38 522 läst · 76 svar
39k läst
76 svar
Fastighetsägare har planerat skog på mark ovan våra värmeslingor
Ett mycket sunt beslut!👍C Chentin skrev:
1m ned i backen ligger slangen väl skyddad mot både rötter och trafik.
Speciellt som det låter som att den legat ett tag och marken borde ha hunnit stabilisera sig runt den vid det här laget.
Största hoten skulle jag tro består i att någon kör fast och sjunker med sin maskin ner till slingan, eller att grannen ska täckdika och glömt bort att din slinga ligger där.
Ta det lugnt och njut av tillvaron!
Spara Pengarna, snacka med markägaren om att du har talat med kommunen och att du är lugn med att det finns plantering, men att särskild hänsyn skall tas till markslangarna vid skörd. Ex inte skörda vid kälossning eller efter ihållande regn osv. Och få detta på servitutetC Chentin skrev:Vi bor i en avstyckad gård.
Person 1 köpte gården 2014.
Denne styckade av en tomt med huset på och avsåg att behålla skog och betesmark själv.
Person 2 köpte huset 2014.
Värmeslingorna till husets jordvärmepump är dragna under intilliggande väg (samfällighet) och ut på (under) en åker bredvid. Det rör sig om 2 slingor, vilka en rörmokare vi nu varit i kontakt med uppskattar till upp till 800m sammanlagt.
När person 2 köpte huset skrevs ett servitut på slingan.
Det står bara att den ligger där, att priset är 0:- och sen en egenritad karta som bilaga.
Detta är underskrivet av person 1 samt person 2.
Vi köpte huset av "2" år 2017.
Då arrenderade en granne - Person 3 - betesmarken till sina djur.
Något år senare beslöt sig person 1 för att säga upp arrendet för att plantera energiskog på marken.
Detta var inget vi blev informerade om utan det hörde vi ryktesvägen.
Tiden gick utan att vi hörde något. Så en dag stod det en minigrävare ute på åkern, som förberedde någon form av plantering.
Jag kontaktade "1" för att höra mig för och jo, nu skulle det planteras energiskog.
Jag frågade om jag fick köpa marken (den del som ligger runt vårt hus) istället men det var inte aktuellt.
Jag sa att jag funderade på hur detta skulle påverka våra värmeslingor men fick till svar att rötterna inte gick så djupt.
Naivt kanske att tro på detta, men det gjorde jag.
Så här om dagen hade jag en rörmokare hemma i annat ärende och kom att prata om värmesystemet och att slingorna ligger där dom ligger.
Han sa att det absolut inte var bra och att jag omgående var tvungen att försöka få markägaren att förstå allvaret och ta bort träden innan rötterna tar sig för djupt.
Så frågan är...
Kan vi göra något?
Vad är ett servitut värt när det inte är inskrivet hos inskrivningsmyndigheten utan bara finns på papper?
Jag har pratat med kommunen som hävdar att markägaren inte får göra något som skadar servitutet och att man troligtvis behöver anlita jurist som tar sig an fallet och driver detta i ett civilmål (?). Problemet är bara att vi isf. är uppe not någon som är ekonomiskt oberoende.
Vad säger panelen?
Lägga pengar på att kriga eller bita i det sura äpplet och spara dessa till en bergvärne-borrning om det kommer behövas om några år?
Eller kan vi ha sån "tur" att fallet är solklart och går snabbt (billigt) att lösa.
Fastighetsägaren är ännu inte kontaktad, men jag gissar att han inte kommer säga: Absolut! Vi tar bort det direkt!
Därav vill jag veta på ett ungefär vilka rättigheter/möjligheter jag har, innan kontakt etableras.
Någon som vet eller har en kvalificerad gissning?
På Chentins utsaga "Men det var synd att vi inte fick stycka av och köpa den biten" svarade du "Det hade nog blivit billigare att fixa en energibrunn".Nissens skrev:
Bra att du nu påpekar att din kommentar handlade om alternativ till att driva en juridisk process.
Ok , sorry jag tänkte båda varianterna. Men det stämmer ju även på att köpa mark. Det hade sannolikt blivit billigare att borra.P pmd skrev:
Servitutet är handkrafsat i 2 ex. och undertecknat av markägare och tidigare husägare och givetvis måste markägaren vara med för bägge exemplaren måste vara undertecknade.P pmd skrev:
Ja, så det är inte självklart att ägaren till den tjänande fastigheten vill ändra på servitutet, men som jag skrev i inlägg #67 så tror jag att markägaren är skyldig att visa nödvändig hänsyn till TS värmeslinga även med nuvarande servitut.M Mekaniker skrev:
Det handlar inte bara om markpriser, det handlar även om hutlösa avgifter till Lantmäteriet att stycka av mark och sedan slå ihop den med en ny fastighet.P pmd skrev:
Det kostar 50 000 - 100 000 kr att borra en energibrunn. De pengarna och mer går snabbt åt till att köpa ny mark plus lantmäteriets avgifter.
https://www.greenmatch.se/blogg/2016/03/vad-kostar-det-att-installera-bergvaerme