På kabeln gör man en knorr el böj innan den går in i väggen, i varje ände.
 
Skanova eller vad dom heter nu för tiden satt upp en liknande lösning åt mig fast med teleledning, hade inget till andra huset på samma tomt så dom drog en med 6par över dit tror det kostade 3-5000:- med arbetet och material.
 
L Liteavvarje skrev:
Hur långt blir luftspännet
Ca 5 meter
 
snuttjulle snuttjulle skrev:
Det kommer bli rejäla krafter i fästöglorna bara av kabelns egenvikt om den inte får hänga ner på mitten. Det stora problemet är inte temperatur ändringen utan vikten på kabeln.
På vilket sätt kan ett slack på mitten minska krafterna i fästöglorna? Kablen väger ju lika mycket oavsett slack eller inte.
 
GK100 GK100 skrev:
Du ska väl inte ha slack mellan linan och kabeln? Välj en varmgalvad tråd eller fåtrådig lina som du fäster in med tex öglebult mot väggarna.
Det var ju lite det som var min ursprungfråga, behöver jag ha ta höjd för årstidernas temperaturvariation. Att ha en lösning utan slack kändes som en förutsättning från början, eftersom jag tycker att det med fult med slack.Möjligtvis kan jag tänka mig ett slack i varje ände, där kablen lämnar linan.
 
harry73 harry73 skrev:
Thomas_blekinge skrec att inte göra det krångligare för att sen komma med förslaget att använda hjul+motvikt :)
Jag antar att hjulet med motvikt är enklare än fjädrar för att järnvägen har valt den metoden för tusentals kontakledningar i hela Europa.
 
L
Har läst igenom tråden , hur har du tänkt sträcka linan ( en galv 3 mm ) du klarar
M Mad_Man skrev:
Ca 5 meter
5 meter är ingenting , ta en lina ( galv eller vire min 3 mm ) , sätt en en öglebult i varje vägg , ibland får man ha genomgående , med ett järn på 0,5 m på tvären bakom panelen eller om det finns en regel att fästa i , du kan inte spänna den med handkraft , ta en vantskruv 300 mm för att spänna med, lagom är att den inte går att trycka ner mer än 5 cm på mitten , sedan fästa kabeln med ( antingen svarta buntband UV-tåliga ,dom kommer att ge sig efter några år ) eller rostfria bandklammer som el-gubbarna har , mellanrum fästen ca 20 cm , vid varje ända en slack ( s.k. svanhals nedåt , ) så inte vatten rinner in i huset , linan får inte vara som en hängmatta och svaja , då påverkas kabeln och kan gå av , lämplig kabel N1X 3X2,5 och någon hänsyn till temperaturer är inget du behöver tänka på eller fjädrar
 
Längdändringar pga temperatur kan du bortse från i ditt fall. Du får som sagt välja en rimlig nedhängning från början när du spänner linan sen bunta på kabeln. Att du bör ha ganska mycket häng beror som sagt på att påfrestningen vid fästpunkterna ökar rejält ju mer rätlinjigt du vill ha det. Om du känner till hur man enkelt brukar dela upp en kraft i rätvinkliga komponenter ser du hur i detta fallet kraften i linan går mot oändligheten när vinkel pga nedhäng går mot noll dvs helt rät linje.

Gör även som Liteavvarje skriver en liten U-formad böj på kabeln i ändarna alternativt som skrevs tidigare en loop ett varv. Väljer du band av vettig kvalitet och fabrikat behöver du däremot inte tänka på dem mer om du nu inte hittar bandklammer.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg och 1 till
  • Laddar…
Trodde det rörde sig om ca 50meter snarare än 5 meter. ;)
 
  • Gilla
GK100
  • Laddar…
Så:

*Galvad järntråd >3 mm.
*Öglebult med mutter och bricka på förrådsidan.
*Öglebult med trägänga på hussidan (här skall linan anslutas till ett av benen till min altan, så det känns onödigt att borra igenom den stolpen.
*UV beständigt buntband.
*UV beständig kabel.
 
  • Gilla
Leif i Skåne
  • Laddar…
Skulle nog personligen köra med en tunn vajer istället för ståltråd.
 
norrbottenssnickaren norrbottenssnickaren skrev:
Skulle nog personligen köra med en tunn vajer istället för ståltråd.
Varför det?
 
Ang. kablen så är det många som står har en minmal förläggningstemperatur på -10 grader. Är det något att ta i beaktande i detta fall? Det kan ju faktiskt bli kallare än -10 grader i Göteborg.

Dessutom, på vilket sätt är N1X ett bättre alternativ än tex EXQ-light. Båda är ju UV beständiga.
 
Förläggningstemperatur är väl den temperatur som råder när man handskas med kabeln, inte drifttemperatur.

Sen är det ju ytterst sällsynt med kallare än -10 i Göteborg. 7 grader och horisontellt regn är ju mer någon form av normväder tycker jag :crysmile:
 
  • Gilla
lars_stefan_axelsson och 2 till
  • Laddar…
mexitegel mexitegel skrev:
Förläggningstemperatur är väl den temperatur som råder när man handskas med kabeln, inte drifttemperatur.

Sen är det ju ytterst sällsynt med kallare än -10 i Göteborg. 7 grader och horisontellt regn är ju mer någon form av normväder tycker jag :crysmile:
Om det finns en driftstemperaturbegränsning i min kabel så kan du ge dig fn på att den kommer att underskridas varje vinter i 10 års tid.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.