5 961 läst · 66 svar
6k läst
66 svar
Godkänd skarvhylsa i normcentral?
Du har en poäng.L LindhA skrev:
Detta betyder att jag själv inte gjort det mest lämpliga varje gång jag förlängt korta solida ledare med skarvhylsor🙁 Då ser det bästa alternativet ut att använda en WAGO 221 rakskarv i min mening.
Jag mailade faktiskt elpress och ställde denna fråga så får se vad de svarar.
Eller wagos 2773 2401 😊MBL19 skrev:
Ska bli intressant att höra elpress svar! Var faktiskt också på väg att maila de idag gällande detta haha
Har du använt en bra och korrekt tång har du gjort det på ett mycket lämpligt sätt långt bättre än Wago i de här fallen förutsatt bra hylsor också förstås. Ja kanske även oberoende hylstillverkare.MBL19 skrev:
Jag håller med. Det är inga konstigheter i verkligheten och med min erfarenhet sitter de väldigt bra och aldrig haft problem. Men nu är problemet tillverkarens anvisning som är haken..GK100 skrev:
En korrekt pressad skarvhylsa av rätt sort är närmast att jämföra med en homogen skarv, mer eller mindre utan svagheter och godkänd för mycket mer avancerade applikationer än i en normcentral.
När vi byggde avancerade utrustningar på ASEA ( ja jag börjar bli gammal) så skickades presstängerna in på kalibrering regelbundet för att säkerställa funktion och kvaliteten. Givetvis så genomgick utrustningen även en besiktning efter färdigställandet.
Om jag minns rätt så kostade en presstång runt 1000 lappen och detta var sent 70 tal.
När vi byggde avancerade utrustningar på ASEA ( ja jag börjar bli gammal) så skickades presstängerna in på kalibrering regelbundet för att säkerställa funktion och kvaliteten. Givetvis så genomgick utrustningen även en besiktning efter färdigställandet.
Om jag minns rätt så kostade en presstång runt 1000 lappen och detta var sent 70 tal.
Produkter som diskuteras: "presstång"
Crimptänger
Crimptänger, även kända som kabelskotänger, är specialverktyg som används för att fästa en kontakt på änden av en kabel eller ledare. Dessa tänger pressar metallhöljet runt kabeln för att skapa en robust, tillförlitlig och långvarig
Läs mer
Båda varianterna.A Arnodt skrev:
En period jobbade jag med elnät både luft och markförlagt, där skarvade vi uteslutande med oisolerade skarvdon i kombination med krympslang eller med så kallade ubåtar i vilka man hällde i en epoxy?/lim lösning för att få det fuktsäkrat. Vad jag vet så är de flesta av dessa skarva fortfarande i drift trots +30 år i backen.
Lika med alla slackar och skarver på kablage i automatik och kraftskåp från klent till hundratals ampere, inga problem om det är rätt utfört. Skulle säga att det är en standardlösning som används otroligt frekvent inom industri och kraftsektorn.
Men det verkar ju inte finnas isolerade skarvhylsor för ledare grövre än 6 mm2. Alltså som krimpas med krimptång på isolerade skarvhylsan. Inte hos Elpress i deras sortiment idag, verkar det. Hur kunde ni då krimpa med isolerade skarvhylsor t.ex. på en 10 mm2 eller 16 mm2 ledare?
Krympslang
Svar från Elpress:L LindhA skrev:
Till massiv ledare rekommenderar vi KS1.5 E-nummer: 0825204 , verktyg DKB0760
Roger Andersson
ELPRESS AB
Box 186 - SE-872 24 Kramfors - SWEDEN
T +46 612 71 71 00
Jag får helt enkelt börja använda oisolerade skarvhylsor med krympslang i fortsättningen vid skarvning av EQLQ. Så slipper jag hamna här😜 (även fast jag fortfarande tror att isolerade skarvhylsor fungerar utmärkt och bättre än Wago).MBL19 skrev:
Hobbyelektriker
· Värmland, Molkom
· 24 827 inlägg
Varför tro när du redan vet.MBL19 skrev:
Alla mer eller mindre tramstrådar kring tillverkares anvisningar i detaljer som inte ens har ett entydigt svar likt detta ger inte mycket. Den som tror att det går att få något vettigt ut med en fråga som tidigare här är naiv över hövan. Bättre om man är intresserad att testa enligt diverse normprov som är enkla att göra och se hur utrustning och materiel man vill använda står sig.