8 225 läst · 53 svar
8k läst
53 svar
Gjutjärnsplättlagg på induktionshäll?
Allvetare
· Västra götaland
· 9 517 inlägg
Ska man sikta på 5 mm
https://montano.se/product.html/stalplatta-stal?category_id=308
Eller 10 mm?
https://montano.se/product.html/stalplatta-s355j2?category_id=308
Laggen är 250 mm i diameter...
https://montano.se/product.html/stalplatta-stal?category_id=308
Eller 10 mm?
https://montano.se/product.html/stalplatta-s355j2?category_id=308
Laggen är 250 mm i diameter...
Kan själv!
· Trelleborg
· 16 892 inlägg
Vill minnas att moderna pannor har en alukärna just för att få jämn värme.
Jag har det omvända bekymret, vår 15000krs 70cm breda spis från Husqvarna är plattorna så små att det bara blir varmt i mitten.
Jag har det omvända bekymret, vår 15000krs 70cm breda spis från Husqvarna är plattorna så små att det bara blir varmt i mitten.
Allvetare
· Västra götaland
· 9 517 inlägg
Eftersom pannkakslaggen också fungerar mindre bra (troligen på grund av att ena kanten blir så mycket varmare än botten, så allt bränner fast där) och jag fick ett presentkort på en köksbutik så passade jag på att testa en "kolstålspanna".. Antar att det är ett finare namn på vanlig kallvalsad 3 mm plåt, men jag har testat alla andra typer av pannor så varför inte...
Hyfsat jämn värme faktiskt...
Hyfsat jämn värme faktiskt...
Allvetare
· Västra götaland
· 9 517 inlägg
Fick ta fram skjutmåtttet, plåten är 2,5 mm tjock..
Fick tipset från en säljare att ta med en magnet när man köper panna.
Det är väldigt många billigare pannor som har ojämt fördelade material i botten. Och därmed blir ojämt uppvärmda på induktion. Och antagligen kan det gälla äldre pannor med där de kanske är perfekta för tillförd värme men där tillverkningen är för oregelbunden vad gäller just induktion.
Men med en magnet kan man iaf säkerställa att den suger fast under hela uppvärmningsområdet.
Och kan vara bra om man vill testa de gamla pannorna innan man uppgraderar till induktion.
Det är väldigt många billigare pannor som har ojämt fördelade material i botten. Och därmed blir ojämt uppvärmda på induktion. Och antagligen kan det gälla äldre pannor med där de kanske är perfekta för tillförd värme men där tillverkningen är för oregelbunden vad gäller just induktion.
Men med en magnet kan man iaf säkerställa att den suger fast under hela uppvärmningsområdet.
Och kan vara bra om man vill testa de gamla pannorna innan man uppgraderar till induktion.
Allvetare
· Västra götaland
· 9 517 inlägg
Har faktiskt inte testat magneten på gjutjärnspannorna..Appendix skrev:
Fick tipset från en säljare att ta med en magnet när man köper panna.
Det är väldigt många billigare pannor som har ojämt fördelade material i botten. Och därmed blir ojämt uppvärmda på induktion. Och antagligen kan det gälla äldre pannor med där de kanske är perfekta för tillförd värme men där tillverkningen är för oregelbunden vad gäller just induktion.
Men med en magnet kan man iaf säkerställa att den suger fast under hela uppvärmningsområdet.
Och kan vara bra om man vill testa de gamla pannorna innan man uppgraderar till induktion.
Edit: testade alla pannor jag hade och "mest magnetisk" var den nya kolstålspannan. Sen kom nog de gamla gjutjärnspannorna (pannkaka, plättlagg), men de hade varierande grad av magnetism beroende på var man provade. Minst magnetiska var två nya Ikea-teflonpannor, och en äldre LeCreuset-gjutjärnspanna (typ 20 år gammal)...
Redigerat:
Är ju ett så uppenbart smart test när man får höra om detDan_Johansson skrev:
Har faktiskt inte testat magneten på gjutjärnspannorna..
Edit: testade alla pannor jag hade och "mest magnetisk" var den nya kolstålspannan. Sen kom nog de gamla gjutjärnspannorna (pannkaka, plättlagg), men de hade varierande grad av magnetism beroende på var man provade. Minst magnetiska var två nya Ikea-teflonpannor, och en äldre LeCreuset-gjutjärnspanna (typ 20 år gammal)...
Förr var det ju inte prio att det skulle fungera i induktion (som inte fanns). Så även högkvalitetspannor kan säkert ha sina brister
Klicka här för att svara