26 315 läst · 168 svar
26k läst
168 svar
Fortsatt inflation ger boräntor på 6 procent
Nej, rörligt är inte alltid frivilligt för alla lån löper ut någon gång och det är inte fördelaktigt att binda till dagens räntor lika lite som det är att tecka bundet på elpriset. Dagens räntor kommer troligtvis bestå över längre tid dessutom. Ett bättre upplägg är att budgetera för en hög ränta och lägga undan mellanskillnaden som buffert. Lite sent att starta med det nu dock.P Pligg85 skrev:100% rörligt är frivilligt.
Man kan lätt lägga upp lånet på 3-4 delar på exempelvis en del rörlig och en på 2 år, 5år och 8-10 år.
Då innebär det att man säkrar upp delar av lånet under kommande konjunkturer och aldrig kommer i situationen att stå med "Alla ägg i samma korg"
Då skulle 25 eller 33 procent av lånen kanske gå ut nu och ligga på högre ränta medan resten är låsta i några/många år till.
Det konceptet har vi och då har vi ändå mycket goda marginaler och ett kapital och buffert som täcker lånet med råge.
Ändå väljer vi att säkra upp och inte köra roulette med ekonomin. Hade vi haft samma lån och kanske bara några hundra tusen i buffert så skulle vi aldrig ha tanke på att köra stor del rörligt
Att binda upp sig i omgångar gör också att man aldrig kan byta bank utan att betala straffavgift och möjligheten till att förhandla till sig en bra rabatt blir svår då banken vet att du inte kommer byta.
Det vet man först efteråt. Om något år blir kanske folk idiotförklarade för att de var så dumma och inte band till dagens 'låga' räntor. Vi vet inte hur det går i framtiden, den som påstår sig veta det ljuger.K materii skrev:
Själv kör jag rörligt eftersom jag inte tror att jag är bättre än bankerna på att spå framtida räntor. Bankerna sätter givetvis sina långa räntor på en nivå som gör att de tror att de ska tjäna på det.
Siffrorna visar ju att över tid så har priserna blivit högre i Norden ju mer elhandel vi har med kontinenten. Priser påverkar bara de som handlar med varandra. Vi blir då extra känsliga när fossila bränslen går upp i pris, trots att vi inte har fossil-el. Avtalen handlar om de nordiska stamnätsbolagen och att Sverige inte har tillräcklig kapacitet efter minskningarna i Ringhals, framförallt mot Norge, där det essentiella utbytet skett för svensk del historiskt.Z Zodde skrev:När skedde detta du skriver
”och låga priser, vilket vi också har haft medan Europa haft mångdubbelt högre priser. ”
vilka år syftar du på här. Enligt Nordpool hade vi högre priser än Europa 2000-2012 och liknande priser 2012-2020. Vilka priser ser du på?
”När Sverige bröt med de nordiska utbytesavtalen och istället levererar mer el till kontinenten ”
Detta är nytt för mig, vilka avtal bröt man?
Vilka siffror visar det., inte Nordpool s så kan du visa din källa???T tobiast skrev:Siffrorna visar ju att över tid så har priserna blivit högre i Norden ju mer elhandel vi har med kontinenten. Priser påverkar bara de som handlar med varandra. Vi blir då extra känsliga när fossila bränslen går upp i pris, trots att vi inte har fossil-el. Avtalen handlar om de nordiska stamnätsbolagen och att Sverige inte har tillräcklig kapacitet efter minskningarna i Ringhals, framförallt mot Norge, där det essentiella utbytet skett för svensk del historiskt.
2012-2021 sjönk priserna i Norden till Tysk/dansk nivå efter å ha legat högre 2000-2010.
Har Sverige dålig kapacitet mot Norge?
Skulle Sverige ha brutit nåt avtal med Norge då vi exporterar till Danmark/Tyskland?
Det ör rätt att vi fått höga elpriset pga skenande gaspriser men så hade vi i nästan 20 år låga priser pga låga gaspriser…
Jag har inte tid att leta källor och hålla på med sifferbollning. Har du motstående källor eller uppgifter får du väl presentera dom om du vill. När det gäller stamnäten har det skrivits ganska mycket så det bör du inte ha problem att hitta.Z Zodde skrev:Vilka siffror visar det., inte Nordpool s så kan du visa din källa???
