Jonas Persson Jonas Persson skrev:
Precis.

Bara att preppa så mycket man kan. Vet inte hur jag hamnat där jag är idag. Men jag har ett sammelsurium av olika lösningar. Vill inte kalla mig för prepper, men man börjar undra:geek:
Det beror lite på. I referensen ovan så påpekar man att i Kalifornien som har ett distributionsnät som ser ut som ett träd så var det många områden som aldrig kopplades bort eftersom de servades av samma station som en prio 1-verksamhet; typiskt sjukhus med mer än 50 bäddar (citera inte siffran, men det var i den storleksordningen). I ungefär hälften av områdena så fanns det en sådan här verksamhet och de kopplades alltså aldrig bort.

Så beroende på hur nätet ser ut där man bor så kan man alltså kanske "åka snålskjuts" med det lokala sjukhuset, och då skall det mycket till innan man blir av med strömmen. Vi andra får däremot som lök på laxen större sannolikhet att kopplas bort.
 
Jonas Persson
lars_stefan_axelsson lars_stefan_axelsson skrev:
Det beror lite på. I referensen ovan så påpekar man att i Kalifornien som har ett distributionsnät som ser ut som ett träd så var det många områden som aldrig kopplades bort eftersom de servades av samma station som en prio 1-verksamhet; typiskt sjukhus med mer än 50 bäddar (citera inte siffran, men det var i den storleksordningen). I ungefär hälften av områdena så fanns det en sådan här verksamhet och de kopplades alltså aldrig bort.

Så beroende på hur nätet ser ut där man bor så kan man alltså kanske "åka snålskjuts" med det lokala sjukhuset, och då skall det mycket till innan man blir av med strömmen. Vi andra får däremot som lök på laxen större sannolikhet att kopplas bort.
För mig som har luftledning blir det nog ingen större skillnad. Skiten slocknar redan idag lite då och pga bristande underhåll.:worried:
 
  • Ledsen
kashieda
  • Laddar…
Utmana en eventuell frånkoppling vid befarad effektbrist

Som en uppföljning på det Svenska Kraftnät skrev på sin hemsida (22-08-31)”Risken för bortkoppling av el i vinter har ökat” kan vi i Dagens Nyheter (22-09-04) läsa; ”Så kan Sverige klara elbristen i vinter – sänk värmen
https://www.dn.se/ekonomi/sa-kan-sverige-klara-elbristen-i-vinter-sank-varmen/

”– Det är förstås bäst om elanvändarna själva bidrar vid de tuffare och förutsägbara tillfällena. Då undviks en bortkoppling. Vi ser till exempel att vid höga priser sänks förbrukningen, vilket också kan göra att en bortkoppling kan undvikas, säger Erik Ek. Det betyder att om de svenska hushållen gemensamt snålar på elen så kanske man kan slippa att en del blir helt utan. Ett annat sätt är att flytta förbrukning av el till exempel till natten, när det ofta är är elöverskott – även om man själv inte har timavtal och tjänar någonting direkt på det. Det gäller framför allt dem som värmer huset med bergvärme och kan köra ackumulatortanken och värma vatten på natten – och laddning av elbilar.

– Att flytta laddningen av elbilar till natten är ett måste, det är bra för både samhället och miljön, eftersom det är då är mindre fossil elkraft som behöver köras. Om alla kommer hem efter jobbet och pluggar in elbilen så att Karlshamns oljekraftverk får köras, blir det inte särskilt miljövänligt, konstaterar Erik Ek. Enligt Svenska kraftnät kommer eventuella bortkopplingar vid effektbrist få direkt påverkan på enskilda elanvändare, men inte att bli så dramatiska för Sverige i stort. Till skillnad från vanliga elavbrott vid stormar och liknande finns det tydliga rutiner för att hantera dessa på ett planerat sätt. Eftersom elhandeln görs en dag i förväg får man en förvarning om när det kommer att behövas.

Enligt Ek kan det handla om i storleksordningen hundra tusen hushåll som kan behöva kopplas ifrån. – Typiskt sett blir det under en morgon, eller under kvällstoppen, cirka 2-3 timmar. Man bör alltid se till att man vet vad man ska göra om strömmen försvinner, särskilt som det ibland kan långa avbrott av andra skäl. För ett hushåll är två timmar naturligtvis kännbart, men för en affär, näringsverksamhet eller i en processindustri kan få stora ekonomiska konsekvenser, säger Erik Ek.”

