N
D Daniel 109 skrev:
De verkar på en privat marknad. Om de skulle driva sin verksamhet med syfte att gynna dina kunder skulle det gynna kunderna men missgynna övriga skattebetalare. Du kan inte driva det för att gynna kunderna om de inte motsvarar ägarkollektivet.
Privat marknad?
Det finns ett elnät där jag bor. Detta ägs av Vattenfall Eldistribution. Inte mycket till marknad du.

Elnätet är skilt från Vattenfalls övriga verksamhet i bolaget Vattenfall Eldistribution.
Priserna när det gäller elnät påverkas inte av någon privat marknad.
 
  • Gilla
TommyC och 2 till
  • Laddar…
G OMathson skrev:
Visst finns det folk som har örnkoll, särskilt med timpris. Svårare med rörligt månadspris, grov uppskattning duger inte.
Avstå? Stänga av värmepumpar i ett "rikt väst land" som mestadels exportera? Helt sjuk!
Lite politik light
Jag skulle nog säga att vi är ett fattigt land. Speciellt med tanke på att demokratin upphävts för att hylla vänsterradikala idéer som med hjälp av tystnadskultur, skam, skuld och uteslutning blir allenarådande.

Den nya maktsfären är fortfarande i en revolutionär fas där man inte har så stor respekt för motståndaren. Man hatar män, bilar, kapitalet och i och med sitt ställningstagande för klimatet och planeten hatar man nu även mänskligheten. Det är ett stort ideologiskt problem att komma ifrån att vara förtryckt och sedan ta revansch på allt som stått i ens väg.

Att vara revolutionär är ett tillstånd med brist på empati där man upphöjer sig själv till den största viktigheten. De som nu fröjdas i den gruppen har ingen aning om detta och känner att de gör sitt bästa. I deras värld finns bara onda och goda. Offer och förövare.

Den typen av ideologi ligger inte till grund för den industriella revolutionen och kommer inte heller att kunna förvalta den välfärd den skapat. Ett gement förhållningssätt baserat på kamp skapar inga Nobelpristagare.

Därför är man på klassiskt vis också ohörsam mot kritiska röster. Alla som säger emot är deras fiender. Skambeläggs och utesluts. Då media till stor del hyllar denna tankemodell går samhället ganska snabbt utför mot att prestera sämre på alla områden. Liberalismen, demokratin och sättet att se på vetenskap är i fara. Vetenskap är numera en klubba man slår motståndaren genom att åberopa konsensus - ett missförstånd som skulle få Isaac Newton att vända sig i sin grav.

Exempel vindkraft
Om man tittar tex på vindkraft har den upphöjts till att vara ett "alternativ" och att med den kan man göra "omställningen" så vet de varken vad de ställer om från och vilken prestanda vindkraften har. Man tror även starkt på solenergi, men inte heller den har förmågan att ersätta de kontinuerliga planerbara energikällorna.

Om man tittar på verkligheten finns i elområde SE3 (Sthlm mm), vindkraft med en toppeffekt strax under 3000 Megawatt. Det motsvarar knappt 3 st typiska kärnreaktorer.

Det låter ju fint. Men tittar man på uteffekten från timme till timme får man en smärre chock.

Linjediagram visar Sveriges region SE3s vindkraftproduktion per timme, från januari till september 2022.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Det går naturligtvis inte att driva ett land som behöver kontinuerlig energitillförsel dygnet runt med en så varierande energikälla. Vissa timmar och hela dagar är summan av alla "reaktorerna" nere på noll.

Tittar man på varaktigheten. I vilket effektområde hittar man sin vindkraftpark vid slumpvisa stickprov?
Histogram över vindkraftens tillgänglighet i Sverige, region SE3, januari-september 2022.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Jo större delen av tiden kan man hitta hela flottan på 20 till 30% av installerad effekt.

Då tänker någon att vi bygger väl mer?

Tyvärr ändras inte varaktigheten om man bygger mer. Effektkurvan över tid sträcks bara uppåt. När det är svag vind är det fortfarande svag vind oavsett hur mycket man bygger.

I stället får man när det börjar blåsa lite mer ett astronomiskt elöverskott där det inte finns avsättning. Ingen behöver elektriciteten och priset blir noll eller negativt.

