37 281 läst · 77 svar
37k läst
77 svar
Förgiftar jag min familj? Vattenfråga
Aha Kaliumpergamagnat använder jag till variga sår. Visste att det har med vattenrening att göra men inte hur. Det är alltså inte giftigt att få i sig?pacman42 skrev:Kolfilter är bra för vissa saker, men det hjälper inte mot järn och mangan. Till detta använder man sandfilter som sedan backspolas med kaliumpermanganat. För att hantera surheten som kommer från svavel så har man ofta kalksten inblandat i sanden också.
När man har fått resultatet från vattenprovet så ser man vad som behöver åtgärdas. Då är det dags att köpa filter enligt vad som behövs. Det finns många erkänt bra filtertillverkare i Sverige.
Intressant. Om man blandar en knivsudd kaliumpergamagnat i vatten så det blir lila-rosa men endast rosafärgar en kompress och lägger kompressen på ett varigt sår en stund så drar det ur varet. När man lyfter på kompressen är den alldeles gul. Helt fantastiskt medel.pacman42 skrev:
Fenomenet uppstår i djupborrade brunnar där marken är syrefattigt och innehåller berggaser som svavelväte eller metangas. Det har inget med ditt vvs system att göra.R RogerHql skrev:
Det finns faktiskt syreaktivatorer att montera i hydropressanläggningar. Jag har en äldre hydropressanläggning med inkopplingsordningen brunn-trycktank-syreaktivator-sandfilter till min djupborrade brunn. Tror t.o.m att tillverkaren finns kvar men under annat namn.
Dåvarande namn var "aqua filterteknik" från billdal
(Ursäkta oordningen på bilden, men är inte hemma för tillfället, detta är taget under pågående renovering)
Nej... sandfiltret ska inte ha någon automatluftare, det var dumma jag som dängde dit en...
Dåvarande namn var "aqua filterteknik" från billdal
(Ursäkta oordningen på bilden, men är inte hemma för tillfället, detta är taget under pågående renovering)
Nej... sandfiltret ska inte ha någon automatluftare, det var dumma jag som dängde dit en...
Sorry. Det är ordningen brunn-syreaktivator-trycktank-sandfilter, en bättre bild. Gardenaslangarna är till för backspolningen så att vattnet därifrån går direkt till golvbrunnet.Putten skrev:Det finns faktiskt syreaktivatorer att montera i hydropressanläggningar. Jag har en äldre hydropressanläggning med inkopplingsordningen brunn-trycktank-syreaktivator-sandfilter till min djupborrade brunn. Tror t.o.m att tillverkaren finns kvar men under annat namn.
Dåvarande namn var "aqua filterteknik" från billdal
(Ursäkta oordningen på bilden, men är inte hemma för tillfället, detta är taget under pågående renovering)
Nej... sandfiltret ska inte ha någon automatluftare, det var dumma jag som dängde dit en...
Jag hade liknande problem förra året men en sommarstuga med egenborrad brunn, hydropress och tråkigt vatten. Det var lågt pH, mycket koppar, järn och mangan. Vi är i stugan under sommarmånaderna och högtider och har små barn. Jag fick hjälp på forumet här på sidan och satt i samtal med en användare i 1,5 timme som guidade mig rätt och fick en överskådlig bild av problematiken. Vi satte in ett vattenfilter från en sida som sålde "billiga filter" ( 10.000kr för tänkt filter med backspolning) som bygger på att man fyller på med kalk beroende på användning och den rensar bort mangan och järn. Första dagarna efter insättningen var det lite grumligt vatten men sedan blev vatten riktigt bra. Man känner ingen skillnad på kommunalt vatten och vår brunn. Vi tog prov innan och efter. Redan i före provet noterades ingen dålig lukt (svavelväten), den mikrobiella statusen var också bra vilket ju är det viktiga och det som också gör en sjuk. Vad jag förstår kan man se på vattenprovet exakt hur borrningen ligger till, dvs ytligt eller djupt och vilken typ av vattentäkt man tar från. Kan vara värt att diskutera resultaten med en kunnig inom området. Provet efter insättning var riktigt bra och är värt att göra även om det kostar en slant.