Att kunna avlasta ett elsystem som riskerar att behöva frånkopplas vid effektbrist, är nog det bästa sättet vi elanvändare kan möta problematiken.

Det innebär rimligen, att en mängd av oss ställer upp för att ett mindre antal hushåll slipper att ”turas om att vara utan ström i ett par timmar”.

På Svenska kraftnäts hemsida kan vi läsa; ” Skulle vi hamna i det läget att det finns risk för effektbrist kommer Svenska kraftnät med stor sannolikhet att se det i handeln av el dagen före. Gör vi det så kommer vi tillsammans med aktörer på marknaden att göra vad vi kan för att minska risken genom gemensamma insatser för att öka produktion och minska förbrukning. I en situation med hög efterfrågan och låg tillgång kommer elpriset att bli högt, vilket i sig minskar efterfrågan. Vi kommer i samband med en ansträngd situation kommunicera med media och via våra kanaler för att uppmärksamma allmänheten om situationen.”
https://www.svk.se/press-och-nyhete...ktbrist-och-manuell-forbrukningsfrankoppling/

Om vi genom t.ex. genom media och andra kanaler får en förvarning att läget är ansträngd och det kan innebära frånkoppling av vissa områden. Då skall vi se det som en utmaning;

Vi utmanar gemensamt en eventuell frånkoppling, genom att dra ned på vår elanvändning. Vinner vi elanvändare utmaningen, då uteblir frånkoppling.

Då är det ett utmärkt tillfälle, för oss alla, som på olika sätt funderat på hur vi skall klara ett strömavbrott att agera, att testa våra förberedelser.

Mest minskning av effektanvändning är att minska på den eleffekt som går till uppvärmning.

Jag skulle kunna dra ned börvärdet rejält på värmepumpen (eller stänga den värmepumpen helt) och börja elda i mina två spisinsatser.

Laddar vi en (eller fler) elbilar avbryter vi laddningen.

Hur vi agerar får bli upp till oss själva. Vi behöver inte koppla ifrån alla laster i hela huset, utan välja utifrån våra möjligheter.
 
Redigerat:
  • Gilla
kashieda
  • Laddar…
Hej
Idag gick MSB ut och varnade för den dåliga beredskapen vi idag har i Sverige för strömavbrott (bortkoppling) i samband med elbrist. ”MSB varnar för stora risker med vinterns elbrist: ”Dålig beredskap”
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/msb-sa-farlig-kan-vinterns-elbrist-bli

”Lås till fastigheter, trafikljus, spårvagnstrafik, värme och elektronisk kommunikation är några funktioner som riskerar att stanna vid bortkoppling, konstaterar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). – Tyvärr är beredskapen överlag väldigt dålig. Redan 2011 identifierade vi 50 000 elberoende samhällsviktiga verksamheter i Sverige. Väldigt få av dem har reservkraft i dag. Konsekvensen blir att många verksamheter, butiker och företag helt enkelt stänger av vid strömavbrott för att det inte finns en plan b, säger Jan-Olof Olsson, handläggare inom försörjningsberedskap på MSB. ”

Tidigare denna månad, den 13 sep, gick svenska kraftnät ut med en uppdatering av bedömningen av importbehovet med anledning av det förlängda driftstoppet av Ringhals 4 i ytterligare två månader.

”Risken för effektbrist i det svenska elnätet i vinter har ökat ytterligare, enligt Svenska kraftnät. Det efter att Vattenfall meddelat att stoppet på Ringhals 4 förlängs till den 31 januari nästa år.”

”– Vi får ett ökat importberoende för att upprätthålla effektbehovet. Om en produktionsanläggning av Ringhals 4 storlek tas ur drift under en normal vinter får vi ett importberoende av el på sammanlagt 149 timmar, visar våra beräkningar. Hade däremot Ringhals 4 producerat som vanligt efter sin revision (underhåll) i augusti skulle importberoendet stannat vid 36 timmar.”
https://www.svk.se/press-och-nyhete...stopp-av-ringhals-4-okar-importbehovet-av-el/

Sedan kommer MSB med en uppmaning: ”Dags att börja spara. Regeringen har föreslagit att myndigheter ska se över hur man kan spara på el. Men både MSB och Svenska kraftnät tycker det är dags att även privatpersoner börjar spara el för att lindra vinterns elkris. – Kan man spara på el på olika sätt så bör man göra det, primärt av ekonomiska skäl men det hjälper också systemet, säger Niclas Damsgaard. – Spara på energi ska man alltid göra och när vi nu ligger på marginalen är det bra om man försöker dra ned på förbrukningen för att undvika den här situationen, det är ett naturligt steg i den krisberedskap som finns, säger Jan-Olof Olsson.” https://www.svt.se/nyheter/inrikes/msb-sa-farlig-kan-vinterns-elbrist-bli

Jag har tidigare påpekat; En beredsaka för överraskande strömavbrott, och att hitta vägar att använda mindre elkraft går ofta hand i hand.

Genom att minska elbehovet, för kyl/frys, belysning, kommunikation, värme, matlagning etc. d.v.s. för det som behövs i vardagen, så ökar man möjligheten att även klara ett (längre) överraskande strömavbrott.

Vad man gör och hur långt man ”driver målsättningen” är upp till var och en.

Att investera i en låg elanvändning håller nere driftskostnader och betalar sig, för de flesta, på sikt.

Om den investeringen sedan, även ökar beredskapen, att klara även längre strömavbrott, så kan det vara en dubbel vinst.
 
  • Gilla
Lilllen och 2 till
  • Laddar…
Jonas Persson
M Martin Lundmark skrev:
”Lås till fastigheter, trafikljus, spårvagnstrafik, värme och elektronisk kommunikation är några funktioner som riskerar att stanna vid bortkoppling, konstaterar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
Samhället har även mer indirekta beroenden till el.

Tänker bla på retailbutiker som inte kan sälja sina varor utan datorer.

Jag ser minst tre problem;

Bokföringslagar som omöjliggör försäljning med en kassalåda och handskrivna kvitton utan att kraftigt förändra rutinerna.

Prissättning av varorna som idag oftast är omärkta och därmed svåra att få fram priset på när varan ska betalas. En handskanner kanske fungerar. Men hur lång tid tar det att räkna ihop säg 50 varor, kassaköerna blir långa

Lagersaldot i datorerna kommer snabbt att bli felaktigt och blir ett elände att få korrekt igen. Om det inte stämmer vet man inte vad som måste beställas.

Därmed är det mycket enklare att hålla stängt när strömmen försvinner.

Vanliga hissar i hyreshus och liknande blir också ett problem. Hur många kommer att fastna i dem, utöver att gamla och handikappade inte kan ta sig upp eller ner?
 
  • Gilla
Lilllen och 2 till
  • Laddar…
Hej

I inlägg #798 skrev jag om att ”Utmana en eventuell frånkoppling vid befarad effektbrist”

Energiforsk har i en rapport konstaterat: ”Elpriserna i södra Sverige kan sänkas kraftigt – om vi sparar på elen ”https://amp.svt.se/nyheter/inrikes/...rige-kan-sankas-kraftigt-om-vi-sparar-pa-elen

”Rysslands invasion av Ukraina och Europas beroende av naturgas gör att många nu våndas över det kommande vinterhalvåret. Sveriges regering har föreslagit att statliga myndigheter ska genomföra energisparande åtgärder, men i valrörelsen har frågan om att spara el lyst med sin frånvaro. Beskedet om att stoppet på kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 förlängs till den 31 januari gjorde inte situationen bättre. Analytiker oroas över skeenande priser och Svenska kraftnät har bekräftat att det ökar risken för elavbrott i södra Sverige.”

Rapporten heter “Impact on electricity prices of added generation in southern Sweden” och har nr. 2022:845. Det finns en länk, men den går ännu bara till det som ser ut som en sammanfattning. Förhoppningsvis så kommer länken så småningom att leda till hela rapporten.
https://energiforsk.se/media/30978/...es-of-added-generation-in-southern-sweden.pdf

Energiforsk bedömer i rapporten att redan vid ett antal procent i minskad elanvändning så blir prispåverkan stor.

“Om det föreslagna EU-målet, att spara 10 procent av den totala användningen till mars 2023, uppnås skulle det kunna halvera elpriser i södra Sverige, enligt Energiforsks beräkningar. – Vi tror att om hela EU lyckas med det ganska snabbt då tror vi att södra Sverige kan få elpriser som är ungefär 1,50 kr. Tar vi då ett elpris på runt 3 kronor, som är fullt rimligt, i vinter då innebär det att vi skulle halvera priserna, säger Markus Wråke, vd på Energiforsk. Även om besparingarna skulle begränsas till södra Sverige skulle det kunna ha en betydande effekt; en lokal minskad elanvändning med 5 procent skulle kunna sänka priserna med 40 öre, enligt Wråke. – Det är absolut värt att göra saker även i Sverige, säger han. Ytterligare två åtgärder som rapporten listar för att få ner priserna är ökad elproduktion och ökad överföringskapacitet.”

Minskade elpriser innebär en mindre risk för ett elavbrott på grund av effektbrist, eftersom marginalerna i elsystemet då ökar.
 
Redigerat:
Jonas Persson Jonas Persson skrev:
Samhället har även mer indirekta beroenden till el.

Tänker bla på retailbutiker som inte kan sälja sina varor utan datorer.
Jag ser minst tre problem;
Bokföringslagar som omöjliggör försäljning med en kassalåda och handskrivna kvitton utan att kraftigt förändra rutinerna.
Prissättning av varorna som idag oftast är omärkta och därmed svåra att få fram priset på när varan ska betalas. En handskanner kanske fungerar. Men hur lång tid tar det att räkna ihop säg 50 varor, kassaköerna blir långa
Lagersaldot i datorerna kommer snabbt att bli felaktigt och blir ett elände att få korrekt igen. Om det inte stämmer vet man inte vad som måste beställas.
Därmed är det mycket enklare att hålla stängt när strömmen försvinner.
Vanliga hissar i hyreshus och liknande blir också ett problem. Hur många kommer att fastna i dem, utöver att gamla och handikappade inte kan ta sig upp eller ner?
Hej Jonas

Bra synpunkt.

Vårt elberoende är stort och det verkar växa hela tiden. När vi skall minska vår energianvändning ser vi ofta en övergång till eldrift som den bästa lösningen. Det kanske det är i många fall men ofta så har hanteringen av eventuellt strömavbrott inte tagits med i kalkylen.

Det är därför viktigt att vi ”alla” börjar att ta med vårt elberoende i planeringen, och titta på hur vi löser hur vi löser (hur vi klarar) eventuella korta och långa strömavbrott.

Det verkar som vi denna vinter riskerar att få testa vår hemberedskap och vilka saker vi borde tänka på (förbättra).

När du skriver ”Bokföringslagar som omöjliggör försäljning med en kassalåda och handskrivna kvitton utan att kraftigt förändra rutinerna” så gäller väl behovet främst, att kunna köpa varor mat och andra ”nödvändighetsvaror”.

Så här skriver Skatteverket bl.a. om betalning vid ”oväntat strömavbrott”;
”När el inte finns eller när det är strömavbrott. Om det inte finns el framdragen på ditt försäljningsställe måste du själv ordna med egen elförsörjning eller använda ett batteridrivet kassaregister. Om det skulle uppstå ett oväntat strömavbrott och du har ett nätanslutet kassaregister får du fortsätta att sälja utan att registrera försäljningen i ett kassaregister i avvaktan på att strömmen kommer tillbaka.
https://skatteverket.se/foretag/dri...arknadshandel.4.5c1163881590be297b51bf03.html
 
Jonas Persson
M Martin Lundmark skrev:
Hej Jonas

Bra synpunkt.

Vårt elberoende är stort och det verkar växa hela tiden. När vi skall minska vår energianvändning ser vi ofta en övergång till eldrift som den bästa lösningen. Det kanske det är i många fall men ofta så har hanteringen av eventuellt strömavbrott inte tagits med i kalkylen.

Det är därför viktigt att vi ”alla” börjar att ta med vårt elberoende i planeringen, och titta på hur vi löser hur vi löser (hur vi klarar) eventuella korta och långa strömavbrott.

Det verkar som vi denna vinter riskerar att få testa vår hemberedskap och vilka saker vi borde tänka på (förbättra).

När du skriver ”Bokföringslagar som omöjliggör försäljning med en kassalåda och handskrivna kvitton utan att kraftigt förändra rutinerna” så gäller väl behovet främst, att kunna köpa varor mat och andra ”nödvändighetsvaror”.