Det låter ju trevligt, men innebär att de som äger vindkraft inte tjänar ett öre medan vindkraftverket slits ned mekaniskt och kräver både service och att man betalar av lånen.

För att fortsätta driva ett sådan system kanske man tänker att staten ska äga de olönsamma vindkraftverken. Visst kan de göra detta, men då kommer en större del av resurserna att disponeras på energi och komforten i samhället minskar. Det blir mindre roliga resor och prylar därför att mer pengar och tid går att för att förflytta sig och att samla in energi.

För den som hatar samhället är inte detta något problem då fienden de som levt i överflöd nu får leva fattig precis som det hämndlystna offret. Därför reagerar man inte heller på stagnation och ser det som en framgång.

Vattenkraftens betydelse

I Sverige är det vattenkraften som balanserar vindkraftens nyckfullhet. Vindkraften bidrar till att vattenkraftverk kan undvika att släppa vatten genom turbinerna. På så vis har vindkraftsivrarna fått intrycket att man visst kan stänga av kärnkraft och allt går fint. Vad man gjort i praktiken är att mula till vattenkraften rejält så att den får köra upp och ned som en galning med ökat slitage, Vattenkraften är inget man bygger ut i den takt man bygger vindkraft. Därför kan den kontinuerliga elproduktionen inte ökas med vindkraft. En dålig dag är det ändå inte vindkraften som kör, utan de övriga kraftslagen. Man har inte fått mer kontinuerlig kraft.

Det är själva nyckeln till att begripa att utan backup fungerar inte vindkraften och ingen har ännu byggt sådan backup i Sverige, man har bara utnyttjat den redan befintliga vattenkraften. Den tål inte heller att stå stilla medan vindkraften jobbar. Då skapar de ingen nytta. Generatorerna står stilla till förmån för andra generatorer i vindkraftverken med dubblerad hårdvara som följd utan att den maximala produktionsförmågan ökar.

Har man inte vattenkraft blir det naturgas
Tyskland har obetydlig vattenkraft. Därför tvingas man vid "omställningen" bygga gasturbinanläggningar som drivs av naturgas från Ryssland. Utan allmänhetens kunskap importerade Tyskland naturgas motsvarande 1700 GWh/dygn. En vanlig reaktor tillverkar 24 GWh/dygn. Med en verkningsgrad på 30% kan de tillverka el motsvarande 21 reaktorer och massor av värme.

Det gick bra till de drog ut i krig med en korg med ägg i ena handen.

Med ett sådant effektbortfall blev läget såklart akut. De betalade vad som helst för att elsystemet inte skulle krascha.

Nu har de hitta delvis nya leverantörer och hämtat fram lite kolbaserade prylar ur malpåsen.

Men tro inte att det är över. Flera andra länder tror fortfarande att man kan stänga av kärnkraftverk och ersätta med tillfällig. Tex Belgien som annonserat detta.

Det enda som är bra med revolutionärernas verksamhet är att systemet rasar samman rätt snabbt då de inte är baserade på verkligheten. Tyvärr blir det dyrt när vi räddar jorden men kastar ut det förhatliga barnet med badvattnet.

Det börjar med elräkningen, men slutar inte där.

:cool:
 
Redigerat:
  • Gilla
  • Älska
baal och 14 till
  • Laddar…
N Nalleman64 skrev:
Privat marknad?
Det finns ett elnät där jag bor. Detta ägs av Vattenfall Eldistribution. Inte mycket till marknad du.

Elnätet är skilt från Vattenfalls övriga verksamhet i bolaget Vattenfall Eldistribution.
Priserna när det gäller elnät påverkas inte av någon privat marknad.
Nej, marknad var kanske en dum benämning på ett monopol. Men det skulle inpraktiken bli ett gynnande av vattenfalls kunder på övriga skattebetalares bekostnad om de inte utnyttjande intäktsramen fullt ut. Så Vattenfall drivs och ska drivas som ett vinstdrivande bolag. Om alla nät car offentligt ägda skulle man kunna göra på ett annat sätt.
 