2012-2021 sjönk priserna i Norden till Tysk/dansk nivå efter å ha legat högre 2000-2010.
Har Sverige dålig kapacitet mot Norge?
Skulle Sverige ha brutit nåt avtal med Norge då vi exporterar till Danmark/Tyskland?
Det ör rätt att vi fått höga elpriset pga skenande gaspriser men så hade vi i nästan 20 år låga priser pga låga gaspriser…
Skrivits mycket har det gjort men ingenting i närheten av att Sverige skulle brutit några avtal med Norge och börjat exportera till Tyskland/Danmark istället.T tobiast skrev:
Jag kallar det inte sifferbollning när du påstår att kontinenten tidigare har haft mångdubbelt elpris jmf Norden utan direkt faktafel.
https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/ALL1/Hourly/?view=table
Här har du mina siffror
Jag har inga faktafel och du har inte presenterat något källmaterial som motsäger mina påståenden. Artiklar och information finns.Z Zodde skrev:Skrivits mycket har det gjort men ingenting i närheten av att Sverige skulle brutit några avtal med Norge och börjat exportera till Tyskland/Danmark istället.
Jag kallar det inte sifferbollning när du påstår att kontinenten tidigare har haft mångdubbelt elpris jmf Norden utan direkt faktafel.
[länk]
Här har du mina siffror
Varför accepterar man ett sådant avtal? Eller har du gett bort rätten att förhandla din lön åt någon som inte har ditt bästa för ögonen?Dan_Johansson skrev:
Som företagare i socialistiskt land så sätter jag min lön till det högsta av brytpunkten för statsskatt eller max avsättning till statlig pension. Finns ingen som helst anledning att bjuda på mer skatt när det knappt ger något tillbaka. I år blev det 7.2% höjning och det fick alla anställda. Brytpunkten som följer prisbasbeloppet gick helt plötsligt förbi pensionsgränsen som styrs av inkomstbasbeloppet.
Allvetare
· Västra götaland
· 9 293 inlägg
Nu vet jag inte var du jobbar, men i många branscher så förhandlar ju facket med arbetsgivaren eller arbetsgivarorganisationen, och skriver ett avtal som sträcker sig över flera år, där man specificerar löneökningarna i% per år... Det förhindrar ju ingen att förhandla, men i verkligheten så leder ju ingen vart...
Fortfarande helt frivilligt. Har själv 4 banker och personlig rådgivning hos två. Har hittills förhandlat till bäst hos banken man haft i 20+ årK materii skrev:Nej, rörligt är inte alltid frivilligt för alla lån löper ut någon gång och det är inte fördelaktigt att binda till dagens räntor lika lite som det är att tecka bundet på elpriset. Dagens räntor kommer troligtvis bestå över längre tid dessutom. Ett bättre upplägg är att budgetera för en hög ränta och lägga undan mellanskillnaden som buffert. Lite sent att starta med det nu dock.
Att binda upp sig i omgångar gör också att man aldrig kan byta bank utan att betala straffavgift och möjligheten till att förhandla till sig en bra rabatt blir svår då banken vet att du inte kommer byta.
T tobiast skrev:
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Här är Sveriges elpris jmf med EU.
Att EU skulle har flerdubbelt högre pris än Sverige 2010-2020 är nu motbevisat.
Ser fram emot din argumentation
https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/ten00117/default/line?lang=en
För att påminna vad du skrev
"Syftet för nordisk del var att både ha en stabil elförsörjning och låga priser, vilket vi också har haft medan Europa haft mångdubbelt högre priser. #
M
Markarbetaren
Medlem
· Halland
· 4 370 inlägg
Markarbetaren
Medlem
- Halland
- 4 370 inlägg
Men är ränteskillnadsersättningen verkligen så stor? Ska man lösa ett lån i förtid så får man ju betala mellanskillnaden på din låsta ränta och vad banken lånade upp motsvarande belopp på för ränta. Det är väl några 10-dels % bara.K materii skrev: