9 134 läst · 79 svar
9k läst
79 svar
Hjälp mig förstå hur det är med mjölken
Nej precis. Men siffrorna är ju nödvändiga som verktyg för att analysera och förstå verkligheten. Som du är inne på är det en relativt komplicerad "jord till bord"-analys med många faktorer som skall vägas in på olika sätt. Jag tror ändå att de siffror som tas fram är seriösa i det avseendet.Odjuret skrev:
Vare sig det handlar om uppvärmning av växthus eller transporter är det ändå till syvende och sist pest eller kolera. Det som verkligen gör skillnad är ändå konsumenternas val. Vi måste lära oss att vi inte både kan ha kakan och äta den. Käka äpplen istället för bananer. Skippa gurka och tomater mitt i vintern, etc.
Tja, jag vet inte. Det flesta stora miljöorganisationer verkar så vitt jag vet ändå vara hyfsat nöjda med det systemet även om det inte är perfekt. Klart det har en koppling till faktiska utsläpp. Om jag köper en utsläppsrätt och makulerar den hindrar jag ju någon annan från att släppa ut motsvarande mängd. Så länge det finns stora förbättringspotentialer så driver det ju ändå på förbättringsprocessen.Odjuret skrev:
Bara för att miljöorganisationer är nöjda med något så innebär det inte att det är ett bra system. Utsläppsrätter är inget annat en att döva ett samvete. Hur kan man köpa sig något som har med miljön att göra?cpalm skrev:Nej precis. Men siffrorna är ju nödvändiga som verktyg för att analysera och förstå verkligheten. Som du är inne på är det en relativt komplicerad "jord till bord"-analys med många faktorer som skall vägas in på olika sätt. Jag tror ändå att de siffror som tas fram är seriösa i det avseendet.
Vare sig det handlar om uppvärmning av växthus eller transporter är det ändå till syvende och sist pest eller kolera. Det som verkligen gör skillnad är ändå konsumenternas val. Vi måste lära oss att vi inte både kan ha kakan och äta den. Käka äpplen istället för bananer. Skippa gurka och tomater mitt i vintern, etc.
Tja, jag vet inte. Det flesta stora miljöorganisationer verkar så vitt jag vet ändå vara hyfsat nöjda med det systemet även om det inte är perfekt. Klart det har en koppling till faktiska utsläpp. Om jag köper en utsläppsrätt och makulerar den hindrar jag ju någon annan från att släppa ut motsvarande mängd. Så länge det finns stora förbättringspotentialer så driver det ju ändå på förbättringsprocessen.
När det gäller frukt och grönt skulle det innebära att vi inte kan äta några grönsaker alls vintertid.
Sedan är det för mig självklart att det är bättre att äta gurkan som är svenskodlad. Dessa kalkyler som görs missar så många parametrar. Framförallt det faktum att naturen enbart bryr sig om den faktiska utsläppen. Om inte annat så ska man gynna den inhemska produktionen.
Det är naturligtvis inte sant, även om utbudet av naturliga skäl skulle vara väsentligt mindre. Men ditt påstående är ett bra exempel på att vi glömt bort vilka grönsaker som hör till den svenska vintersäsongen.Odjuret skrev:
Framför allt rotfrukter tål lagring, en del grönsaker kan övervintras i jorden även om de naturligtvis inte växer på vintern (t.ex. morötter, vissa kål- och salladssorter), och man kan förstås också konservera grönsaker på olika sätt.
Det innebär ju förvisso inte att det är logiskt att avfärda kalkylerna som nonsens till förmån för sina egna spontana amatörmässiga analyser.
Tja... Okej... Naturen mår bättre av att köra gurkorna från Spanien upp till Sverige... Att lastbilarna går längre sträckor är oväsentligt.cpalm skrev:Det är naturligtvis inte sant, även om utbudet av naturliga skäl skulle vara väsentligt mindre. Men ditt påstående är ett bra exempel på att vi glömt bort vilka grönsaker som hör till den svenska vintersäsongen.
Framför allt rotfrukter tål lagring, en del grönsaker kan övervintras i jorden även om de naturligtvis inte växer på vintern (t.ex. morötter, vissa kål- och salladssorter), och man kan förstås också konservera grönsaker på olika sätt.
Det innebär ju förvisso inte att det är logiskt att avfärda kalkylerna som nonsens till förmån för sina egna spontana amatörmässiga analyser.
Men om vi återgår till den här tråden så är det bättre att äta en gurka från Sverige än från Spanien. Eftersom vi gynnar den lokala entreprenören. Om alla valde att äta lokalproducerat oavsett kravmärkt eller inte så skulle miljön garanterat tjäna på det.
Lastbilarna är inräknade i den ekvationen. Svenska gurkor är nämligen inte frilandsodlade. Tidiga svenska tomater är rena rama miljöbomben på grund av all el som går åt till dem.Odjuret skrev:Tja... Okej... Naturen mår bättre av att köra gurkorna från Spanien upp till Sverige... Att lastbilarna går längre sträckor är oväsentligt.
Men om vi återgår till den här tråden så är det bättre att äta en gurka från Sverige än från Spanien. Eftersom vi gynnar den lokala entreprenören. Om alla valde att äta lokalproducerat oavsett kravmärkt eller inte så skulle miljön garanterat tjäna på det.