Så här skriver Skatteverket bl.a. om betalning vid ”oväntat strömavbrott”;
”När el inte finns eller när det är strömavbrott. Om det inte finns el framdragen på ditt försäljningsställe måste du själv ordna med egen elförsörjning eller använda ett batteridrivet kassaregister. Om det skulle uppstå ett oväntat strömavbrott och du har ett nätanslutet kassaregister får du fortsätta att sälja utan att registrera försäljningen i ett kassaregister i avvaktan på att strömmen kommer tillbaka.
[länk]
Minns du när Vattenfall gjorde reklam för två hål i väggen? Elen bara fanns där, alltid.

Sverige har sedan ganska länge haft ett mycket robust kraftnät med få strömavbrott, speciellt långa stora avbrott. Och så ska det vara då el måste finnas för ett fungerande samhälle. Enskilda företag ska inte behöva skaffa elverk och annat som krävs i outvecklade länder eller länder i krig.

Tyvärr har politiska och ideologiska krafter utan tekniska kunskaper succesivt monterat ner detta faktum så att vi dag riskerar strömavbrott. (Detta trots att ledningsnät mm fortfarande har hög kvalitet)

Jag håller med om det du skriver att vi nu måste backa och finna alternativa metoder att hålla samhället uppe. Men det är mycket svårare för ett företag än en privatperson.

Så skatteverket har tänkt till om bokföringen. Men utan att ha läst detaljerna är jag säker på att man efteråt måste redovisa och därmed inte undkomma arbetet med att föra in de mer eller mindre manuella rutinerna i sitt centrala system.

Så det innebär fortfarande att man troligtvis beslutar sig för att hålla stängt en dag eller så.

Men om strömavbrott blir en del av vardagen kommer man troligtvis att tänka om och försöka sälja delar av sitt utbud, eller på något sätt försöka hålla koll på sin verksamhet trots manuella rutiner.

Det handlar om det klassiska problemet med katastrofplaner, vem tar beslutet, på vilka grunder och när beslutar man att aktivera dem? Katastrofplaner innebär nästan alltid merarbete och ett jobb att senare återgå till normalläget, samtidigt hoppas man att incidenten ska upphöra så att planerna inte behöver aktiveras. Valet är inte enkelt, speciellt om katastrofen är indirekt (tex strömavbrott eller att åtkomst till företagslokalen nekas) och inte mer uppenbara fall som när delar av företaget brunnit ner till grunden.
 
  • Gilla
MultiMan och 1 till
  • Laddar…
Tror nog även den lokala ica butiken säljer ut sortimentet när elen har varit borta i ett halvt dygn utan prognos att återvända snarast och det utan attans fundera på varken bokföring eller lagersaldo
 
Jonas Persson
Andreas_kalmar Andreas_kalmar skrev:
Tror nog även den lokala ica butiken säljer ut sortimentet när elen har varit borta i ett halvt dygn utan prognos att återvända snarast och det utan attans fundera på varken bokföring eller lagersaldo
Det hände inte när Coop var nere förra året. De flesta höll stängt. Bara butiker som infört den nya appen höll öppet för kunder som ville använda appen.
 
Jonas Persson Jonas Persson skrev:
Det hände inte när Coop var nere förra året. De flesta höll stängt. Bara butiker som infört den nya appen höll öppet för kunder som ville använda appen.
Det är ju dock lite skillnad på dysfunktionella kassor kontra kyl&frysvaror som står står utan ström en längre tid. Förvisso, giriga som de är så kastar dom väl säkert hellre livsmedel i soporna än att rea ut det det folk.
 
  • Gilla
Lullejulle
  • Laddar…
Jonas Persson
D Dayangel skrev:
Det är ju dock lite skillnad på dysfunktionella kassor kontra kyl&frysvaror som står står utan ström en längre tid. Förvisso, giriga som de är så kastar dom väl säkert hellre livsmedel i soporna än att rea ut det det folk.
Många varor i kyldiskarna som hade ström passerade bäst för datum. Så effekten var samma. Några butiker skänkte bort den maten.
 
Jonas Persson Jonas Persson skrev:
Minns du när Vattenfall gjorde reklam för två hål i väggen? Elen bara fanns där, alltid.

Sverige har sedan ganska länge haft ett mycket robust kraftnät med få strömavbrott, speciellt långa stora avbrott. Och så ska det vara då el måste finnas för ett fungerande samhälle. Enskilda företag ska inte behöva skaffa elverk och annat som krävs i outvecklade länder eller länder i krig.