D Daniel 109 skrev:
Ja, journalister som missförstått det. Läs källan dvs SVK. Det stämmer att det baseras på förbrukningen förra året. Men det är inte ersättning för de kostnaderna. Det var ett annat stöd då. (Fullständigt idiotiskt utformat)
Det framgick klart och tydligt vi FifflaUffe’s o Ebbas presskonferens
 
F fribygg skrev:
Sen kan man ju möjligtvis tillägga att i Östergötland har ju de kommunala bolagen kanske enklare geografier än Vattenfall att verka i, men generellt är ju inte statlig och kommunal verksamhet så effektiv och billig som privat och det är ju vi konsumenter som får betala all overhead i de stora bolagen.
Nu finns Vattenfall i Östergötland hette förut Motala kraft. Jag har både EON i Östergötland o Vattenfall men betalar ju hellre några korvören mer till vattenfall för dessa pengar går till staten och inte till utlandet
 
  • Gilla
fribygg
  • Laddar…
K kortis skrev:
Det framgick klart och tydligt vi FifflaUffe’s o Ebbas presskonferens
Den såg jag inte. Vad sa de?
Uppdraget att utforma ersättningen kom från förra regeringen, utan Uffe och Ebba.
 
  • Gilla
Markarbetaren och 1 till
  • Laddar…
D Daniel 109 skrev:
Den såg jag inte. Vad sa de?
Uppdraget att utforma ersättningen kom från förra regeringen, utan Uffe och Ebba.
Jag kan väl inte reprisa åt dig du får leta upp det själv kanske finns på SVT play.
Naturligtvis formades förslaget av förra regeringen annars hade det väl aldrig blivit något.
Nu har ju frågorna blivit för många så FifflaUffe o Ebba har gått under jord
 
  • Gilla
  • Haha
jawen och 2 till
  • Laddar…
  • Gilla
fribygg och 6 till
  • Laddar…
Stefan Bengtsson Stefan Bengtsson skrev:
Jag tog en för laget och kollade på presskonferensen.För den som vill slippa må illa av det infantila dravlet i början, förklarar Ebba Busch från 05:30 att stödet baseras på förra årets förbrukning, men avser att hjälpa till med den kommande vinterns räkningar.
Tacksam för det :p
Maken räknade ut att vi bör få ungefär 6500 kr som det ser ut nu.
 
Stefan Bengtsson Stefan Bengtsson skrev:
Jag tog en för laget och kollade på presskonferensen.

För den som vill slippa må illa av det infantila dravlet i början, förklarar Ebba Busch från 05:30 att stödet baseras på förra årets förbrukning, men avser att hjälpa till med den kommande vinterns räkningar.

[länk]
Men så har de nu gått under jord och svarar inte på en fråga:crysmile:
 
  • Gilla
Anna_H och 1 till
  • Laddar…
Stefan Bengtsson Stefan Bengtsson skrev:
...förklarar Ebba Busch från 05:30 att stödet baseras på förra årets förbrukning, men avser att hjälpa till med den kommande vinterns räkningar./
Tack för det.
02:05 säger hennes chef att det är kompensation för förbrukning man redan haft.
 
  • Gilla
Markarbetaren
  • Laddar…
D Dilato skrev:
Tack för det.
02:05 säger hennes chef att det är kompensation för förbrukning man redan haft.
Tycker du att det ser ut och låter som att han vet vad han pratar om?
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
Stefan Bengtsson Stefan Bengtsson skrev:
Tycker du att det ser ut och låter som att han vet vad han pratar om?
Det här är kompetensen som styr landet, känns tryggt :rofl::crysmile::D
 
  • Haha
Anna_H
  • Laddar…
The dark (=left) force is strong with these pos(t)ers...
 
  • Gilla
SonnyListon
  • Laddar…
G
D Dilato skrev:
Tack för det.
02:05 säger hennes chef att det är kompensation för förbrukning man redan haft.
Spelar väl egentligen inte så stor roll. Antar att de flesta privatpersoner och företag har betalat förra vinterns elräkningar?
Område 3 och 4 får pengar (återbetalning för att dessa områden kollektivt betalat "för mycket" till svk) baserat historiskt på förbrukning, kan vara ekonomiskt hjälp till nuvarande och kommande höga elräkningar. Känner till ett par mindre företag som är elintensiva som går på knäna som verkligen behöver denna "återbetalning".
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.