" på Clas O, klippte och fäste med dubbelhäftande tejp) för att ta tillvara ljuset.

Ska bara ha nån vaxduk eller nåt till "golvet" i skåpen, sen kan jag ställa in mitt lille ebb/flod-system i det ena medans jag bygger i det andra.
 
Har odlat hyrdoponiskt i några år, för att alltid ha tillgång till färska örter.
Blir mest basilika och dill, eftersom vi använder det mest. Kör så enkelt som möjligt, frigolit platta med nätkrukor i stor balja, och så akvariepump för syresättning.
Tar en näve vanlig stenull i varje kruka, blöter den och petar sen ner några frön. Efter någon månad brukar det vara dags att skörda, men det brukar gå bra att ”glömma bort” den i några måndader utan problem.
Använder avkalkningsmedel för att reglera pH, MP52 som finns i de flesta mataffärer.
Tillsätter det direkt i början, tillsammans med näringen.
Nu på vintern behövs det naturligtvis belysning också, kör en Biltema lågenergilampa på timer.
 
Jag justerar ju pH i början när jag blandar näringslösningen, men det går i princip från 5 ena dan till 7 nästa dag (jag har bara 7 liter totalt i baljan) så det måste justeras varje dag. Men jag tror som sagt var det beror på att jag kör Blomstra just nu.
 
De hade rea på Granngården såg jag när jag var där och det var bland annat grejer till hydroponisk odling som var nedsatt pris på. Antar att det var något i denna stilen, kollade inte så noga. Kanske kan inspirera någon som inte vill bygga så mycket själv.
 
Det finns en hel del färdiga system att köpa men de är ofta dyra. Hembygge blir betydligt billigare (och är roligare tycker jag, även om det kanske tar mer tid:) ).

Tog lite bilder på mitt skåp nu när jag flyttade dit min ebb/flod-låda. Skåpet är inte klart men jag ställde lådan i högra halvan så länge.

2016-02-03 19.19.47.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


2016-02-03 19.19.58.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Nu ska jag försöka hitta kallvita lågenergilampor till vettigt pris... Minns att för 15 år sen eller så var nästan alla kallvita och folk ogillade lågenergilampor på grund av det. Numera verkar det knappt gå att få tag på kallvita i vanliga butiker.
 
Nerre skrev:
Jag justerar ju pH i början när jag blandar näringslösningen, men det går i princip från 5 ena dan till 7 nästa dag (jag har bara 7 liter totalt i baljan) så det måste justeras varje dag. Men jag tror som sagt var det beror på att jag kör Blomstra just nu.
Det här låter inte riktigt rätt?
Vill minnas att vissa sorter av Leca kular kan påverka pH. Kan det vara det som är problemet?
 
Använder Biltemas 30W 4000K lågenergilampa till min odling, de är billiga och funkar bra.
Tyvärr kan jag inte hitta dem på deras sida längre, kanske de har utgått?
 
Ulf_RTCW skrev:
Det här låter inte riktigt rätt?
Vill minnas att vissa sorter av Leca kular kan påverka pH. Kan det vara det som är problemet?
Rätt och rätt, många sidor skriver att man bör kolla pH två gånger om dagen så att pH sticker iväg om man har liten vattenvolym är nog inte så konstigt. Man borde ju kunna testa att lägga en näve LECA i ett glas med batterivatten och se om pH sticker iväg...

Biltema-lamporna har jag läst om men precis som du skriver verkar de ha utgått. Googlade lite igår och kallvitt är inte lätt att hitta. Finns i vissa webbutiker. Kanske inte är smart att bygga växtbelysning med E27-sockel nuförtiden:)

Bauhaus verkar inte ens ha vanliga lågenergilampor, bara LED och halogen och sen lågenergi med inbyggt ljusrelä.
 
Idag kom i alla fall mitt paket med Flora Bloom, så imorgon tänkte jag blanda riktig näringslösning och se hur det går.

Har inte orkar kolla pH ikväll, har ägnat mig åt att bygga färdigt min "lampa" (ett av hyllplanen från skåpet som blivit klätt på undersidan med aluminiumtejp från Biltema (säkrad med häftklammer ifall limmet torkar och släpper) och fått fem E27-socklar på plåtvinkel. Har två stickproppar till den, till 2 respektive 3 socklar (så jag kan ha gryning och skymning om jag vill). Sitter en plywoodremsa i framkant för att skärma av ljuset lite också (även den klädd med alu-tejpen).

Skulle aldrig våga sätta vanliga glödlampor i den men fem lågenergi på 11-12 W bör inte vara nåt problem.

Sen ska jag börja fundera på vad det ska bli för ytterligare odlingssystem i skåpet, NFT i fyrkantiga ventilationsrör har jag funderat på, men även droppmatning (ska visst vara bäst för tomater) och DWC. Men får nog inte plats med alla varianter och behöver fundera på vilka växter som kan dela näringslösning (tomater kräver t.ex. mycket mer näring än andra grejer).

Köpte två brickor med Rockwool-pluggar nu också (men ett par pluggar blev trasiga, de hade bara lagt alla grejer löst i kartongen så en del pluggar satt ju inte kvar i brickan utan hade mosats av flaskan med Flora). Ska nog inte handla där igen.
 
Har du fortfarande problem med att pH stiger snabbt? Vad har du för EC på kranvattnet innan du blandar i någon näring?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.