Tyvärr har politiska och ideologiska krafter utan tekniska kunskaper succesivt monterat ner detta faktum så att vi dag riskerar strömavbrott. (Detta trots att ledningsnät mm fortfarande har hög kvalitet)

Jag håller med om det du skriver att vi nu måste backa och finna alternativa metoder att hålla samhället uppe. Men det är mycket svårare för ett företag än en privatperson.

Så skatteverket har tänkt till om bokföringen. Men utan att ha läst detaljerna är jag säker på att man efteråt måste redovisa och därmed inte undkomma arbetet med att föra in de mer eller mindre manuella rutinerna i sitt centrala system.

Så det innebär fortfarande att man troligtvis beslutar sig för att hålla stängt en dag eller så.

Men om strömavbrott blir en del av vardagen kommer man troligtvis att tänka om och försöka sälja delar av sitt utbud, eller på något sätt försöka hålla koll på sin verksamhet trots manuella rutiner.

Det handlar om det klassiska problemet med katastrofplaner, vem tar beslutet, på vilka grunder och när beslutar man att aktivera dem? Katastrofplaner innebär nästan alltid merarbete och ett jobb att senare återgå till normalläget, samtidigt hoppas man att incidenten ska upphöra så att planerna inte behöver aktiveras. Valet är inte enkelt, speciellt om katastrofen är indirekt (tex strömavbrott eller att åtkomst till företagslokalen nekas) och inte mer uppenbara fall som när delar av företaget brunnit ner till grunden.

Hej Jonas

Jag har mycket synpunkter om avregleringen och utarmandet av elkraftskunskapen i samhället. Men i denna tråd bör vi koncentrera oss på att hantera, den för många, rimligen akuta frågeställningen hur vi klarar effektbrist och strömavbrott, d.v.s. hemberedskap.

Sveriges radio berättade idag att; ”El- och energikrisen syns tydligt på annonssajten Blocket”, ”De senaste sju dagarna har ”ved” seglat upp som det mest sökta ordet. Även ”kamin” och ”elverk” finns med på topplistan”
https://sverigesradio.se/artikel/ved-ar-det-mest-sokta-annonsordet

Tyvärr kommer inte alla att få köpa den ved eller de övriga sakerna de önskar (behöver) inför vintern. Men förhoppningsvis så lär vi oss nu, hur sårbart vårt elkraftberoende samhälle är.
 
Hej

Jag äger själv (ännu) ingen elbil (men vem vet om framtiden) så jag har ingen erfarenhet av laddning och användning av elbil.

Men för den som köper (har köpt) en elbil så verkar det allt mer angeläget att fundera om det går att använda elbilen som ”nödkraft” eller ”elverk” vid strömavbrott.

På sidan VWID4 kan vi, gällande ID4 / ID5, läsa frågan och svaret;

”Kan man använda ID4 / ID5 med V2H laddbox?
Det finns vissa krav för att kunna använda V2H med våra ID bilar.
· Man behöver ha senaste mjukvara och enligt rykten är det 3.1 som gäller
· Volkswagen har en egen V2G/V2H laddbox som skall komma under 2023, enligt vissa rykten kanske denna kommer i slutet på 2022.”
https://vwid4.se/anslut-bilen-till-huset-vehicle-to-home-v2h/

Om man idag funderar på elbil, och är intresserad av V2G/V2H vilka bilar finns då idag att välja bland?

Det vore intressant att de, som idag har erfarenhet av V2G/V2H gällande elbilar, kunde för oss andra berätta om sina erfarenheter.
 
Jonas Persson
M Martin Lundmark skrev:
Men i denna tråd bör vi koncentrera oss på att hantera, den för många, rimligen akuta frågeställningen hur vi klarar effektbrist och strömavbrott, d.v.s. hemberedskap.
Instämmer, vi behöver inte en till tråd med flera inlägg i minuten med starka känslor som inte löser något.

Byggahus är ett forum för privatpersoners vardag, men indirekt är våra arbetsgivares utmaningar lika viktiga för oss. Och som jag skrev ovan är det svårare för dem att rusta för den kommande vinterns utmaningar; elbrist och höga priser. Tänker då främst på företag med elintensiv produktion eller butiker med stora flöden.

Verksamhet som sker på ett vanligt kontor drabbas inte lika hårt av höga elpriser eller kortare strömavbrott.
 
  • Gilla
Martin Lundmark
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.