Jo det finns billiga filter som också så är effektiva. Hade ett sånt första åren.F Fixaren06 skrev:Jag hade liknande problem förra året men en sommarstuga med egenborrad brunn, hydropress och tråkigt vatten. Det var lågt pH, mycket koppar, järn och mangan. Vi är i stugan under sommarmånaderna och högtider och har små barn. Jag fick hjälp på forumet här på sidan och satt i samtal med en användare i 1,5 timme som guidade mig rätt och fick en överskådlig bild av problematiken. Vi satte in ett vattenfilter från en sida som sålde "billiga filter" ( 10.000kr för tänkt filter med backspolning) som bygger på att man fyller på med kalk beroende på användning och den rensar bort mangan och järn. Första dagarna efter insättningen var det lite grumligt vatten men sedan blev vatten riktigt bra. Man känner ingen skillnad på kommunalt vatten och vår brunn. Vi tog prov innan och efter. Redan i före provet noterades ingen dålig lukt (svavelväten), den mikrobiella statusen var också bra vilket ju är det viktiga och det som också gör en sjuk. Vad jag förstår kan man se på vattenprovet exakt hur borrningen ligger till, dvs ytligt eller djupt och vilken typ av vattentäkt man tar från. Kan vara värt att diskutera resultaten med en kunnig inom området. Provet efter insättning var riktigt bra och är värt att göra även om det kostar en slant.
Frågan är bara hur ofta man måste byta filtermassa/ kalk eller kemikalier. Då blir de inte så billiga i längden. Men för sommarstugor med liten förbrukning är det förstås helt OK.
Vi satte in filtret ett halvår sedan. När den var fylld hade den ett pH på 8,5. För en vecka sedan var det runt 8. Så jag räknar med att fylla på kalk någon gång hösten nästa år. Själva filtermassan ska väl bytas efter 2-3 år. Men visst är det så att den blir en underhållskostnad. Men det är väl värt om man slipper köpa vatten och hålla på att tänka på att familjen mår dåligt i magen när man är där. Det är ju även mer eknomiskt i jämförelse med att dra in kommunalt vatten för en mer än halv miljon kronor.K karlmb skrev:
Jag tror inte det är så nyttigt om du har PH8. Du ska ligga under 7.5 tror jag. Det går även åt mkt mer disk/tvättmedel om du har så hårt vatten som man får med PH8. Kolla upp det.F Fixaren06 skrev:Vi satte in filtret ett halvår sedan. När den var fylld hade den ett pH på 8,5. För en vecka sedan var det runt 8. Så jag räknar med att fylla på kalk någon gång hösten nästa år. Själva filtermassan ska väl bytas efter 2-3 år. Men visst är det så att den blir en underhållskostnad. Men det är väl värt om man slipper köpa vatten och hålla på att tänka på att familjen mår dåligt i magen när man är där. Det är ju även mer eknomiskt i jämförelse med att dra in kommunalt vatten för en mer än halv miljon kronor.
Hyffsat neutral info:F Fixaren06 skrev:
https://www.orebro.se/bygga-bo--tra...dhetsgrad-ph-varde--dricksvattenkvalitet.html
PH mellan 7 och 9 då.
Allvetare
· Tullinge
· 6 034 inlägg
Innan jag fick ordning på syreaktivatorn blev vattnet väldigt lätt brunt pga järnhalten, aktivatorn var igensatt överallt. Efteråt såg tappvattnet ut såhär ett tag, sen blev det mer normalt men fortfarande med mikrobubblor vid upptappning, då vet man att syreaktivatorn gör sitt jobb.
Tror en sådan skulle ge bra hjälp att få ordning på ditt vatten @Granåla
Tror en sådan skulle ge bra hjälp att få ordning på ditt vatten @Granåla